6 tips for fargesetting av hjemmet

Et uinnredet hjem er som et tomt lerret: en spennende utfordring for de profesjonelle og ofte litt skremmende for resten av oss. Men det finnes noen tips også for oss uskolerte om hvordan huset bør fargesettes innvendig.


I rom man bare passerer behøver en ikke være like forsiktig med fargene som for eksempel i stuen.
I rom man bare passerer behøver en ikke være like forsiktig med fargene som for eksempel i stuen.

Vi skal ikke fortelle deg om du bør male veggen hvit, blå eller rød - det er det kun du selv som kan bestemme. Men det vi kan gjøre, er å gi deg noen generelle råd for hva du bør tenke gjennom før du velger farger. 

Grete Smedal er interiørarkitekt, førsteamanuensis og forfatter, og har i en årrekke undervist i fargelære ved Kunsthøyskolen i Bergen. Her er hennes tips for hva man bør tenke på: 

Et rom med høyt aktivitetsnivå tåler sterke farger.
Et rom med høyt aktivitetsnivå tåler sterke farger.

1. Rommets funksjon 

Tenk først gjennom hva du skal bruke rommet til. Er det et aktivitetsrom eller et rom for stille samvær? Er det et rom du oppholder deg lenge i, eller er det bare et rom du passerer på vei til et annet? Er det et rom for de voksne, barna eller ungdommene? 

- Hvor sterkt kulørt eller kontrastrik fargesettingen skal være henger sammen med det inntrykket og det aktivitetsnivået du ønsker å oppnå i rommet, forteller Smedal. 

Et rom med høyt aktivitetsnivå kan tillates mer energiske og sterke farger enn rom vi søker ro og rekreasjon i. Og et rom vi ikke oppholder oss lenge i, kan godt ha sterkere farger enn oppholdsrommene. En farge som er et friskt pust i ett rom, kan fort bli slitsom i et annet. 

2. Rommets størrelse 

Her bør du tenke på hva du ønsker å oppnå med rommet. Mørke farger får rommet til å trekke seg sammen, mens lyse farger får rommet til å vide seg ut. 

Mens i sydvendte rom kan kalde farger gi en fin friskhet.
Mens i sydvendte rom kan kalde farger gi en fin friskhet.

- Hva ønsker du å oppnå - skal rommet lukke seg rundt deg som en intim hule, eller vil du ”krympe” et rom du opplever som altfor stort og ødslig? spør Smedal. 

Svaret på spørsmålet kan avgjøre i hvilken retning en bør gå. Men som med de fleste andre ”regler”, kan også her det omvendte gjelde. 

- I virkelig mørke rom kan det være vanskelig å avgjøre hvor avgrensningene er, og størrelse blir et sekundert spørsmål, påpeker eksperten. 

3. Rommets beliggenhet 

Hvor rommet ligger i forhold til solen bør også tas med i betraktning før fargevalget gjøres. Nordvendte rom kan gis sol og varme med lyse farger fra den varme delen av fargesirkelen. Gulgrønne, gule og rødgule farger har et streif av sol i seg, og kan bli flotte i disse rommene. 

I sydvendte rom kan en kjøligere fargeskala gjerne gi en positiv friskhet i rommet. Her kan

Skal rommet brukes til avslapping og rekreasjon, bør det gjenspeiles i et dempet fargevalg.
Skal rommet brukes til avslapping og rekreasjon, bør det gjenspeiles i et dempet fargevalg.
man med fordel gå mer mot blått og grønt enn gult og rødt. 

- Dette er på ingen måte faste regler - bare en generell betraktning. ”Tvert imot” kan gi et godt resultat uten å bli ”feil”, legger Smedal til. 

4. Materialbruk i rommet 

Ulike materialer i rommet kan i seg selv gi rommet sin karakter. Hvis det er mye tegl, skifer, ulike tresorter, stål eller lignende, vil det naturligvis sette sitt preg på fargene i rommet. Dersom materialvalgene er vesentlige for rommets oppbygging, kan det være bra å roe ned de malte eller tapetserte flatene i ukulørte eller svakt kulørte farger. 

5. Helhet eller variasjon i boligen 

For noen er det viktig at huset/leiligheten oppleves som et hele, der beslektede farger binder rommene sammen. Andre søker stimulans i større variasjon, der fargene gir nye opplevelser fra rom til rom. 

Nordvendte rom kan gis sol og lys med varme farger.
Nordvendte rom kan gis sol og lys med varme farger.
Ekspertens oppfordring er derfor å tenke gjennom ”hva er viktig for oss?”. 

6. Personlige preferanser 

Til syvende og sist er kriteriet for en god fargesetting at du og din familie finner frem til et sett med farger som dere kan trives med. Husk at det er dere som skal bo der, ikke naboen, interiørkonsulenten, betjeningen hos fargehandleren eller trendekspertene. La fargevalgene bli en hyggelig aktivitet med vissheten om at alle malte flater lett kan males om igjen. 

- Ikke vær bundet av filosofier og regler som påstår at det finnes rett og galt på dette området. Kontekst og funksjon er avgjørende, og begge deler varierer sterkt fra familie til familie. Våg å være subjektiv! Det er ditt miljø, og det er du og dere som må trives der, avslutter Smedal.


 

Materialer i rommet bør også tas hensyn til når fargene skal bestemmes.
Materialer i rommet bør også tas hensyn til når fargene skal bestemmes.

www.ifi.no

Flere artikler fra alttilbolig.no

1

Male baderomsplatene?

Vårt bad fra 1976 fungerer helt fint. Ikke målt fukt og det er god ventilasjon der. På sikt skal vi totalrenovere det, men på kort sikt vil vi gjøre noen kosmetiske endringer. Veggene er kledd med baderomsplater med marmormønster, og spørsmålet mitt er om det går an å sparkle og male over disse?
Les mer...

water damaged basement

Færre vannskader med lekkasjestopper

Lekkasjestoppere registrerer lekkasje, stanser vanntilførselen og begrenser dermed følgeskadene etter lekkasjer fra løse vanninstallasjoner. Ved nyinstallasjoner er det nå påbudt å montere lekkasjestopper.

Les mer...
ildet viser en murvegg som er etterisolert utvendig med murt forblending. Forblendingen er lagt opp på konsoller med betongbjelke mellom. Illustrasjonsfoto: SINTEF Byggforsk

Etterisoler murvegger på riktig måte

En rekke forhold spiller inn når man skal etterisolere eldre vegger av mur. En ny anvisning i Byggforskserien gir gode råd. 

Les mer...
Bruk et fint slipepapir og tørk godt av alt støv etterpå, gjerne med en mikrofiberklut.

Nytt kjøkken til et par tusen kroner

Kjøkkenet er både et arbeidsrom og et hyggelig oppholdsrom. Her kan familien samle seg til måltidene, og her kan barna gjøre lekser på kjøkkenbordet mens de voksne lager mat. Rommet blir mye brukt - og mye slitt. En oppfriskning behøver ikke koste så mye.
Les mer...
utemiljø

Skap et gjennomtenkt uterom!

Dobbelgarasje og terrasse er kommet for å bli, og det samme er utemiljø! Hagen eller balkongen er ikke lenger et sted for tilfeldig 

sammensatte hagemøbler og krakker, men heller et sted for hvile, rekreasjon og sosiale aktiviteter i skjønn forening ved hjelp av gjennomtenkt planlegging og stilige utemiljø produkter.

Les mer...
Salix integra

Slik lykkes du med prydtrær

En hage har behov for noen større vekster for å skape dybde og myke opp større flater enten i form av store hus eller store flate hagearealer.

Les mer...
Problemet med en vinduskarm som er beiset er at brunfargen stjeler mye lys.

Fra beis til maling

Når karmene og listverket ved vinduene innvendig er beiset brune og skal males hvite, må et systemskifte til. Slik går du frem da!

Les mer...
1

- pressemelding fra Relekta

Miljøvennlig fuging

Det blir mer og mer fokus på miljø i byggebransjen. Derfor har Relekta lansert fugemassen 101 Miljøfug. Den tilfredsstiller emisjonskravene til Breeam Nor. 

Les mer...
1

Verktøyguide til malejobben

Å male fasaden er en stor jobb som kan være kostbar - akkurat derfor er det viktig å være grundig i utførelsen. Med verktøy egnet for oppgaven går arbeidet raskere, og resultatet blir både penere og mer varig. God kvalitet er sjelden så lønnsomt som ved fasadebehandling. Her er en guide til hva du trenger.

Les mer...
Fig. 01Ulike komponenter i bindingsverksvegger

Oppdatert om bindingsverk

Byggforskseriens praktiske retningslinjer for dimensjonering og utførelse av bindingsverk i småhus er revidert og oppdatert etter gjeldende standarder. 

Les mer...
270

Pressemelding fra Gardena

Robotgressklipper: byens flotteste plen og fritid uten støy

En plen som klippes av en robot-gressklipper, er alltid velholdt.

Les mer...

Til toppen