Bli kvitt skadedyr

Her er noen råd om hvordan du kan bli kvitt skadedyr

Foto: Jernia

Mus

Når muse- og rottedrap først skal begås av amatører, er det uansett viktig at jobben gjøres ordentlig. Det er viktig at fellene slår hardt og fort, så gnageren dør momentant. Billige modeller har en tendens til å slå igjen for sent, sånn at musen kommer seg unna med åtet eller blir sittende fast med snuten. Et alternativ til feller er såkalte lydjagere. De går på strøm eller batteri og sender ut høyfrekvente lyder, som ikke er hørbare for mennesker eller husdyr, men som er helt uutholdelige for mus og rotter. Andre alternativer til de vanlige musefellene er såkalte åtestasjoner og musefeller i plast ferdig innsmurt med peanøttsmør!

Bananfluer

Rengjøring og gode vaner for mat- og søppelhåndtering er det sikreste måtene for å kvitte seg med bananfluer. Start med en storrengjøring av kjøkken. La for all del ikke epleskrotter, bananskall og andre matrester ligge fremme. I perioder hvor bananfluene er mange og plagsomme kan det også være lurt å sette bort blomster, for nektaren i blomster er også populære hos fluene. Også fruktfatet bør ryddes bort inntil problemet har gitt seg.

Flått

Heldekkende jakker og bukser anbefales. Gummistøvler kan også være kjekt å ha på tur. Se alltid etter flått på huden når du har vært på tur i områder hvor denne befinner seg. Også på klær ferdes flåtten, på jakt etter bar hud. Ta derfor en kikk på klærne dine før du eller barna dine kryper til køys om kvelden. Flåtten kan bite seg fast på de fleste steder på kroppen din, men trives aller best der hvor huden er tynnest. Knehaser, lyske, armhuler og bak ørene er steder flåtten trives godt.

Mygg

Er du plaget av mygg som ønsker selskap på varme sommerkvelder? Jernia gir deg tipsene for å holde myggen unna:

 • Bruk myggspiral eller en elektrisk myggjager
 • Begrens din egen kroppslukt
 • Bruk bukse og langermet genser
 • Bruk myggolje på udekket hud
 • Installer myggnetting på soverommet
 • Holder dører lukket

Snegler

Begrens fuktigheten: En lys og luftig hage er lite tiltrekkende for iberiasneglene. Om mulig, anlegg trær og busker på en måte som skygger minst mulig for hagen din – og slik at den tørker raskest mulig opp etter regn. Unngå plankehauger og andre ansamlinger av gjenstander som snegler kan bosette seg og legge egg i. I kortklipt gress samler det seg mindre fuktighet enn i høyt gress. Hold derfor gresset kortklipt og fjern ugress så ofte som mulig. Direkte plukking av iberiasneglen er den mest effektive fangstmetoden vi vet om. Utstyrt med arbeidshansker, en hagesaks og en bøtte er det lett å kvitte seg med slimpølsene. Det beste tidspunktet for dette arbeidet er på kvelden, da sneglene er ute og leter etter mat i det fuktige gresset. Klipp sneglene i to, slik overlever heller ikke egg. Alternativet er å koke sneglene. Levningene graves ned, og gjøres med det utilgjengelig for andre dyr (og snegler) på jakt etter mat.

Maur

Her er tipsene for hvordan du kan kvitte deg med maur - om de allerede har invadert ditt territorium:

 • Bort med søte planter med mye nektar
 • Tett sprekker
 • Reparer fuktskader
 • Maurmiddel
 • Maurlokkeboks
 • Tilintetgjør dronningen
 • Vask oppvaskbenken, rydd bort tomgods


Gode tips fra www.jernia.no

Flere artikler fra alttilbolig.no

1

Male baderomsplatene?

Vårt bad fra 1976 fungerer helt fint. Ikke målt fukt og det er god ventilasjon der. På sikt skal vi totalrenovere det, men på kort sikt vil vi gjøre noen kosmetiske endringer. Veggene er kledd med baderomsplater med marmormønster, og spørsmålet mitt er om det går an å sparkle og male over disse?
Les mer...

water damaged basement

Færre vannskader med lekkasjestopper

Lekkasjestoppere registrerer lekkasje, stanser vanntilførselen og begrenser dermed følgeskadene etter lekkasjer fra løse vanninstallasjoner. Ved nyinstallasjoner er det nå påbudt å montere lekkasjestopper.

Les mer...
ildet viser en murvegg som er etterisolert utvendig med murt forblending. Forblendingen er lagt opp på konsoller med betongbjelke mellom. Illustrasjonsfoto: SINTEF Byggforsk

Etterisoler murvegger på riktig måte

En rekke forhold spiller inn når man skal etterisolere eldre vegger av mur. En ny anvisning i Byggforskserien gir gode råd. 

Les mer...
Bruk et fint slipepapir og tørk godt av alt støv etterpå, gjerne med en mikrofiberklut.

Nytt kjøkken til et par tusen kroner

Kjøkkenet er både et arbeidsrom og et hyggelig oppholdsrom. Her kan familien samle seg til måltidene, og her kan barna gjøre lekser på kjøkkenbordet mens de voksne lager mat. Rommet blir mye brukt - og mye slitt. En oppfriskning behøver ikke koste så mye.
Les mer...
utemiljø

Skap et gjennomtenkt uterom!

Dobbelgarasje og terrasse er kommet for å bli, og det samme er utemiljø! Hagen eller balkongen er ikke lenger et sted for tilfeldig 

sammensatte hagemøbler og krakker, men heller et sted for hvile, rekreasjon og sosiale aktiviteter i skjønn forening ved hjelp av gjennomtenkt planlegging og stilige utemiljø produkter.

Les mer...
Salix integra

Slik lykkes du med prydtrær

En hage har behov for noen større vekster for å skape dybde og myke opp større flater enten i form av store hus eller store flate hagearealer.

Les mer...
Problemet med en vinduskarm som er beiset er at brunfargen stjeler mye lys.

Fra beis til maling

Når karmene og listverket ved vinduene innvendig er beiset brune og skal males hvite, må et systemskifte til. Slik går du frem da!

Les mer...
1

- pressemelding fra Relekta

Miljøvennlig fuging

Det blir mer og mer fokus på miljø i byggebransjen. Derfor har Relekta lansert fugemassen 101 Miljøfug. Den tilfredsstiller emisjonskravene til Breeam Nor. 

Les mer...
1

Verktøyguide til malejobben

Å male fasaden er en stor jobb som kan være kostbar - akkurat derfor er det viktig å være grundig i utførelsen. Med verktøy egnet for oppgaven går arbeidet raskere, og resultatet blir både penere og mer varig. God kvalitet er sjelden så lønnsomt som ved fasadebehandling. Her er en guide til hva du trenger.

Les mer...
Fig. 01Ulike komponenter i bindingsverksvegger

Oppdatert om bindingsverk

Byggforskseriens praktiske retningslinjer for dimensjonering og utførelse av bindingsverk i småhus er revidert og oppdatert etter gjeldende standarder. 

Les mer...
270

Pressemelding fra Gardena

Robotgressklipper: byens flotteste plen og fritid uten støy

En plen som klippes av en robot-gressklipper, er alltid velholdt.

Les mer...

Til toppen