Bruk egnet vaskemiddel

Det er ikke bare på vinduene smusset fester. Etter en lang vinter er det greit å vaske fasaden også. Smuss vil fungere som grogrunn for sopp og alger som ødelegger malingen.
Regelmessig husvask forlenger maleintervallene og forhindrer skader på treverket og malingsfilmen.

Rengjøring utendørs handler ikke bare om at det skal se pent ut; smuss og begroing svekker malingfilmen. Problemet er økende siden vintre milde gjør at uhumskhetene vokser og gror året rundt. En skikkelig husvask en gang i året øker malingens levetid og forlenger vedlikeholdsintervallet.

Svertesopp synes som svarte prikker på lyse flater. Det er ikke bare stygt, det er også ødeleggende for malingen. Soppene spiser fettsyrer som finnes i malingen, og hvis de får sitte lenge på veggen, spises hull i malingsfilmen. Derved åpnes for fuktinntrengning, og avflassingsproblematikken starter.

 

Her ble ikke fasaden vasket skikkelig og påført sopp- og algedreper før ommaling. Resultatet er omfattende angrep av svertesopp på baksiden av siste malingsstrøk som heftet svært dårlig til underliggende strøk. Vekstvillkåren var ekstra gode for soppen, siden kledningen var fuktig grunnet dårlig utlufting.

Egnet vaskemiddel 
Alle malingprodusenter har egnede midler for vask av fasader. Ikke bruk et sterkere middel enn nødvendig, doser i henhold til bruksanvisningen, og skyll nøye. Bruk en myk børste på forlengerskaft for å spare ryggen. Før ommaling brukes en mattende kraftvask, og deretter et soppdrepende middel. Mange ganger skyldes flassing sopp som ligger mellom to malingslag, eller at soppen har ligget i treverket fordi det ikke ble vasket godt nok før maling.

Vær forsiktig hvis du bruker høytrykkspyler. Husk at det er vannet og rengjøringsmidlet som skal gjøre jobben ikke trykket! Ikke spyl mot ventiler, skjøter og andre åpninger. Bruk lavt trykk og stå et stykke fra veggen. Vask nedenifra og opp.


 

Flere artikler fra alttilbolig.no

1

Male baderomsplatene?

Vårt bad fra 1976 fungerer helt fint. Ikke målt fukt og det er god ventilasjon der. På sikt skal vi totalrenovere det, men på kort sikt vil vi gjøre noen kosmetiske endringer. Veggene er kledd med baderomsplater med marmormønster, og spørsmålet mitt er om det går an å sparkle og male over disse?
Les mer...

water damaged basement

Færre vannskader med lekkasjestopper

Lekkasjestoppere registrerer lekkasje, stanser vanntilførselen og begrenser dermed følgeskadene etter lekkasjer fra løse vanninstallasjoner. Ved nyinstallasjoner er det nå påbudt å montere lekkasjestopper.

Les mer...
ildet viser en murvegg som er etterisolert utvendig med murt forblending. Forblendingen er lagt opp på konsoller med betongbjelke mellom. Illustrasjonsfoto: SINTEF Byggforsk

Etterisoler murvegger på riktig måte

En rekke forhold spiller inn når man skal etterisolere eldre vegger av mur. En ny anvisning i Byggforskserien gir gode råd. 

Les mer...
Bruk et fint slipepapir og tørk godt av alt støv etterpå, gjerne med en mikrofiberklut.

Nytt kjøkken til et par tusen kroner

Kjøkkenet er både et arbeidsrom og et hyggelig oppholdsrom. Her kan familien samle seg til måltidene, og her kan barna gjøre lekser på kjøkkenbordet mens de voksne lager mat. Rommet blir mye brukt - og mye slitt. En oppfriskning behøver ikke koste så mye.
Les mer...
utemiljø

Skap et gjennomtenkt uterom!

Dobbelgarasje og terrasse er kommet for å bli, og det samme er utemiljø! Hagen eller balkongen er ikke lenger et sted for tilfeldig 

sammensatte hagemøbler og krakker, men heller et sted for hvile, rekreasjon og sosiale aktiviteter i skjønn forening ved hjelp av gjennomtenkt planlegging og stilige utemiljø produkter.

Les mer...
Salix integra

Slik lykkes du med prydtrær

En hage har behov for noen større vekster for å skape dybde og myke opp større flater enten i form av store hus eller store flate hagearealer.

Les mer...
Problemet med en vinduskarm som er beiset er at brunfargen stjeler mye lys.

Fra beis til maling

Når karmene og listverket ved vinduene innvendig er beiset brune og skal males hvite, må et systemskifte til. Slik går du frem da!

Les mer...
1

- pressemelding fra Relekta

Miljøvennlig fuging

Det blir mer og mer fokus på miljø i byggebransjen. Derfor har Relekta lansert fugemassen 101 Miljøfug. Den tilfredsstiller emisjonskravene til Breeam Nor. 

Les mer...
1

Verktøyguide til malejobben

Å male fasaden er en stor jobb som kan være kostbar - akkurat derfor er det viktig å være grundig i utførelsen. Med verktøy egnet for oppgaven går arbeidet raskere, og resultatet blir både penere og mer varig. God kvalitet er sjelden så lønnsomt som ved fasadebehandling. Her er en guide til hva du trenger.

Les mer...
Fig. 01Ulike komponenter i bindingsverksvegger

Oppdatert om bindingsverk

Byggforskseriens praktiske retningslinjer for dimensjonering og utførelse av bindingsverk i småhus er revidert og oppdatert etter gjeldende standarder. 

Les mer...
270

Pressemelding fra Gardena

Robotgressklipper: byens flotteste plen og fritid uten støy

En plen som klippes av en robot-gressklipper, er alltid velholdt.

Les mer...

Til toppen