Å male et trykkimpregnert gjerde

Selv trykkimpregnerte gjerder trenger behandling. Men før du starter må du passe på at treverket er helt tørt.

- Nytt, trykkimpregnert treverk må tørke et par måneder i sommer og sol, før det er tørt nok til å behandles med maling, sier Mette Dahl, markedskonsulent hos Nordsjø.

For å sjekke om det er fukt i underlaget, kan du bruke en fuktmåler som viser dette. Treet skal ha maksimum 23 prosent fuktighet.

- Om ikke treverket er tørt nok, vil malingen flasse av med en gang, advarer Trond Riise hos Nordsjø.

Når du er sikker på at gjerdet er tørt nok, er det stort sett samme fremgangsmåte som maling av andre treverk. Den eneste forskjellen er at du ikke trenger å impregnere treverket, siden det allerede er gjort under produksjon.

Alle produsenter har egne serier for maling som er laget for å virke sammen. Derfor bør du bestemme deg for en produktserie, og holde deg til den under arbeidet.

 

Trinn 1: Grundig vask
Det første du må gjøre er å gi gjerdet en grundig vask. Bruk en vaskekost, kraftvask og rent vann. Rengjøringen fjerner blant annet soppsporer, støv og smuss. Er gjerdet tidligere malt, må løs maling fjernes med en stålbørste eller skrape.
Trinn 2: Spyl bort
Spyl godt med rent vann. Pass på å få bort alle rester fra såpe og skitt. Ingen maling fester til skitt, alger eller såpe. La det tørke.
Trinn 3: Spray på med sopp- og algefjerner
Selv om gjerdet ser rent ut kan det være soppsporer der som vi ikke ser. Ved å bruke sopp- og algefjerner fjerner du dette, og unngår også at sopp utvikler seg fra undersiden av malingen.
Trinn 4: Impregnering og grunning
Siden gjerdet er trykkimpregnert trenger du ikke å impregnere hele gjerdet. Det holder å bruke en impregneringsolje på endeveden på toppen og bunnen av bordet. Påfør deretter en tregrunning som bidrar til at treet får bedre vedheft.
Trinn 5: Mal gjerdet
Nå er gjerdet klart for maling. Bruk to strøk av den malingen du velger.
 www.ifi.no

Flere artikler fra alttilbolig.no

1

Male baderomsplatene?

Vårt bad fra 1976 fungerer helt fint. Ikke målt fukt og det er god ventilasjon der. På sikt skal vi totalrenovere det, men på kort sikt vil vi gjøre noen kosmetiske endringer. Veggene er kledd med baderomsplater med marmormønster, og spørsmålet mitt er om det går an å sparkle og male over disse?
Les mer...

water damaged basement

Færre vannskader med lekkasjestopper

Lekkasjestoppere registrerer lekkasje, stanser vanntilførselen og begrenser dermed følgeskadene etter lekkasjer fra løse vanninstallasjoner. Ved nyinstallasjoner er det nå påbudt å montere lekkasjestopper.

Les mer...
ildet viser en murvegg som er etterisolert utvendig med murt forblending. Forblendingen er lagt opp på konsoller med betongbjelke mellom. Illustrasjonsfoto: SINTEF Byggforsk

Etterisoler murvegger på riktig måte

En rekke forhold spiller inn når man skal etterisolere eldre vegger av mur. En ny anvisning i Byggforskserien gir gode råd. 

Les mer...
Bruk et fint slipepapir og tørk godt av alt støv etterpå, gjerne med en mikrofiberklut.

Nytt kjøkken til et par tusen kroner

Kjøkkenet er både et arbeidsrom og et hyggelig oppholdsrom. Her kan familien samle seg til måltidene, og her kan barna gjøre lekser på kjøkkenbordet mens de voksne lager mat. Rommet blir mye brukt - og mye slitt. En oppfriskning behøver ikke koste så mye.
Les mer...
utemiljø

Skap et gjennomtenkt uterom!

Dobbelgarasje og terrasse er kommet for å bli, og det samme er utemiljø! Hagen eller balkongen er ikke lenger et sted for tilfeldig 

sammensatte hagemøbler og krakker, men heller et sted for hvile, rekreasjon og sosiale aktiviteter i skjønn forening ved hjelp av gjennomtenkt planlegging og stilige utemiljø produkter.

Les mer...
Salix integra

Slik lykkes du med prydtrær

En hage har behov for noen større vekster for å skape dybde og myke opp større flater enten i form av store hus eller store flate hagearealer.

Les mer...
Problemet med en vinduskarm som er beiset er at brunfargen stjeler mye lys.

Fra beis til maling

Når karmene og listverket ved vinduene innvendig er beiset brune og skal males hvite, må et systemskifte til. Slik går du frem da!

Les mer...
1

- pressemelding fra Relekta

Miljøvennlig fuging

Det blir mer og mer fokus på miljø i byggebransjen. Derfor har Relekta lansert fugemassen 101 Miljøfug. Den tilfredsstiller emisjonskravene til Breeam Nor. 

Les mer...
1

Verktøyguide til malejobben

Å male fasaden er en stor jobb som kan være kostbar - akkurat derfor er det viktig å være grundig i utførelsen. Med verktøy egnet for oppgaven går arbeidet raskere, og resultatet blir både penere og mer varig. God kvalitet er sjelden så lønnsomt som ved fasadebehandling. Her er en guide til hva du trenger.

Les mer...
Fig. 01Ulike komponenter i bindingsverksvegger

Oppdatert om bindingsverk

Byggforskseriens praktiske retningslinjer for dimensjonering og utførelse av bindingsverk i småhus er revidert og oppdatert etter gjeldende standarder. 

Les mer...
270

Pressemelding fra Gardena

Robotgressklipper: byens flotteste plen og fritid uten støy

En plen som klippes av en robot-gressklipper, er alltid velholdt.

Les mer...

Til toppen