Dekorer gulvet!

Ute etter et gulv litt utenom det vanlige? Med enkle malingsteknikker kan du få til stilige effekter som gir rommet karakter.

 

Tekst: Åshild Nyhus Tyssen/ifi.no
Foto: Kristian Owren/ifi.no

Enten gulvet ditt er ubehandlet eller det er malt før, kan du lage effektfulle mønstre ved hjelp av maling. Sjablonger, border, sjakkmønster eller Harelquinruter - mulighetene er mange. 

 

Forarbeidet

 

Et ubehandlet eller nytt tregulv bør slipes ned før maling. Det kan være kanter mellom bordene, eller upresisheter i treverket, som blir mer fremhevet når du maler. Hvor omfattende du ønsker å gjøre dette, blir en smakssak om hvorvidt du ønsker det litt røft eller helt glatt. Deretter bør kvistlakk påføres, før du maler to til tre strøk i ønsket grunnfarge.

 

Er gulvet tidligere malt, er det nødvendig at du først sjekker vedheften. Sitter malingen løst, bør du slipe den bort. Fastsittende maling, mattes ned. Gulvet bør males med minst to strøk.

 

- Dersom en ønsker å bli kvitt sprekkene mellom bordene, kan disse tettes med fugemasse før en sliper gulvet. Men personlig synes jeg sprekker er en del av gamle gulv, og ville heller beholdt dem, forteller malermester Ole Andreas Klaveness.

 

Uansett om gulvet er malt før eller ikke, er det viktig å være påpasselig med å fjerne alle rester etter grønnsåpe, fett, støv og smuss fra gulvet før maling. Bruk et rensemiddel til denne jobben. Husk at bruk av støvsuger med syntetisk bust kan lade gulvoverflaten elektrisk. Det er derfor en god idé å tørke over gulvet med en antistatisk klut, for eksempel mikrofiber, etter støvsugingen.

 

Fargevalg

 

Hvis du velger å fargesette gulvet ditt med store kontraster i lys- og mørkhetstoner, som for eksempel et sjakkmønster, vil du skape en sterk fokus på gulvet. I dette eksempelet er det brukt hvite og dempede farger. Hensikten var å skape en diagonal i rommet som viser vei mot trappen, uten å stjele all oppmerksomhet.

 

Ifølge Ole Andreas Klaveness er det ikke nødvendig å benytte malinger med samme glanstrinn, og det kan bli en fin effekt å kombinere dette.
 

Slik gjør du:

 

Slik så rommet ut før, ferdig malt i en lys farge.
Start med å tegne opp mønsteret på gulvet med en blyant og linjal. En lasermåler er et hendig og greit hjelpemiddel, men en tradisjonell krittsnor gjør også jobben. Bruker du en slik snor bør du imidlertid skifte ut de sterke fargepigmentene, og heller bruke vanlig kritt, som ikke setter like sterke merker.
Å klippe ut en mal i papp for å sikre at vinklene blir like, er et godt tips. Når du skal måle opp en fast størrelse over mange kvadratmeter, er det fort gjort å gjøre en feil. Med en slik pappmal vil du gardere deg mot skjevheter.
Legg deretter maskeringstape langs strekene. Vær oppmerksom på å bruke riktig type tape, ettersom noen må tas av innen få timer for å unngå merker.
Det kan være lurt å ha en viss kontinuitet i arbeidet, slik at du slipper å matte ned. I dette tilfellet hadde det gått en periode fra malingen til vi startet med dekoren, og hver enkelt rute måtte mattes ned med en slipesvamp. For å hindre å slipe det som er ferdigmalt, kan du benytte en bredsparkel som du legger inntil. Husk å fjerne alt støv etter pussingen!
Når gulvet er klart, kan du male over med en ønsket effektfarge. En liten rulle fungerer fint til denne bruken.

Resultatet!

Kilde: Ifi.no

Flere artikler fra alttilbolig.no

1

Male baderomsplatene?

Vårt bad fra 1976 fungerer helt fint. Ikke målt fukt og det er god ventilasjon der. På sikt skal vi totalrenovere det, men på kort sikt vil vi gjøre noen kosmetiske endringer. Veggene er kledd med baderomsplater med marmormønster, og spørsmålet mitt er om det går an å sparkle og male over disse?
Les mer...

water damaged basement

Færre vannskader med lekkasjestopper

Lekkasjestoppere registrerer lekkasje, stanser vanntilførselen og begrenser dermed følgeskadene etter lekkasjer fra løse vanninstallasjoner. Ved nyinstallasjoner er det nå påbudt å montere lekkasjestopper.

Les mer...
ildet viser en murvegg som er etterisolert utvendig med murt forblending. Forblendingen er lagt opp på konsoller med betongbjelke mellom. Illustrasjonsfoto: SINTEF Byggforsk

Etterisoler murvegger på riktig måte

En rekke forhold spiller inn når man skal etterisolere eldre vegger av mur. En ny anvisning i Byggforskserien gir gode råd. 

Les mer...
Bruk et fint slipepapir og tørk godt av alt støv etterpå, gjerne med en mikrofiberklut.

Nytt kjøkken til et par tusen kroner

Kjøkkenet er både et arbeidsrom og et hyggelig oppholdsrom. Her kan familien samle seg til måltidene, og her kan barna gjøre lekser på kjøkkenbordet mens de voksne lager mat. Rommet blir mye brukt - og mye slitt. En oppfriskning behøver ikke koste så mye.
Les mer...
utemiljø

Skap et gjennomtenkt uterom!

Dobbelgarasje og terrasse er kommet for å bli, og det samme er utemiljø! Hagen eller balkongen er ikke lenger et sted for tilfeldig 

sammensatte hagemøbler og krakker, men heller et sted for hvile, rekreasjon og sosiale aktiviteter i skjønn forening ved hjelp av gjennomtenkt planlegging og stilige utemiljø produkter.

Les mer...
Salix integra

Slik lykkes du med prydtrær

En hage har behov for noen større vekster for å skape dybde og myke opp større flater enten i form av store hus eller store flate hagearealer.

Les mer...
Problemet med en vinduskarm som er beiset er at brunfargen stjeler mye lys.

Fra beis til maling

Når karmene og listverket ved vinduene innvendig er beiset brune og skal males hvite, må et systemskifte til. Slik går du frem da!

Les mer...
1

- pressemelding fra Relekta

Miljøvennlig fuging

Det blir mer og mer fokus på miljø i byggebransjen. Derfor har Relekta lansert fugemassen 101 Miljøfug. Den tilfredsstiller emisjonskravene til Breeam Nor. 

Les mer...
1

Verktøyguide til malejobben

Å male fasaden er en stor jobb som kan være kostbar - akkurat derfor er det viktig å være grundig i utførelsen. Med verktøy egnet for oppgaven går arbeidet raskere, og resultatet blir både penere og mer varig. God kvalitet er sjelden så lønnsomt som ved fasadebehandling. Her er en guide til hva du trenger.

Les mer...
Fig. 01Ulike komponenter i bindingsverksvegger

Oppdatert om bindingsverk

Byggforskseriens praktiske retningslinjer for dimensjonering og utførelse av bindingsverk i småhus er revidert og oppdatert etter gjeldende standarder. 

Les mer...
270

Pressemelding fra Gardena

Robotgressklipper: byens flotteste plen og fritid uten støy

En plen som klippes av en robot-gressklipper, er alltid velholdt.

Les mer...

Til toppen