Dekorer med sjablong på 1-2-3!

Å bruke sjablong er en enkel måte å få pyntet på vegger, gjenstander og møbler. Og du trenger ikke å ha store kunstneriske talenter for å få til en nydelig blomsterdekor!

 Mattlakkert og kjedelig, men nyttig!
 Mattlakkert og kjedelig, men nyttig!

Ethvert kjøkken trenger noe å henge håndklær og forklær på. En trehvit håndkleholder vi fant på et loppemarked for 5 kroner, vil gjøre jobben. Men mattlakkert, trehvitt furu er siden lenge gått ut på dato!

Vi fant frem en boks hvit maling, skaffet en blomstersjablong og litt nøttebrun maling, og satte i gang med den lille forvandlingen i tre enkle trinn.

1. Forarbeid

Først må vi vaske. Bruk et vaskemiddel som er egnet før allerede malte flater. F. eks. husvask, malersoda eller lignende. Skyll nøye. Siden gjenstanden fra før var påført en lakk, trenger vi ikke å grunne. Er lakken blank mattslipes den lett med et fint slipepapir eller en skurepad. Dette sikrer god vedheft for malingen.
 

Kjøp en sjablong du liker, eller lag en selv av stivt papir eller plast


2. Mal til ønsket dekk

Påfør to eller tre strøk maling i ønsket bunnfarge til ønsket dekk. La tørke. Velg gjerne en vanntynnet interiørmaling for lister og treverk.
 

Påfør dekormalingen forsiktig med en svamp. Press, ikke gnikk!


3. Dekorér

Plasser sjablongen ønsket sted og fest den med maskeringstape. Mett en vanlig kjøkkensvamp med maling og press den først forsiktig mot et papir slik at du ser hvor mye maling den gir fra seg. Ikke ha det for travelt, malingen fungerer best etter ett minutt eller to, da den er blitt litt seig.

Gå deretter over til sjablongen. Press svampen gjentatte ganger mot sjablongen til ønsket effekt. Ikke gnikk og ikke påfør for mye av gangen - da kan malingen smette inn under sjablongen.
 

 Den nøttebrune malingen vi brukte ser nærmest gullfarget ut etter påføring med svamp på en sjablon.
 Den nøttebrune malingen vi brukte ser nærmest gullfarget ut etter påføring med svamp på en sjablon.

www.ifi.no

Flere artikler fra alttilbolig.no

1

Male baderomsplatene?

Vårt bad fra 1976 fungerer helt fint. Ikke målt fukt og det er god ventilasjon der. På sikt skal vi totalrenovere det, men på kort sikt vil vi gjøre noen kosmetiske endringer. Veggene er kledd med baderomsplater med marmormønster, og spørsmålet mitt er om det går an å sparkle og male over disse?
Les mer...

water damaged basement

Færre vannskader med lekkasjestopper

Lekkasjestoppere registrerer lekkasje, stanser vanntilførselen og begrenser dermed følgeskadene etter lekkasjer fra løse vanninstallasjoner. Ved nyinstallasjoner er det nå påbudt å montere lekkasjestopper.

Les mer...
ildet viser en murvegg som er etterisolert utvendig med murt forblending. Forblendingen er lagt opp på konsoller med betongbjelke mellom. Illustrasjonsfoto: SINTEF Byggforsk

Etterisoler murvegger på riktig måte

En rekke forhold spiller inn når man skal etterisolere eldre vegger av mur. En ny anvisning i Byggforskserien gir gode råd. 

Les mer...
Bruk et fint slipepapir og tørk godt av alt støv etterpå, gjerne med en mikrofiberklut.

Nytt kjøkken til et par tusen kroner

Kjøkkenet er både et arbeidsrom og et hyggelig oppholdsrom. Her kan familien samle seg til måltidene, og her kan barna gjøre lekser på kjøkkenbordet mens de voksne lager mat. Rommet blir mye brukt - og mye slitt. En oppfriskning behøver ikke koste så mye.
Les mer...
utemiljø

Skap et gjennomtenkt uterom!

Dobbelgarasje og terrasse er kommet for å bli, og det samme er utemiljø! Hagen eller balkongen er ikke lenger et sted for tilfeldig 

sammensatte hagemøbler og krakker, men heller et sted for hvile, rekreasjon og sosiale aktiviteter i skjønn forening ved hjelp av gjennomtenkt planlegging og stilige utemiljø produkter.

Les mer...
Salix integra

Slik lykkes du med prydtrær

En hage har behov for noen større vekster for å skape dybde og myke opp større flater enten i form av store hus eller store flate hagearealer.

Les mer...
Problemet med en vinduskarm som er beiset er at brunfargen stjeler mye lys.

Fra beis til maling

Når karmene og listverket ved vinduene innvendig er beiset brune og skal males hvite, må et systemskifte til. Slik går du frem da!

Les mer...
1

- pressemelding fra Relekta

Miljøvennlig fuging

Det blir mer og mer fokus på miljø i byggebransjen. Derfor har Relekta lansert fugemassen 101 Miljøfug. Den tilfredsstiller emisjonskravene til Breeam Nor. 

Les mer...
1

Verktøyguide til malejobben

Å male fasaden er en stor jobb som kan være kostbar - akkurat derfor er det viktig å være grundig i utførelsen. Med verktøy egnet for oppgaven går arbeidet raskere, og resultatet blir både penere og mer varig. God kvalitet er sjelden så lønnsomt som ved fasadebehandling. Her er en guide til hva du trenger.

Les mer...
Fig. 01Ulike komponenter i bindingsverksvegger

Oppdatert om bindingsverk

Byggforskseriens praktiske retningslinjer for dimensjonering og utførelse av bindingsverk i småhus er revidert og oppdatert etter gjeldende standarder. 

Les mer...
270

Pressemelding fra Gardena

Robotgressklipper: byens flotteste plen og fritid uten støy

En plen som klippes av en robot-gressklipper, er alltid velholdt.

Les mer...

Til toppen