Enklere å velge riktig rull

Maling påføres raskest og best med rull. Å velge riktig type rull er viktig for å oppnå det ønskede resultatet. En tydelig fargekoding etter underlag samt tre kvalitetsnivåer, skal nå gjøre det enklere unngå feil ved malearbeider.
Jordan har etablert tre kvalitetsnivåer, Ultimate, Perfect og Basic, for maleruller. Rullene for grove underlag har rosa fargemarkering.
Jordan har etablert tre kvalitetsnivåer, Ultimate, Perfect og Basic, for maleruller. Rullene for grove underlag har rosa fargemarkering.

Det er lett å bli forvirret ved reolen med maleruller der du kjøper maling - og altfor mange kommer hjem med en uegnet rull! Skal jeg bruke hvit, rosa eller grønn rull, med striper eller spraglete tråder? En rull av polyester vev, mikrofiber, filt eller skumplast? Og i hvilken størrelse?

Kort fortalt beror svaret av to ting: underlaget og ønsket finish.

Kodet med farger

Det kan være godt å kjenne til at de fleste verktøyleverandører forholder seg til ett og samme fargekodesystem: Hvitt signaliserer ekstra glatte underlag slik som dører, skap, lister og møbler. Grønt brukes for jevne underlag slik som tak, gulv, slett vegg, strie og tapet. Rosa farge signaliserer grove underlag, for eksempel mur, ru kledning og rullesparkel.

Fargekodingen har med vevlengde å gjøre. Jo lengre vev, desto mer maling tar rullen opp og gir fra seg. Til veldig sugende eller grove, ru flater kreves rull med lang luv. Aller minst maling tar filt- og skumplastrullene opp. Disse bør ikke brukes til påføring av maling, men til å glatte ut strukturen og gi en flott finish til flater som ikke skal penselstrykes.

- Ved 90 prosent av alle malearbeider i hjemmet er det rull med grønn fargemarkering som bør brukes, sierJostein Brekka, markedsansvarlig og produktutvikler for malerverktøy i Jordan.

Grovt mønster

Rullene med hvit basisfarge og en rosa eller grønn stripe, som tidligere utgjorde topp-kvaliteten, har måttet rykke ned til andreplass. Rullene i Perfect-kvaliteten er laget av en god, vevet polyesterfiber som feller lite, spruter lite og påfører et godt og jevnt lag.

Basic-sortimentet består av ensfargede grønne eller rosa ruller, laget av en strikket polyestertråd, spunnet av stablefibre. Rullen er bustete og gir fra seg en del fibre ved bruk. Rullen har høy kapasitet, men spruter litt maling.

- En rosa Basic-rull legger igjen mye maling med et grovt mønster på underlaget. Mønsteret har høye topper og dype daler, og er godt egnet på ru overflater som mur og kledning. Man må imidlertid huske på at dekken ikke er bedre enn det tynneste malingsjiktet, sierJostein Brekka.

Riktig størrelse

De hvitmerkede rullene, for ekstra glatte flater, lages bare i de to beste kvalitetene. Rullene brukes til flater som ikke skal penselstrykes, slik som møbler, dører og lister. De kan også brukes istedenfor fordriver etter påføring med en grønnstripet rull for å lage en perfekt overflate uten rullemønster, såkalt greng.

Maleruller får du i breddene 10, 18 og 25 centimeter. Bredden på rullen velger du ut ifra hva du skal male. Til store, slette flater velger du en bred malerull som får jobben gjort raskere, mens du til panel velger den smalere modellen. Husk imidlertid at en bred rull med lang luv tar opp mye maling og kan bli forholdsvis tung å arbeide med.www.ifi.no

Flere artikler fra alttilbolig.no

1

Male baderomsplatene?

Vårt bad fra 1976 fungerer helt fint. Ikke målt fukt og det er god ventilasjon der. På sikt skal vi totalrenovere det, men på kort sikt vil vi gjøre noen kosmetiske endringer. Veggene er kledd med baderomsplater med marmormønster, og spørsmålet mitt er om det går an å sparkle og male over disse?
Les mer...

water damaged basement

Færre vannskader med lekkasjestopper

Lekkasjestoppere registrerer lekkasje, stanser vanntilførselen og begrenser dermed følgeskadene etter lekkasjer fra løse vanninstallasjoner. Ved nyinstallasjoner er det nå påbudt å montere lekkasjestopper.

Les mer...
ildet viser en murvegg som er etterisolert utvendig med murt forblending. Forblendingen er lagt opp på konsoller med betongbjelke mellom. Illustrasjonsfoto: SINTEF Byggforsk

Etterisoler murvegger på riktig måte

En rekke forhold spiller inn når man skal etterisolere eldre vegger av mur. En ny anvisning i Byggforskserien gir gode råd. 

Les mer...
Bruk et fint slipepapir og tørk godt av alt støv etterpå, gjerne med en mikrofiberklut.

Nytt kjøkken til et par tusen kroner

Kjøkkenet er både et arbeidsrom og et hyggelig oppholdsrom. Her kan familien samle seg til måltidene, og her kan barna gjøre lekser på kjøkkenbordet mens de voksne lager mat. Rommet blir mye brukt - og mye slitt. En oppfriskning behøver ikke koste så mye.
Les mer...
utemiljø

Skap et gjennomtenkt uterom!

Dobbelgarasje og terrasse er kommet for å bli, og det samme er utemiljø! Hagen eller balkongen er ikke lenger et sted for tilfeldig 

sammensatte hagemøbler og krakker, men heller et sted for hvile, rekreasjon og sosiale aktiviteter i skjønn forening ved hjelp av gjennomtenkt planlegging og stilige utemiljø produkter.

Les mer...
Salix integra

Slik lykkes du med prydtrær

En hage har behov for noen større vekster for å skape dybde og myke opp større flater enten i form av store hus eller store flate hagearealer.

Les mer...
Problemet med en vinduskarm som er beiset er at brunfargen stjeler mye lys.

Fra beis til maling

Når karmene og listverket ved vinduene innvendig er beiset brune og skal males hvite, må et systemskifte til. Slik går du frem da!

Les mer...
1

- pressemelding fra Relekta

Miljøvennlig fuging

Det blir mer og mer fokus på miljø i byggebransjen. Derfor har Relekta lansert fugemassen 101 Miljøfug. Den tilfredsstiller emisjonskravene til Breeam Nor. 

Les mer...
1

Verktøyguide til malejobben

Å male fasaden er en stor jobb som kan være kostbar - akkurat derfor er det viktig å være grundig i utførelsen. Med verktøy egnet for oppgaven går arbeidet raskere, og resultatet blir både penere og mer varig. God kvalitet er sjelden så lønnsomt som ved fasadebehandling. Her er en guide til hva du trenger.

Les mer...
Fig. 01Ulike komponenter i bindingsverksvegger

Oppdatert om bindingsverk

Byggforskseriens praktiske retningslinjer for dimensjonering og utførelse av bindingsverk i småhus er revidert og oppdatert etter gjeldende standarder. 

Les mer...
270

Pressemelding fra Gardena

Robotgressklipper: byens flotteste plen og fritid uten støy

En plen som klippes av en robot-gressklipper, er alltid velholdt.

Les mer...

Til toppen