Fabrikkgrunnet kledning tåler en vinter

Kan vi la den nye kledningen stå umalt over vinteren? Det begynner å bli for kaldt for å male… Svaret er Ja – hvis du har satt opp fabrikkgrunnet kledning!
Vanntynnbare grunninger og malinger skal ikke brukes ved lavere temperatur i underlaget enn fem plussgrader. Sett derfor opp fabrikkgrunnet kledning om høsten og vinteren. Da kan du male i vår!
Vanntynnbare grunninger og malinger skal ikke brukes ved lavere temperatur i underlaget enn fem plussgrader. Sett derfor opp fabrikkgrunnet kledning om høsten og vinteren. Da kan du male i vår!

Den som skifter kledning eller bygger hus i løpet av høsten eller vinteren, må beskytte treverket frem til det kan overmales i vår. En enkel måte å gjøre det også når det er litt for kaldt for maling, er å montere fabrikkgrunnet kledning.

 

Grunningens oppgave er å beskytte treverket mot sopp, råte og solnedbrytning. Den trekker inn i treverket og danner ingen film på overflaten, og derfor er det viktig å få på den beskyttende filmen så raskt som mulig, før overflaten brytes ned. Men kledning som ble grunnet ved produksjonen, har aldri blitt utsatt for nedbrytende UV-stråling, regn eller skitt, og tåler derved noen vintermåneder uten overflatebehandling.

Ved lave utendørstemperaturer anbefales ikke bruk av vanntynnbare akrylmalinger og lignende, og den som må male da bør heller velge en oljedekkbeis eller en oljebeis. Dette er produkter som kan påføres til langt ut på høsten og vinteren.
Ved lave utendørstemperaturer anbefales ikke bruk av vanntynnbare akrylmalinger og lignende, og den som må male da bør heller velge en oljedekkbeis eller en oljebeis. Dette er produkter som kan påføres til langt ut på høsten og vinteren.

Optimale forhold
Er det blitt for kaldt for å male når kledningen monteres, bør det altså settes opp fabrikkgrunnet kledning. Fabrikkgrunnet kledning er påført beskyttelse under optimale forhold, før materialet er blitt forringet av sollys, fukt og alder. Grunningen gir et godt underlag for videre behandling, og kledningen kan monteres uavhengig av vær og sesong. Straks det blir varmere til våren, er det bare å ta penselen fatt igjen og påføre ønsket overflatesystem, etter en vask, selvfølgelig.

 

Malingprodusentene anbefaler bruk av systembehandlinger, som sikrer at produktene som brukes er kompatible med hverandre, og på best mulig måte ivaretar underlaget. En godt påført industrigrunning av god kvalitet medfører også mindre risiko for krympestriper etter montering og sparer huseieren for en del arbeid.

Standardsortiment
Ferdiggrunnet kledning finnes i standardsortimentet hos de fleste byggevarehus, flere steder kan kundene også bestille kledning påført transparent grunning for videre beising, eller kledning også påført et mellomstrøk beis eller maling i ønsket farge.

 

– Jotun Industri Visir er basert på tilsvarende teknologi som Visir grunning, og har råtebeskyttelse i grunningen, slik at treverket er beskyttet fra dag én. Grunningen er pigmentert og gir derved mer beskyttelse, sier Camilla Hem Holdhus, produktsjef i Jotun, som leverer industrigrunning til blant andre Moelven. 

Det er imidlertid viktig å huske at ingen fabrikkbehandlet kledning er ferdigbehandlet: alle spikerhull, kuttflater og all endeved må gås over flere ganger vått-i-vått med en impregneringsolje eller en grunningsolje.

Forlang FDV-dokumentasjon
Med fabrikkbehandlet treverk bør det følge en FDV-dokumentasjon (Forvalting, Drift og Vedlikehold), som tydelig forteller hvilket produkt kledningen er satt inn med, og hva den videre behandlingen bør være. Bare ved å forlange FDV-dokumentasjon fra ferdig-husleverandøren eller byggevarehuset, kan vi være sikre på å bruke kompatible produkter og gi en behandling som ivaretar huset på best mulig måte.

Fabrikkgrunnet er ikke ferdiggrunnet
Kuttflater, endeved og spikerhull på ferdiggrunnet og fabrikkmalt kledning er ikke behandlet, og må derfor grunnes og males. Bar endeved grunnes 3-4 strøk, vått-i-vått.

www.ifi.no

Flere artikler fra alttilbolig.no

1

Male baderomsplatene?

Vårt bad fra 1976 fungerer helt fint. Ikke målt fukt og det er god ventilasjon der. På sikt skal vi totalrenovere det, men på kort sikt vil vi gjøre noen kosmetiske endringer. Veggene er kledd med baderomsplater med marmormønster, og spørsmålet mitt er om det går an å sparkle og male over disse?
Les mer...

water damaged basement

Færre vannskader med lekkasjestopper

Lekkasjestoppere registrerer lekkasje, stanser vanntilførselen og begrenser dermed følgeskadene etter lekkasjer fra løse vanninstallasjoner. Ved nyinstallasjoner er det nå påbudt å montere lekkasjestopper.

Les mer...
ildet viser en murvegg som er etterisolert utvendig med murt forblending. Forblendingen er lagt opp på konsoller med betongbjelke mellom. Illustrasjonsfoto: SINTEF Byggforsk

Etterisoler murvegger på riktig måte

En rekke forhold spiller inn når man skal etterisolere eldre vegger av mur. En ny anvisning i Byggforskserien gir gode råd. 

Les mer...
Bruk et fint slipepapir og tørk godt av alt støv etterpå, gjerne med en mikrofiberklut.

Nytt kjøkken til et par tusen kroner

Kjøkkenet er både et arbeidsrom og et hyggelig oppholdsrom. Her kan familien samle seg til måltidene, og her kan barna gjøre lekser på kjøkkenbordet mens de voksne lager mat. Rommet blir mye brukt - og mye slitt. En oppfriskning behøver ikke koste så mye.
Les mer...
utemiljø

Skap et gjennomtenkt uterom!

Dobbelgarasje og terrasse er kommet for å bli, og det samme er utemiljø! Hagen eller balkongen er ikke lenger et sted for tilfeldig 

sammensatte hagemøbler og krakker, men heller et sted for hvile, rekreasjon og sosiale aktiviteter i skjønn forening ved hjelp av gjennomtenkt planlegging og stilige utemiljø produkter.

Les mer...
Salix integra

Slik lykkes du med prydtrær

En hage har behov for noen større vekster for å skape dybde og myke opp større flater enten i form av store hus eller store flate hagearealer.

Les mer...
Problemet med en vinduskarm som er beiset er at brunfargen stjeler mye lys.

Fra beis til maling

Når karmene og listverket ved vinduene innvendig er beiset brune og skal males hvite, må et systemskifte til. Slik går du frem da!

Les mer...
1

- pressemelding fra Relekta

Miljøvennlig fuging

Det blir mer og mer fokus på miljø i byggebransjen. Derfor har Relekta lansert fugemassen 101 Miljøfug. Den tilfredsstiller emisjonskravene til Breeam Nor. 

Les mer...
1

Verktøyguide til malejobben

Å male fasaden er en stor jobb som kan være kostbar - akkurat derfor er det viktig å være grundig i utførelsen. Med verktøy egnet for oppgaven går arbeidet raskere, og resultatet blir både penere og mer varig. God kvalitet er sjelden så lønnsomt som ved fasadebehandling. Her er en guide til hva du trenger.

Les mer...
Fig. 01Ulike komponenter i bindingsverksvegger

Oppdatert om bindingsverk

Byggforskseriens praktiske retningslinjer for dimensjonering og utførelse av bindingsverk i småhus er revidert og oppdatert etter gjeldende standarder. 

Les mer...
270

Pressemelding fra Gardena

Robotgressklipper: byens flotteste plen og fritid uten støy

En plen som klippes av en robot-gressklipper, er alltid velholdt.

Les mer...

Til toppen