Farg parketten mørk.

Lei den lyse parketten? Farg den mørk!

 

Tekst: Åshild Nyhus Tyssen/ifi.no

Foto: Frode Halvorsen og Tor Henning Støldal/ifi.no

 

Å farge gulvet mørkt er et godt alternativ til å skifte ut hele gulvet. Du kan oppnå et delikat og lekkert resultat om det gjøres skikkelig. Selve jobben kan være noe vanskelig og tidkrevende, men ikke umulig hvis du er tålmodig og litt nevenyttig. 

 

Vi har fulgt prosessen der en maler har pusset opp gulvet hjemme hos seg selv trinn for trinn. Gulvet var i utgangspunktet et helt fint eikegulv, men nå skulle det få en ny, flott farge. Om du følger tilsvarende fremgangsmåte kan også du gi gulvet ditt et løft.

 

Pris for å få jobben gjort

 

Prosessen er noe vanskelig, men ikke uoverkommelig om man er tålmodig og nøyaktig. Men for å være sikret et jevnt resultat kan det være lurt å sette bort jobben til fagfolk. Pris for nedsliping av gulv, toning og lakkering ligger totalt på rundt 350 kroner per kvadratmeter hos malermester.

 

Vedlikehold?

 

Det flotte med lakkbehandlingen er at den krever svært lite vedlikehold. Når man har lakket gulvet med så mange som fem strøk er det ikke nødvendig å foreta noen form for vedlikehold på en 15 års tid. Dette i motsetning til oljebehandling som må gjentas ca hvert fjerde år. For at gulvet skal holde seg lengst mulig er det lurt å bruke minst mulig vann ved vasking, da dette vil kunne skade treverket. En tørr mopp eller støvsuger er det beste alternativet.
 

Dette gjør du:

 
1. Slip gulvet jevnt

Bruk en stor gulvsliper for å få et fint resultat.

 

2. Påfør toning/beis

Deretter er det påført en toning med riktig farge. For eksempel en matt interiørbeis. Toningen må tørke et døgn før du fortsetter prosessen.

 

3. Påfør to lag lakk

I dette tilfellet er det benyttet en halvblank oljelakk. Også denne behandlingen må tørke et døgn for hvert strøk.

 

4. Puss med fint papir

Denne gangen skal det pusses med et finere papir. Det er viktig at gulvet er lakket to ganger før man gjør dette, ellers vil man lett arbeide seg gjennom materialet.

 

5. Påfør tre lag lakk

Når gulvet er pusset jevnt og fint er det frem med lakken igjen. Denne gangen er prosessen gjentatt 3 ganger for å få det jevne fine resultatet.
 

 

Kilde: Ifi.no

Flere artikler fra alttilbolig.no

1

Male baderomsplatene?

Vårt bad fra 1976 fungerer helt fint. Ikke målt fukt og det er god ventilasjon der. På sikt skal vi totalrenovere det, men på kort sikt vil vi gjøre noen kosmetiske endringer. Veggene er kledd med baderomsplater med marmormønster, og spørsmålet mitt er om det går an å sparkle og male over disse?
Les mer...

water damaged basement

Færre vannskader med lekkasjestopper

Lekkasjestoppere registrerer lekkasje, stanser vanntilførselen og begrenser dermed følgeskadene etter lekkasjer fra løse vanninstallasjoner. Ved nyinstallasjoner er det nå påbudt å montere lekkasjestopper.

Les mer...
ildet viser en murvegg som er etterisolert utvendig med murt forblending. Forblendingen er lagt opp på konsoller med betongbjelke mellom. Illustrasjonsfoto: SINTEF Byggforsk

Etterisoler murvegger på riktig måte

En rekke forhold spiller inn når man skal etterisolere eldre vegger av mur. En ny anvisning i Byggforskserien gir gode råd. 

Les mer...
Bruk et fint slipepapir og tørk godt av alt støv etterpå, gjerne med en mikrofiberklut.

Nytt kjøkken til et par tusen kroner

Kjøkkenet er både et arbeidsrom og et hyggelig oppholdsrom. Her kan familien samle seg til måltidene, og her kan barna gjøre lekser på kjøkkenbordet mens de voksne lager mat. Rommet blir mye brukt - og mye slitt. En oppfriskning behøver ikke koste så mye.
Les mer...
utemiljø

Skap et gjennomtenkt uterom!

Dobbelgarasje og terrasse er kommet for å bli, og det samme er utemiljø! Hagen eller balkongen er ikke lenger et sted for tilfeldig 

sammensatte hagemøbler og krakker, men heller et sted for hvile, rekreasjon og sosiale aktiviteter i skjønn forening ved hjelp av gjennomtenkt planlegging og stilige utemiljø produkter.

Les mer...
Salix integra

Slik lykkes du med prydtrær

En hage har behov for noen større vekster for å skape dybde og myke opp større flater enten i form av store hus eller store flate hagearealer.

Les mer...
Problemet med en vinduskarm som er beiset er at brunfargen stjeler mye lys.

Fra beis til maling

Når karmene og listverket ved vinduene innvendig er beiset brune og skal males hvite, må et systemskifte til. Slik går du frem da!

Les mer...
1

- pressemelding fra Relekta

Miljøvennlig fuging

Det blir mer og mer fokus på miljø i byggebransjen. Derfor har Relekta lansert fugemassen 101 Miljøfug. Den tilfredsstiller emisjonskravene til Breeam Nor. 

Les mer...
1

Verktøyguide til malejobben

Å male fasaden er en stor jobb som kan være kostbar - akkurat derfor er det viktig å være grundig i utførelsen. Med verktøy egnet for oppgaven går arbeidet raskere, og resultatet blir både penere og mer varig. God kvalitet er sjelden så lønnsomt som ved fasadebehandling. Her er en guide til hva du trenger.

Les mer...
Fig. 01Ulike komponenter i bindingsverksvegger

Oppdatert om bindingsverk

Byggforskseriens praktiske retningslinjer for dimensjonering og utførelse av bindingsverk i småhus er revidert og oppdatert etter gjeldende standarder. 

Les mer...
270

Pressemelding fra Gardena

Robotgressklipper: byens flotteste plen og fritid uten støy

En plen som klippes av en robot-gressklipper, er alltid velholdt.

Les mer...

Til toppen