Fargerikt på veggen

Hvordan påvirkes resten av interiøret når vi vil være vågale og male veggen i en knall farge?

Inspirert av den fargerike stolen er hele entréen malt sterk rød. Siden dette ikke er noe oppholdsrom, tåles det mye farge. Dørene er hvite og roer ned. Teppet på gulvet er i samme rødfarge. Det er lett å se at det ville blitt kaos dersom vi hadde latt oss friste til å gjenta flere av fargene fra stolen. At det ble rødt er litt tilfeldig, for de andre fargene ville også vært gode. 

 

 

Tekst: Bjørg Owren/ifi.no Foto: Frode Larsen/ifi.no
Styling: Wenche Aurland/ifi.no

Dersom du velger en sterk veggfarge, må du være tro mot denne i resten av interiøret. 

I en stue kan det være en god løsning å la bare én vegg få sterk farge og la de andre være nesten hvite. Velg veggen bak sofaen som den fargesterke. Mest vellykket blir det om veggen er uten vinduer. La den også være fri for bilder. Det gir et rolig inntrykk, og veggen blir nesten som et bilde i seg selv. 

Dersom den sterke fargen er tatt fra en fargerik stol, må den stå sammen med veggen.

Ikke gjenta fargen på masse elementer i rommet. Velg tre ting og la dem stå sammen. For eksempel som pute, pledd og bilde på motsatt side av den fargesterke veggen.


Fargen kan med fordel tas igjen i tilstøtende rom som små innslag. Det oppleves godt å ta fargen med seg når en vandrer rundt. Det vil skape en fin helhet. 

Hvilke andre farger skal vi ta inn?

Til en rød vegg er hvit/sort og gråskalaen gode å jobbe med. Tenk også variasjon i materialer. Spill på kontraster i blankt og matt, mykt og glatt, rustikt og fint for å skape variasjon. Bland også inn glass og metall. Sterke, klare farger kler ikke beige og caffe latte. 

Hva slags møbler ville du valgt?

En sofa som tar opp den sterke veggfargen ville blitt lekkert. Møbelstoff i gråtoner er også et godt valg. Det samme er de brune skinnmøblene som er så populære nå. Men et godt tips kan være å blande litt. En stue fylt med sofaer og stoler i samme mørke farge kan lett bli tung og kjedelig.
Og husk at om du har eikeparkett på gulvet, må ikke resten av rommet være eik. 

Hva slags gardiner ville du valgt?

Et lyst, gjennomskinnelig tekstil med litt mønster som tar opp den sterke fargen vil være et godt valg. Er det masse farger, må det være hovedfargen i rommet som er den tydeligste. Ikke ta opp og gjenta de andre fargene fra mønsteret. Husk du skal være tro mot hovedfargen. 

Ikke:

- kjøp masse nips, pledd og puter i den sterke fargen og spre dem rundt i rommet. Det blir urolig og rotete.

Kilde: Ifi.no


 

Flere artikler fra alttilbolig.no

1

Male baderomsplatene?

Vårt bad fra 1976 fungerer helt fint. Ikke målt fukt og det er god ventilasjon der. På sikt skal vi totalrenovere det, men på kort sikt vil vi gjøre noen kosmetiske endringer. Veggene er kledd med baderomsplater med marmormønster, og spørsmålet mitt er om det går an å sparkle og male over disse?
Les mer...

water damaged basement

Færre vannskader med lekkasjestopper

Lekkasjestoppere registrerer lekkasje, stanser vanntilførselen og begrenser dermed følgeskadene etter lekkasjer fra løse vanninstallasjoner. Ved nyinstallasjoner er det nå påbudt å montere lekkasjestopper.

Les mer...
ildet viser en murvegg som er etterisolert utvendig med murt forblending. Forblendingen er lagt opp på konsoller med betongbjelke mellom. Illustrasjonsfoto: SINTEF Byggforsk

Etterisoler murvegger på riktig måte

En rekke forhold spiller inn når man skal etterisolere eldre vegger av mur. En ny anvisning i Byggforskserien gir gode råd. 

Les mer...
Bruk et fint slipepapir og tørk godt av alt støv etterpå, gjerne med en mikrofiberklut.

Nytt kjøkken til et par tusen kroner

Kjøkkenet er både et arbeidsrom og et hyggelig oppholdsrom. Her kan familien samle seg til måltidene, og her kan barna gjøre lekser på kjøkkenbordet mens de voksne lager mat. Rommet blir mye brukt - og mye slitt. En oppfriskning behøver ikke koste så mye.
Les mer...
utemiljø

Skap et gjennomtenkt uterom!

Dobbelgarasje og terrasse er kommet for å bli, og det samme er utemiljø! Hagen eller balkongen er ikke lenger et sted for tilfeldig 

sammensatte hagemøbler og krakker, men heller et sted for hvile, rekreasjon og sosiale aktiviteter i skjønn forening ved hjelp av gjennomtenkt planlegging og stilige utemiljø produkter.

Les mer...
Salix integra

Slik lykkes du med prydtrær

En hage har behov for noen større vekster for å skape dybde og myke opp større flater enten i form av store hus eller store flate hagearealer.

Les mer...
Problemet med en vinduskarm som er beiset er at brunfargen stjeler mye lys.

Fra beis til maling

Når karmene og listverket ved vinduene innvendig er beiset brune og skal males hvite, må et systemskifte til. Slik går du frem da!

Les mer...
1

- pressemelding fra Relekta

Miljøvennlig fuging

Det blir mer og mer fokus på miljø i byggebransjen. Derfor har Relekta lansert fugemassen 101 Miljøfug. Den tilfredsstiller emisjonskravene til Breeam Nor. 

Les mer...
1

Verktøyguide til malejobben

Å male fasaden er en stor jobb som kan være kostbar - akkurat derfor er det viktig å være grundig i utførelsen. Med verktøy egnet for oppgaven går arbeidet raskere, og resultatet blir både penere og mer varig. God kvalitet er sjelden så lønnsomt som ved fasadebehandling. Her er en guide til hva du trenger.

Les mer...
Fig. 01Ulike komponenter i bindingsverksvegger

Oppdatert om bindingsverk

Byggforskseriens praktiske retningslinjer for dimensjonering og utførelse av bindingsverk i småhus er revidert og oppdatert etter gjeldende standarder. 

Les mer...
270

Pressemelding fra Gardena

Robotgressklipper: byens flotteste plen og fritid uten støy

En plen som klippes av en robot-gressklipper, er alltid velholdt.

Les mer...

Til toppen