Fargesetting av barnerommet

Barn elsker farger, og dette er noe produsentene er flinke til å vektlegge i sine barneromskolleksjoner. Vær allikevel bevisst på å skape en viss harmoni av farger og mønster. For mye av dette kan skape et stressende miljø for minstemann.

  Tekst: Åshild Nyhus Tyssen/ifi.no 
  Foto: Produsentene

Å innrede et barnerom kan være både spennende og morsomt. På disse rommene kan en ofte tillate seg mer av farger og dekor enn i resten av huset. Og mulighetene innen gulv, tapet og farger har blitt store, ettersom produsentene har varierte, barnevennlige kolleksjoner i tapet, gulv og tekstiler. Vær allikevel bevisst på at det kan bli for mye av det gode, og man trenger ikke nødvendigvis innrede hele rommet i fargesterke mønstre. Ved å tilpasse interiøret på barnerommet til barnet, vil garantert både du og barnet ditt bli mest fornøyd. 

Mange valgmuligheter  

Mange av de store produsentene har virkelig fått opp øynene for denne gruppen, og kommer stadig med nye løsninger tilpasset barn. Gulvet kan være fullt av glade sommerfugler eller dinosaurer, og veggene prydes med små romskip, prinsesser eller en vill jungel. Matchende tekstiler er også tilgjengelig. Og om du vil male istedenfor å tapetsere kan alle slags morsomme sjablonger benyttes. Det er med andre ord ingen grunn til å innrede barnerommene kjedelig. 

Farger til barn  

- Barn elsker farger, og de må få farger. Men i mange år nå så har vi sett at barna blir utsatt for legokloss-knallfarger i alle sammenhenger; i barnehagen, på rommet sitt og i klærne sine, dette blir for mye, forteller fargeekspert Tove Steinbo. 

Hun anbefaler derfor at man ikke bruker for mye sterke farger på store flater i barnerommene. Men legger samtidig raskt til at barna samtidig må ha farger, og et rom i svart og grått blir helt feil. 

Tove Steinbo snakker i sin bok Fargene forteller blant annet om fargevalg til barnerom. Hun forteller blant annet at barn med sterkt gult soverom og med mengder av fargesterke leker og fargesprakende, stormønstrede gardiner og sengetøy, kan få problemer med å roe seg ned og sove. Det er derfor viktig å tenke en viss balanse, også når en innreder barnerom, slik at ikke urolige barn skal bli enda mer urolige. 

Fargene virker ulikt på ulike mennesker  

- Farger virker ulikt på ulike mennesker - også barn, forteller Tove Steinbo.
Har du et urolig barn bør du derfor velge en rolig farge, som grønt, blått eller turkis, og unngå gult og rødt. Å finne en farge og mønster tilpasset ditt barn bør imidlertid ikke by på problemer, da kolleksjonene finnes i alt fra sterke knallfarger til diskret og rolige farger - her er noe for enhver smak! 

La noe være diskret  

Skal du pusse opp barnerommet bør du derfor være bevisst på å skape en viss harmoni. Velger du for eksempel et fargesterkt og dekorativt vinylbelegg til gulvet, bør du kanskje være noe mer diskret med fargevalg til veggene, og omvendt om tapetet eller tekstiler er fargesterke. For mye mønster og farger kan skape en rotete og slitsom atmosfære - selv for minstemann.  

Lys blå barnetapet fra Borge gir en rolig atmosfære for viltre barn.
Barnevennlige tekstiler fra Borge.
Matchende tapet og tekstiler fra Borge
Rosa drøm fra Borge.
Lyseblå sommerfuglvinyl fra Tarkett Trendy
Rosa blomstereng fra Tarkett Trendy
Fotballgulv for fotballgutter, fra Tarkett Trendy

Kilde: Ifi.no

Flere artikler fra alttilbolig.no

1

Male baderomsplatene?

Vårt bad fra 1976 fungerer helt fint. Ikke målt fukt og det er god ventilasjon der. På sikt skal vi totalrenovere det, men på kort sikt vil vi gjøre noen kosmetiske endringer. Veggene er kledd med baderomsplater med marmormønster, og spørsmålet mitt er om det går an å sparkle og male over disse?
Les mer...

water damaged basement

Færre vannskader med lekkasjestopper

Lekkasjestoppere registrerer lekkasje, stanser vanntilførselen og begrenser dermed følgeskadene etter lekkasjer fra løse vanninstallasjoner. Ved nyinstallasjoner er det nå påbudt å montere lekkasjestopper.

Les mer...
ildet viser en murvegg som er etterisolert utvendig med murt forblending. Forblendingen er lagt opp på konsoller med betongbjelke mellom. Illustrasjonsfoto: SINTEF Byggforsk

Etterisoler murvegger på riktig måte

En rekke forhold spiller inn når man skal etterisolere eldre vegger av mur. En ny anvisning i Byggforskserien gir gode råd. 

Les mer...
Bruk et fint slipepapir og tørk godt av alt støv etterpå, gjerne med en mikrofiberklut.

Nytt kjøkken til et par tusen kroner

Kjøkkenet er både et arbeidsrom og et hyggelig oppholdsrom. Her kan familien samle seg til måltidene, og her kan barna gjøre lekser på kjøkkenbordet mens de voksne lager mat. Rommet blir mye brukt - og mye slitt. En oppfriskning behøver ikke koste så mye.
Les mer...
utemiljø

Skap et gjennomtenkt uterom!

Dobbelgarasje og terrasse er kommet for å bli, og det samme er utemiljø! Hagen eller balkongen er ikke lenger et sted for tilfeldig 

sammensatte hagemøbler og krakker, men heller et sted for hvile, rekreasjon og sosiale aktiviteter i skjønn forening ved hjelp av gjennomtenkt planlegging og stilige utemiljø produkter.

Les mer...
Salix integra

Slik lykkes du med prydtrær

En hage har behov for noen større vekster for å skape dybde og myke opp større flater enten i form av store hus eller store flate hagearealer.

Les mer...
Problemet med en vinduskarm som er beiset er at brunfargen stjeler mye lys.

Fra beis til maling

Når karmene og listverket ved vinduene innvendig er beiset brune og skal males hvite, må et systemskifte til. Slik går du frem da!

Les mer...
1

- pressemelding fra Relekta

Miljøvennlig fuging

Det blir mer og mer fokus på miljø i byggebransjen. Derfor har Relekta lansert fugemassen 101 Miljøfug. Den tilfredsstiller emisjonskravene til Breeam Nor. 

Les mer...
1

Verktøyguide til malejobben

Å male fasaden er en stor jobb som kan være kostbar - akkurat derfor er det viktig å være grundig i utførelsen. Med verktøy egnet for oppgaven går arbeidet raskere, og resultatet blir både penere og mer varig. God kvalitet er sjelden så lønnsomt som ved fasadebehandling. Her er en guide til hva du trenger.

Les mer...
Fig. 01Ulike komponenter i bindingsverksvegger

Oppdatert om bindingsverk

Byggforskseriens praktiske retningslinjer for dimensjonering og utførelse av bindingsverk i småhus er revidert og oppdatert etter gjeldende standarder. 

Les mer...
270

Pressemelding fra Gardena

Robotgressklipper: byens flotteste plen og fritid uten støy

En plen som klippes av en robot-gressklipper, er alltid velholdt.

Les mer...

Til toppen