Forny tregulvet med farget olje

Når den gamle eikeparketten eller det gamle furugulvet virkelig begynner å tape sin fordums prakt, finnes det heldigvis en måte å fornye gulvflatene som verken er spesielt kostbar eller spesielt vanskelig. Slik farger du gulvet med olje.
Furugulv med Naturell brun.
Furugulv med Naturell brun.

Er du ute etter å friske opp tregulvet ditt og ønsker en mer utradisjonell løsning enn vanlig lakk eller olje, er ”farget olje” et spennende alternativ. Ved hjelp av riktige vedlikeholdsprodukter vil overflaten gjennomgå en ekstrem forvandling. Kunne du ikke tenke deg eksotisk kanelfarge eller lun kastanje? Eller kanskje nordisk hvitt eller raffinert grått er mer passer deg bedre? Hva slags tregulv du har fra før spiller ingen rolle - enten det er et gulnet furugulv, en slitt parkett eller et splitter nytt tregulv, vil riktig farge gi gulvet ditt et helt nytt liv.

 

Ta vare på gulvets sjel

I eldre heltregulv kan det ligge mye historie. Bordene er kanskje blitt preget av mange års bruk, men er fortsatt inntakt. Hvert bord har sin sjarm og identitet med hakk og skader, og det er ikke alltid nødvendig å bytte disse med nye gulvbord. Ved renovering slipes gammel overflatebehandling som lakk og maling helt bort før ny behandling påbegynnes 

Fantastisk lød med olje

Den vanligste måten å farge gulvet på er ved hjelp av beis. Dette gir gulvet et flott utseende, men ingen beskyttelse, og gulvene må derfor etterbehandles med olje eller lakk. Med den nye TreStjerner Gulvolje får du både farge og beskyttelse i én operasjon, forteller Helge Berthelsen, markedssjef hos Scanox AS, og fortsetter:

- Olje er enkelt, og så lenge man følger bruksanvisningen er det rett og slett umulig å gjøre feil. Et oljet gulv gir en fantastisk lød. Gulvet både ser og føles varmt, og treverkets naturlige variasjoner fremheves på en helt annen måte enn lakk.Den nye gulvoljen kan brekkes i hele 19 ulike fargenyanser, så sannsynligheten er stor for at du vil finne en farge du liker i fargekartet, understreker Berthelsen.

 

Slik lykkes du

Rens gulvet med gulvrens for å fjerne alle rester av smuss og såpe. Er gulvet tidligere lakkert eller er mer hakkete enn du ønsker, må flaten slipes. Legg maskeringstape langs listene - eller du kan fjerne dem dersom det er enklere.

Påfør oljen feltvis 4-5 bord av gangen. Fordel oljen i hele bordets lengderetning. Langs veggene bør du bruke pensel, mens det ute på gulvet kan være mer hensiktsmessig med rull på forlengerskaft. La oljen ligge blank og våt i 5-10 minutter.

Bruk en gumminal og trekk av oljen i hele bordets lengderetning. Overskytende olje overføres til neste felt.

Tørk umiddelbart det behandlede feltet helt tørr med en lofri klut. Etter 12 timer bør gulvet etterpoleres med en litt olje
www.ifi.no

Flere artikler fra alttilbolig.no

1

Male baderomsplatene?

Vårt bad fra 1976 fungerer helt fint. Ikke målt fukt og det er god ventilasjon der. På sikt skal vi totalrenovere det, men på kort sikt vil vi gjøre noen kosmetiske endringer. Veggene er kledd med baderomsplater med marmormønster, og spørsmålet mitt er om det går an å sparkle og male over disse?
Les mer...

water damaged basement

Færre vannskader med lekkasjestopper

Lekkasjestoppere registrerer lekkasje, stanser vanntilførselen og begrenser dermed følgeskadene etter lekkasjer fra løse vanninstallasjoner. Ved nyinstallasjoner er det nå påbudt å montere lekkasjestopper.

Les mer...
ildet viser en murvegg som er etterisolert utvendig med murt forblending. Forblendingen er lagt opp på konsoller med betongbjelke mellom. Illustrasjonsfoto: SINTEF Byggforsk

Etterisoler murvegger på riktig måte

En rekke forhold spiller inn når man skal etterisolere eldre vegger av mur. En ny anvisning i Byggforskserien gir gode råd. 

Les mer...
Bruk et fint slipepapir og tørk godt av alt støv etterpå, gjerne med en mikrofiberklut.

Nytt kjøkken til et par tusen kroner

Kjøkkenet er både et arbeidsrom og et hyggelig oppholdsrom. Her kan familien samle seg til måltidene, og her kan barna gjøre lekser på kjøkkenbordet mens de voksne lager mat. Rommet blir mye brukt - og mye slitt. En oppfriskning behøver ikke koste så mye.
Les mer...
utemiljø

Skap et gjennomtenkt uterom!

Dobbelgarasje og terrasse er kommet for å bli, og det samme er utemiljø! Hagen eller balkongen er ikke lenger et sted for tilfeldig 

sammensatte hagemøbler og krakker, men heller et sted for hvile, rekreasjon og sosiale aktiviteter i skjønn forening ved hjelp av gjennomtenkt planlegging og stilige utemiljø produkter.

Les mer...
Salix integra

Slik lykkes du med prydtrær

En hage har behov for noen større vekster for å skape dybde og myke opp større flater enten i form av store hus eller store flate hagearealer.

Les mer...
Problemet med en vinduskarm som er beiset er at brunfargen stjeler mye lys.

Fra beis til maling

Når karmene og listverket ved vinduene innvendig er beiset brune og skal males hvite, må et systemskifte til. Slik går du frem da!

Les mer...
1

- pressemelding fra Relekta

Miljøvennlig fuging

Det blir mer og mer fokus på miljø i byggebransjen. Derfor har Relekta lansert fugemassen 101 Miljøfug. Den tilfredsstiller emisjonskravene til Breeam Nor. 

Les mer...
1

Verktøyguide til malejobben

Å male fasaden er en stor jobb som kan være kostbar - akkurat derfor er det viktig å være grundig i utførelsen. Med verktøy egnet for oppgaven går arbeidet raskere, og resultatet blir både penere og mer varig. God kvalitet er sjelden så lønnsomt som ved fasadebehandling. Her er en guide til hva du trenger.

Les mer...
Fig. 01Ulike komponenter i bindingsverksvegger

Oppdatert om bindingsverk

Byggforskseriens praktiske retningslinjer for dimensjonering og utførelse av bindingsverk i småhus er revidert og oppdatert etter gjeldende standarder. 

Les mer...
270

Pressemelding fra Gardena

Robotgressklipper: byens flotteste plen og fritid uten støy

En plen som klippes av en robot-gressklipper, er alltid velholdt.

Les mer...

Til toppen