Fra beis til maling

Når karmene og listverket ved vinduene innvendig er beiset brune og skal males hvite, må et systemskifte til. Slik går du frem da!

Salgssjef Enrico Bastiani i Nordsjö har fagbrev og lang erfaring som maler.
Problemet med en vinduskarm som er beiset er at brunfargen stjeler mye lys.

Å gå fra beis til maling krever grundig vask, isolasjon av treverket, og en god grunning. Ved å grunne med både oljegrunning og vanntynnet grunning, før påføring av to toppstrøk, sikrer du ett skjoldfritt resultat.

Ikke en fullgod behandling

Mange vinduer her i landet har karmer og fôringer beiset i brunt, gjerne med bruk av utendørsbeiser. Fra 1960-tallet og utover har denne behandlingen vært meget populær, til tross for at det ikke var en fullgod behandling. Fordelene var det forholdsvis enkle vedlikeholdsarbeidet.

Problemet med en vinduskarm som er beiset er at brunfargen stjeler mye lys.
Problemet med en vinduskarm som er beiset er at brunfargen stjeler mye lys.

Stjeler mye lys

Problemet med en vinduskarm som er beiset er at brunfargen stjeler mye lys. For å få lyse karmer, må beisen overmales. Men et slikt systembytte, som det innebærer å gå fra beis til maling, trengs det litt arbeid om behandlingen være god og trygg over tid. Enrico Bastiani har egen erfaring med brunbeisede vinduer som er blitt malt hvite:

– Leiligheten har store glasspartier med skyvedører ut til balkongen. Treverket var brunbeiset, svært skittent, og dårlig vedlikeholdt etter byggeåret 1985, forteller han.

Grundig vask

Det er viktig å vaske grundig slik at du er helt sikker på at treverket er klart for grunning.

– Beisene som ble brukt innendørs var ofte magre utendørsbeiser. Etter noen tiårs bruk er beisen gjerne brutt ned, og stort sett bare pigmentene ligger igjen. Men for å være sikker på at eventuelle silikoner og vokser er fjernet, må treverket først vaskes grundig, forteller malermester Ole Andreas Klaveness.

Nordsjö Superfinish 40-glans.
Nordsjö Superfinish 40-glans.

Olje-, Sperre-, eller isolergrunning

For å oppnå et godt resultat er det viktig å grunne godt. Bastiani valgte å grunne i to omganger for å være sikker på at dekken av den brune beisen ble god nok.  

– Vi startet med å vaske godt, og påførte to strøk Heftgrunn olje, før sparkling.

Nordsjø Heftgrunn olje er basert på alkydbindemidler, som tynnes med white-spirit, har god vedheft, og låser gjennomblødning fra lignin, nikotin og andre fargestoffer i treverket.

– Hvis man ikke ønsker å bruke en oljegrunning, er et godt alternativ å bruke sperregrunning eller isolergrunning, skyter Ole Andreas Klaveness inn.

God heft

Etter den grundige vasken og grunningen påførte Bastiani et strøk med Heftgrunn V og to strøk Superfinish 40-glans, med mellomsliping. Totalt ble dette fem strøk!

– Til maling med Superfinish V skal det alltid brukes vanntynnbar grunning, Heftgrunn V, forklarer han.

Forhindre gjennomblødning

Ole Andreas Klaveness mener at et strøk oljegrunning eller isolergrunning, sliping av fiberreisning, sparkling og heftgrunning, etterfulgt av mellomstrøk og toppstrøk vil være nok for å sikre god dekk og forhindre gjennomblødning.

– Oljegrunningen har meget god vedheft og låser dessuten fiberreisningen slik at den kan slipes av, forklarer han.

– Det er viktig å gjøre jobben grundig, ellers blir ikke resultatet godt. God dekk på kantene og et skjoldfritt resultat er vanskelig å oppnå ellers. Nå trenger jeg ikke være redd treverket skal blø gjennom etter en tid, avslutter Enrico Bastiani.

Flere artikler fra alttilbolig.no

1

Male baderomsplatene?

Vårt bad fra 1976 fungerer helt fint. Ikke målt fukt og det er god ventilasjon der. På sikt skal vi totalrenovere det, men på kort sikt vil vi gjøre noen kosmetiske endringer. Veggene er kledd med baderomsplater med marmormønster, og spørsmålet mitt er om det går an å sparkle og male over disse?
Les mer...

water damaged basement

Færre vannskader med lekkasjestopper

Lekkasjestoppere registrerer lekkasje, stanser vanntilførselen og begrenser dermed følgeskadene etter lekkasjer fra løse vanninstallasjoner. Ved nyinstallasjoner er det nå påbudt å montere lekkasjestopper.

Les mer...
ildet viser en murvegg som er etterisolert utvendig med murt forblending. Forblendingen er lagt opp på konsoller med betongbjelke mellom. Illustrasjonsfoto: SINTEF Byggforsk

Etterisoler murvegger på riktig måte

En rekke forhold spiller inn når man skal etterisolere eldre vegger av mur. En ny anvisning i Byggforskserien gir gode råd. 

Les mer...
Bruk et fint slipepapir og tørk godt av alt støv etterpå, gjerne med en mikrofiberklut.

Nytt kjøkken til et par tusen kroner

Kjøkkenet er både et arbeidsrom og et hyggelig oppholdsrom. Her kan familien samle seg til måltidene, og her kan barna gjøre lekser på kjøkkenbordet mens de voksne lager mat. Rommet blir mye brukt - og mye slitt. En oppfriskning behøver ikke koste så mye.
Les mer...
utemiljø

Skap et gjennomtenkt uterom!

Dobbelgarasje og terrasse er kommet for å bli, og det samme er utemiljø! Hagen eller balkongen er ikke lenger et sted for tilfeldig 

sammensatte hagemøbler og krakker, men heller et sted for hvile, rekreasjon og sosiale aktiviteter i skjønn forening ved hjelp av gjennomtenkt planlegging og stilige utemiljø produkter.

Les mer...
Salix integra

Slik lykkes du med prydtrær

En hage har behov for noen større vekster for å skape dybde og myke opp større flater enten i form av store hus eller store flate hagearealer.

Les mer...
Problemet med en vinduskarm som er beiset er at brunfargen stjeler mye lys.

Fra beis til maling

Når karmene og listverket ved vinduene innvendig er beiset brune og skal males hvite, må et systemskifte til. Slik går du frem da!

Les mer...
1

- pressemelding fra Relekta

Miljøvennlig fuging

Det blir mer og mer fokus på miljø i byggebransjen. Derfor har Relekta lansert fugemassen 101 Miljøfug. Den tilfredsstiller emisjonskravene til Breeam Nor. 

Les mer...
1

Verktøyguide til malejobben

Å male fasaden er en stor jobb som kan være kostbar - akkurat derfor er det viktig å være grundig i utførelsen. Med verktøy egnet for oppgaven går arbeidet raskere, og resultatet blir både penere og mer varig. God kvalitet er sjelden så lønnsomt som ved fasadebehandling. Her er en guide til hva du trenger.

Les mer...
Fig. 01Ulike komponenter i bindingsverksvegger

Oppdatert om bindingsverk

Byggforskseriens praktiske retningslinjer for dimensjonering og utførelse av bindingsverk i småhus er revidert og oppdatert etter gjeldende standarder. 

Les mer...
270

Pressemelding fra Gardena

Robotgressklipper: byens flotteste plen og fritid uten støy

En plen som klippes av en robot-gressklipper, er alltid velholdt.

Les mer...

Til toppen