Fra kaldt til koselig soveromsgulv

Er det kaldt på bena om morgenen? Kanskje er det på tide å skaffe seg et teppe til soverommet. Utvalget består i avpassede og heldekkende tepper, samt teppefliser.

Å gå barføtt over iskaldt gulv gir et gufs til morgenstemningen. Et kvalitetsteppe på soverommet kan være en løsning.

Erik Wibe, daglig leder i Teppeabo, tror at folk er lei av kalde gulv på soverommet og vil ha et underlag som er varmt og mykt til føttene.

– Setter du ned foten på et kaldt og hardt gulv, tar det lang tid før den blir varm igjen. Tepper er gode å trå på og gir bedre akustikk. Jeg vil anbefale et teppe med skåret luv på toppen som er mykere enn et teppe med løkker, forteller Wibe. 

Tepper som varmer

Tepper på soverom er optimalt, mener Kåre Henriksen, agent for Golvabia i Midt-Norge.

– Noen nordmenn liker å ha bare en løper foran sengen, mens andre ønsker heldekkende, sier han.

Bjørn Musum, daglig leder i Musum Interiør, er enig.

– Tepper gir mer varme og lunhet i rommet, det er lyddempende og gir isolering. Det er heller ikke dyrere enn andre gulv, legger han til.

Legging av vegg-til-vegg-tepper krever et flatt og stabilt underlag.

– Har du et teppe fra før, må du fjerne dette. Men et nytt teppe kan legges rett på betong, sponplater og parkett, forteller han.

Bra for støvallergikere

Teppematerialer kan være i ull eller andre naturstoffer, men ikke minst er syntetiske stoffer vanlig. Det rimeligste er syntetiske tepper.

Musum anbefaler å velge det syntetiske stoffet polyamid, hvis man har problemer med allergi.

– Et ullteppe vil loe noe, men ikke polyamid. Ingen er allergiske mot nylongarn, det er det samme materialet vi har i klær. Et teppe i polyamid slites heller ikke så lett ut. Et teppegulvs største fiende er sand som dras med utenfra og tråkkes inn i det. Men et soverom har lite trafikk, sier han.

Musum forteller at mange støvallergikere har konkludert at det er best med tepper.

– Ved måling av luftkvalitet i pustehøyde, ser en at støvet ligger i ro på teppegulvet. Mens på hardt gulv skal det bare et vindpust til før det virvles opp i lufta. En støvallergiker bør nok ikke velge et teppe som er langhåret, men heller et med tettere overflate. Bruk gjerne en støvsuger med teppebankerfunksjon, sier han.

Teppematerialer kan være i ull, eller andre naturstoffer, men ikke minst så er syntetiske stoffer vanlig. Det rimeligste er syntetiske tepper.

Musum anbefaler å velge det syntetiske stoffet polyamid, hvis man har problemer med allergi.

– Et ullteppe vil loe noe, men ikke polyamid. Ingen er allergiske mot nylongarn, det er det samme materialet vi har i klær. Et teppe i polyamid slites heller ikke så lett ut. Et teppegulvs største fiende er sand som dras med utenfra og tråkkes inn i det. Men et soverom har lite trafikk, sier han.

Musum forteller at mange støvallergikere har konkludert at det er best med tepper.

– Ved måling av luftkvalitet i pustehøyde, ser en at støvet ligger i ro på teppegulvet. Mens på hardt gulv skal det bare en vindpust til før det virvles opp i lufta. En støvallergiker bør nok ikke velge et teppe som er langhåret, men heller et med tettere overflate. Bruk gjerne en støvsuger med teppebankerfunksjon, sier han.

Ny renessanse for vegg-til-vegg-tepper

Fortsatt brukes vegg-til-vegg-tepper på soverom. Men gullalderen var på 80-tallet. Da valgte folk tepper nesten over hele huset.

– Teppebransjen ble ødelagt for om lag 20-30 år siden. Konkurransen senket både pris og kvalitet. Til slutt ble det solgt billig nålefilt til 29 kroner for kvadratmeteren. De som kjøpte dette teppet ble selvsagt ikke fornøyde. Folk trodde til slutt at de var allergiske mot vegg-til-vegg-tepper, forteller bransjeveteranen.

Nå ser markedet for heldekkende tepper ut til å være på frammarsj.

– Det er nok langt igjen til vi kommer dit vi var, men at folk velger kvalitet og blir fornøyde hjelper på, sier Bjørn Musum.

Erik Wibe i Teppeabo har sett at vegg-til-vegg-tepper og store tepper over deler av rommet har blitt mer vanlig de siste seks årene.

– Tepper av bambusfiber er i skuddet. De er slitesterke, myke å gå på, og er et miljøvennlig alternativ, sier han.

Tilpassede tepper

Golvabia har et eget «Mattotek» ute i butikkene. Der kan kunder se avkapp av de eksisterende teppekvalitetene som leverandøren har på lager. Butikkene har i alt 180 teppeprøver.

– Kunden får bestille størrelse, farge og form som de vil, sier Henriksen.

På teppeprøvene står all informasjon; som at teppene er antistatisk behandlet, om de passer til varme gulv og så videre. Deretter kan kundene bestille tepper etter mål.

– Det har blitt populært. Teppene er leveringsklare etter en uke. En kan også få kantet teppene om en ønsker, med vanlig trådkanting eller båndkanting, forteller han.

Også Polyflor selger avpassede tepper på bestilling. De er norsk agent for den tyske teppeprodusenten Vorwerk.

Bredden på tepper til bolig kan velges, men begrenser seg opp til fire meter som er maksbredde av tepperullen. Teppene bestilles hos forhandler.

– Fordelen er at man kan velge fine tepper når man velger fra rull. Vi har kolleksjonen Vorwerk Fascination. Teppene ligger i det øvre prissjiktet. Det er en stor kolleksjon med mange kvaliteter, både løkke og velur, langhårede og korthårede, i et hav av farger og mønstre, sier daglig leder Jan-Erik Jørgensen i Polyflor.

Teppefliser er lette å legge

De fleste vil nok synes at det er enklest å benytte teppefliser.

For det første er de enkle å frakte med seg hjem, de går greit inn i bilen og de er enkle å bære inn i huset. Dessuten er de enkle og ikke minst raske å legge.

Teppefliser får du med tuff som er løkkevevd eller skåret. 

ifi_450x70_1.jpg
www.ifi.no

 

Flere artikler fra alttilbolig.no

1

Male baderomsplatene?

Vårt bad fra 1976 fungerer helt fint. Ikke målt fukt og det er god ventilasjon der. På sikt skal vi totalrenovere det, men på kort sikt vil vi gjøre noen kosmetiske endringer. Veggene er kledd med baderomsplater med marmormønster, og spørsmålet mitt er om det går an å sparkle og male over disse?
Les mer...

water damaged basement

Færre vannskader med lekkasjestopper

Lekkasjestoppere registrerer lekkasje, stanser vanntilførselen og begrenser dermed følgeskadene etter lekkasjer fra løse vanninstallasjoner. Ved nyinstallasjoner er det nå påbudt å montere lekkasjestopper.

Les mer...
ildet viser en murvegg som er etterisolert utvendig med murt forblending. Forblendingen er lagt opp på konsoller med betongbjelke mellom. Illustrasjonsfoto: SINTEF Byggforsk

Etterisoler murvegger på riktig måte

En rekke forhold spiller inn når man skal etterisolere eldre vegger av mur. En ny anvisning i Byggforskserien gir gode råd. 

Les mer...
Bruk et fint slipepapir og tørk godt av alt støv etterpå, gjerne med en mikrofiberklut.

Nytt kjøkken til et par tusen kroner

Kjøkkenet er både et arbeidsrom og et hyggelig oppholdsrom. Her kan familien samle seg til måltidene, og her kan barna gjøre lekser på kjøkkenbordet mens de voksne lager mat. Rommet blir mye brukt - og mye slitt. En oppfriskning behøver ikke koste så mye.
Les mer...
utemiljø

Skap et gjennomtenkt uterom!

Dobbelgarasje og terrasse er kommet for å bli, og det samme er utemiljø! Hagen eller balkongen er ikke lenger et sted for tilfeldig 

sammensatte hagemøbler og krakker, men heller et sted for hvile, rekreasjon og sosiale aktiviteter i skjønn forening ved hjelp av gjennomtenkt planlegging og stilige utemiljø produkter.

Les mer...
Salix integra

Slik lykkes du med prydtrær

En hage har behov for noen større vekster for å skape dybde og myke opp større flater enten i form av store hus eller store flate hagearealer.

Les mer...
Problemet med en vinduskarm som er beiset er at brunfargen stjeler mye lys.

Fra beis til maling

Når karmene og listverket ved vinduene innvendig er beiset brune og skal males hvite, må et systemskifte til. Slik går du frem da!

Les mer...
1

- pressemelding fra Relekta

Miljøvennlig fuging

Det blir mer og mer fokus på miljø i byggebransjen. Derfor har Relekta lansert fugemassen 101 Miljøfug. Den tilfredsstiller emisjonskravene til Breeam Nor. 

Les mer...
1

Verktøyguide til malejobben

Å male fasaden er en stor jobb som kan være kostbar - akkurat derfor er det viktig å være grundig i utførelsen. Med verktøy egnet for oppgaven går arbeidet raskere, og resultatet blir både penere og mer varig. God kvalitet er sjelden så lønnsomt som ved fasadebehandling. Her er en guide til hva du trenger.

Les mer...
Fig. 01Ulike komponenter i bindingsverksvegger

Oppdatert om bindingsverk

Byggforskseriens praktiske retningslinjer for dimensjonering og utførelse av bindingsverk i småhus er revidert og oppdatert etter gjeldende standarder. 

Les mer...
270

Pressemelding fra Gardena

Robotgressklipper: byens flotteste plen og fritid uten støy

En plen som klippes av en robot-gressklipper, er alltid velholdt.

Les mer...

Til toppen