Fra lyst til mørkt treverk.

Til tross for vår tradisjon med mye furu og andre lyse treslag, er det de mørke og eksotiske treslagene som mange etterspør i dag.

 

Tekst: Julie Hageler/ifi.no

Foto: Frode Larsen og Kristian Owren/ifi.no
 

Mørke treslag har et eksotisk og eksklusivt preg som står høyt på ønskelisten når nordmenn velger gulv eller møbler. Men ulempen er at mye mørkt treverk er fremstilt av utrydningstruete treslag fra regnskogen, og det bør vi unngå. I tilegg er mørke treslag forholdsvis kostbare. 

 

Forvandlig med beis eller olje

 

Men det er fult mulig å gjøre lyst treverk både mørkt og eksotisk med beis eller olje. Denne vakre benken ble snekret sammen av lyse hobbyplater og så beiset mørk med spribeis i fargen ”mørk eik”. Flere malingsprodusenter tilbyr tilsvarende produkter som kan benyttes på alt fra møbler og benkeplater til gulv og vegger.

 

Et strøk gir et lyst og transparent uttrykk med synlig trestruktur, mens flere strøk gir en tettere og mørkere farge. Dersom treverket er malt, beiset eller lakkert fra før, må dette slipes ned eller fjernes med maling- og lakkfjerner. Vær oppmerksom på at utsatte flater ofte vil trenge en etterbehandling med lakk eller olje. Se bruksanvisningen.

 

Produktoversikt:
 

• Liberon Spribeis – Alanor: Kommer i 11 ulike farger som også kan blandes for ønsket farge. Godt egnet på møbler og på kjøkkenbenken. Skal etterbehandles med Liberon Finishing Oil og voks. Voksen skal ikke benyttes på kjøkkenbenken.

 

• Interiørbeis – Jotun: Vanntynnet, matt interiørbeis i flere farger. Godt egnet til møbler og panel. På flater med stor slitasje, for eksempel bordplater, bør beisen etterbehandles med lakk, voks eller olje for bedre holdbarhet.

 

• Faxe Interiørbeis – Scanox: Vannbasert, matt interiørbeis i flere farger. Godt egnet på panel og møbler. Bør etterbehandles med olje eller lakk for best resultat.

 

• Flügger Lasurbeis – Flügger: Vanntynnet oljebeis, matt. Godt egent på panel og møbler. Utsatte områder bør etterbehandles med olje, lakk eller voks.

 

• Trebeis – Beckers: Vannbasert interiørbeis. Godt egnet på panel og møbler. Bør etterbehandles med olje eller lakk for best resultat.

 

• Celco Møbel- og Panellakk – Nordsjö: Oljebasert lakk. Godt egnet til panel og møbler. Til kjøkkenbenken anbefales en vannbasert lakk. 1. strøk tynnes ut med 10 % white-spirit for bedre inntrekk, 2. strøk påføres som den er. Slip lett mellom strøkene.

 

• Gori Trepleie Transparent – Dyrup: Vannbasert trepleie som er 100 % løsemiddelfritt. Godt egent på panel og møbler. På kjøkkenbenken må den etterbehandles med olje eller lakk. Det samme gjelder flater som blir utsatt for mye slitasje.

 

• Bergen Gulvlakk – Bergen Malefabrikk: Oljebasert innendørs beis. Svært slitesterk. Kan brukes på gulv, panel og møbler, men ikke kjøkkenbenken! (Oljebeis er ikke forenlig med matlaging).

 

• Eksteriørbeis - Steen-Hansen Maling: Oljebasert eksteriørbeis som kan brukes innendørs. Svært slitesterk. Kan brukes på gulv, panel og møbler, men ikke kjøkkenbenken! Bør etterbehandles med klarlakk eller olje. NB! Sittemøbler må tørke et døgn før de tas i bruk.

Kilde: Ifi.no

Flere artikler fra alttilbolig.no

1

Male baderomsplatene?

Vårt bad fra 1976 fungerer helt fint. Ikke målt fukt og det er god ventilasjon der. På sikt skal vi totalrenovere det, men på kort sikt vil vi gjøre noen kosmetiske endringer. Veggene er kledd med baderomsplater med marmormønster, og spørsmålet mitt er om det går an å sparkle og male over disse?
Les mer...

water damaged basement

Færre vannskader med lekkasjestopper

Lekkasjestoppere registrerer lekkasje, stanser vanntilførselen og begrenser dermed følgeskadene etter lekkasjer fra løse vanninstallasjoner. Ved nyinstallasjoner er det nå påbudt å montere lekkasjestopper.

Les mer...
ildet viser en murvegg som er etterisolert utvendig med murt forblending. Forblendingen er lagt opp på konsoller med betongbjelke mellom. Illustrasjonsfoto: SINTEF Byggforsk

Etterisoler murvegger på riktig måte

En rekke forhold spiller inn når man skal etterisolere eldre vegger av mur. En ny anvisning i Byggforskserien gir gode råd. 

Les mer...
Bruk et fint slipepapir og tørk godt av alt støv etterpå, gjerne med en mikrofiberklut.

Nytt kjøkken til et par tusen kroner

Kjøkkenet er både et arbeidsrom og et hyggelig oppholdsrom. Her kan familien samle seg til måltidene, og her kan barna gjøre lekser på kjøkkenbordet mens de voksne lager mat. Rommet blir mye brukt - og mye slitt. En oppfriskning behøver ikke koste så mye.
Les mer...
utemiljø

Skap et gjennomtenkt uterom!

Dobbelgarasje og terrasse er kommet for å bli, og det samme er utemiljø! Hagen eller balkongen er ikke lenger et sted for tilfeldig 

sammensatte hagemøbler og krakker, men heller et sted for hvile, rekreasjon og sosiale aktiviteter i skjønn forening ved hjelp av gjennomtenkt planlegging og stilige utemiljø produkter.

Les mer...
Salix integra

Slik lykkes du med prydtrær

En hage har behov for noen større vekster for å skape dybde og myke opp større flater enten i form av store hus eller store flate hagearealer.

Les mer...
Problemet med en vinduskarm som er beiset er at brunfargen stjeler mye lys.

Fra beis til maling

Når karmene og listverket ved vinduene innvendig er beiset brune og skal males hvite, må et systemskifte til. Slik går du frem da!

Les mer...
1

- pressemelding fra Relekta

Miljøvennlig fuging

Det blir mer og mer fokus på miljø i byggebransjen. Derfor har Relekta lansert fugemassen 101 Miljøfug. Den tilfredsstiller emisjonskravene til Breeam Nor. 

Les mer...
1

Verktøyguide til malejobben

Å male fasaden er en stor jobb som kan være kostbar - akkurat derfor er det viktig å være grundig i utførelsen. Med verktøy egnet for oppgaven går arbeidet raskere, og resultatet blir både penere og mer varig. God kvalitet er sjelden så lønnsomt som ved fasadebehandling. Her er en guide til hva du trenger.

Les mer...
Fig. 01Ulike komponenter i bindingsverksvegger

Oppdatert om bindingsverk

Byggforskseriens praktiske retningslinjer for dimensjonering og utførelse av bindingsverk i småhus er revidert og oppdatert etter gjeldende standarder. 

Les mer...
270

Pressemelding fra Gardena

Robotgressklipper: byens flotteste plen og fritid uten støy

En plen som klippes av en robot-gressklipper, er alltid velholdt.

Les mer...

Til toppen