Frisk opp de malte hagemøblene

Hold den malte hagebenken pen og delikat. Første punkt er å sjekke om malingen sprekker eller flasser. I så fall må du bokstavelig talt til bunns i problemet. Her er fremgangsmåten.

 

Tekst: Lars Aarønæs/ifi.no
Foto: Jon Halvorsen/ifi.no

Bruk dekkeplast eller aviser der arbeidet skal foregå. Plenen blir tilgriset av gammel og ny maling. 

 

Fjern gammel maling

Malingfjerning kan foregå på flere måter, men du gjør mye med skraping og pussing. Vask til slutt. Kraftvask, som du får hos fargehandleren, gjør at du får vekk mye mer skitt og smuss enn du vil med vanlige vaskemidler. Kraftvask betyr for øvrig at det er vaskemiddelet som er kraftig – du trenger ikke å ta i så hardt! For å skylle kan du både bruke trykkspyler og den vanlige hageslangen. La møbelet tørke godt, gjerne noen dager.

 

Først grunne, så male

Hvis du er nede på bart tre: Bruk grunning for utvendig tre, for eksempel Visir. Deretter påfører du utendørsmaling. To strøk er nok. Altfor grundig maling kan virke mot sin hensikt. Da kan du stenge inne fukt, noe som gjør at du altfor fort må i gang med ny oppussing. Har du en benk med mange kroker, slik som denne, bør du bruke en rund eller oval pensel. Den kommer lettere til på små steder.
 

 

Benken før fornyelsen.
Løs maling skrapes først av med en stålskrape.
Så pusses benken med slipepapir.
Bruk slipemaskin på store områder og for å få jevnere resultat.
Møblet vaskes med et alkalisk husvaskemiddel. En natursvamp forenkler jobben.
De bare flekkene grunnes med en oljegrunning. Utemøblene skal tåle mye. Vær derfor nøye med grunningen.
Mal utemøblet to strøk med en solid utendørsmaling i ønsket farge.

Vips, en ny benk!

Kilde: Ifi.no

Flere artikler fra alttilbolig.no

1

Male baderomsplatene?

Vårt bad fra 1976 fungerer helt fint. Ikke målt fukt og det er god ventilasjon der. På sikt skal vi totalrenovere det, men på kort sikt vil vi gjøre noen kosmetiske endringer. Veggene er kledd med baderomsplater med marmormønster, og spørsmålet mitt er om det går an å sparkle og male over disse?
Les mer...

water damaged basement

Færre vannskader med lekkasjestopper

Lekkasjestoppere registrerer lekkasje, stanser vanntilførselen og begrenser dermed følgeskadene etter lekkasjer fra løse vanninstallasjoner. Ved nyinstallasjoner er det nå påbudt å montere lekkasjestopper.

Les mer...
ildet viser en murvegg som er etterisolert utvendig med murt forblending. Forblendingen er lagt opp på konsoller med betongbjelke mellom. Illustrasjonsfoto: SINTEF Byggforsk

Etterisoler murvegger på riktig måte

En rekke forhold spiller inn når man skal etterisolere eldre vegger av mur. En ny anvisning i Byggforskserien gir gode råd. 

Les mer...
Bruk et fint slipepapir og tørk godt av alt støv etterpå, gjerne med en mikrofiberklut.

Nytt kjøkken til et par tusen kroner

Kjøkkenet er både et arbeidsrom og et hyggelig oppholdsrom. Her kan familien samle seg til måltidene, og her kan barna gjøre lekser på kjøkkenbordet mens de voksne lager mat. Rommet blir mye brukt - og mye slitt. En oppfriskning behøver ikke koste så mye.
Les mer...
utemiljø

Skap et gjennomtenkt uterom!

Dobbelgarasje og terrasse er kommet for å bli, og det samme er utemiljø! Hagen eller balkongen er ikke lenger et sted for tilfeldig 

sammensatte hagemøbler og krakker, men heller et sted for hvile, rekreasjon og sosiale aktiviteter i skjønn forening ved hjelp av gjennomtenkt planlegging og stilige utemiljø produkter.

Les mer...
Salix integra

Slik lykkes du med prydtrær

En hage har behov for noen større vekster for å skape dybde og myke opp større flater enten i form av store hus eller store flate hagearealer.

Les mer...
Problemet med en vinduskarm som er beiset er at brunfargen stjeler mye lys.

Fra beis til maling

Når karmene og listverket ved vinduene innvendig er beiset brune og skal males hvite, må et systemskifte til. Slik går du frem da!

Les mer...
1

- pressemelding fra Relekta

Miljøvennlig fuging

Det blir mer og mer fokus på miljø i byggebransjen. Derfor har Relekta lansert fugemassen 101 Miljøfug. Den tilfredsstiller emisjonskravene til Breeam Nor. 

Les mer...
1

Verktøyguide til malejobben

Å male fasaden er en stor jobb som kan være kostbar - akkurat derfor er det viktig å være grundig i utførelsen. Med verktøy egnet for oppgaven går arbeidet raskere, og resultatet blir både penere og mer varig. God kvalitet er sjelden så lønnsomt som ved fasadebehandling. Her er en guide til hva du trenger.

Les mer...
Fig. 01Ulike komponenter i bindingsverksvegger

Oppdatert om bindingsverk

Byggforskseriens praktiske retningslinjer for dimensjonering og utførelse av bindingsverk i småhus er revidert og oppdatert etter gjeldende standarder. 

Les mer...
270

Pressemelding fra Gardena

Robotgressklipper: byens flotteste plen og fritid uten støy

En plen som klippes av en robot-gressklipper, er alltid velholdt.

Les mer...

Til toppen