Funkis med kontraster

Oppussingsentusiasten Stewart L. Stjernholm er perfeksjonist. Han forvandlet sin ærverdige funkisbolig med millimeterpresisjon.

En anelse rødt tilfører temperament til den sobre skalaen av sort, hvitt og naturtoner.jpg
En anelse rødt tilfører temperament til den sobre skalaen av sort, hvitt og naturtoner

Leiligheten er et stykke arv fra vår hjemlige funkisarkitektur. Gjennom hele leiligheten kan vi oppleve karakteristiske trekk fra funksjonalismens arkitektur: Rommene er store og luftige. Flatene enkle og fri for dekor. Sammenhengende glassfelt slipper det deilige dagslyset inn.

- Å overta en slik bolig legger visse bånd på hva en kan foreta seg med den, mener oppussings-entusiasten.

Sammen med interiørarkitekt Åse Imset kan han nå se tilbake på et samarbeide og en kreativ prosess som har satt markante spor etter seg.

En anelse varme er brukt i eggehvite vegger på kjøkkenet, mens tak og innredning er holdt i rent hvitt..jpg
En anelse varme er brukt i eggehvite vegger på kjøkkenet, mens tak og innredning er holdt i rent hvitt.

Kjøkken for en ny tid

Mange av grepene som er tatt her ville nok funkisarkitekten ha nikket anerkjennende til – ikke minst kjøkkenet. For mer funksjonelt blir det ikke.

- Det er på kjøkken og bad en tydeligst ser at tiden er gått og at vi har andre behov idag, sier Stewart.

Datidens kjøkken var hushjelpens domene. Det nye kjøkkenet ville han selv være med å utforme og her samarbeidet han med interiørarkitekt Johnny Pedersen; vekk med den gamle rominndelingen med krypinn for stuepiken innerst. Vekk med vegger mellom tidligere kjøkken og anretning. Inn med kjøkkenliv anno våre dager, topp utrustet med lettstelte flater og det siste i kjøkkenteknologi.

- Kjøkkenet var pusset opp engang på 60-tallet, forteller eieren, som fikk jobben med å slå plater over strie på alle vegger.

Gulvet hadde stygge sår etter skillevegger og var ikke verdt å bevare. Med vinylfliser i sorte og hvite sjakkruter fikk det nye kjøkkenet et preg både av tradisjon og vår egen tids stil.

– Det valget tror jeg en funksjonalist ville applaudert, lettstelt og godt å bo på som der er, mener Stewart. Nye generasjoner av vinyl har dessuten forbedret sitt rykte når det gjelder miljøhensyn.

Hjelp fra proffene

Gammelt, vakkert eikegulv fører fra entréen inn i to stuer på rad. Parkettstavene i fiskeben er de gamle, originale, men like fine som om de skulle vært lagt igår.

- Gulvsliping er ikke for amatører. På dette gulvet lot jeg ikke hvem som helst få slippe til. Jeg tok en grundig rundspørring etter referanser og tror jeg må ha funnet den flinkeste i mils omkrets, sier Stewart.

Silkemyk og matt ligger overflaten som om den skulle vært ubehandlet. Men det er den ikke. Den har fått flere lag med lakk, men av en ny type som knapt syns og bare etterlater en silkematt og lettstelt flate.

– Mange har motforestillinger mot lakk og tror at de mister materialfølelsen. Men det er det ingen grunn til å ha mer, er Stewarts erfaring.

Funkis og barokk

I de store, luftige stuene med det flotte lysinnfallet ønsket han å skape variasjon i atmosfæren. Interiørarkitekt Åse Imset foreslo tapeter: Den ene mørk og mer intim. Den andre maksimalt lys og luftig.  Men funkisstilen har hun frigjort seg fra i tapetvalget og i mønstrene sporer vi i stedet inspirasjon både fra naturen og fra barokkens svulmende former.

Dørene mellom stuene åpnes. Også de er originale selv om utseendet er nytt. Her er blyglass byttet ut med glassfelt i hvitt. Selv originale hengsler i messing er beholdt. Og alt treverk er malt skinnende blankt med lange penselstrøk.

- Litt respektløse har vi kanskje vært, funderer den dedikerte oppusseren og stryker over soverommets øyeåpner av et tapet i oransje og magenta.

Sammen med interiørarkitekten har han ikke veket tilbake for kontraster og dristige effekter. 

– Balansegangen mellom tradisjon og fornyelse kan være vanskelig. Med nye beboere følger nye behov. En må våge å ta rommene i besittelse og gjøre dem til sine egne, er de skjønt enige om.

Sort og hvitt, matt og blankt, maling og tapet - kontrastene er mange, men farge- og materialbruken konsekvent..jpg
Sort og hvitt, matt og blankt, maling og tapet - kontrastene er mange, men farge- og materialbruken konsekvent.

Dette ble brukt

STUE M/HVIT SOFA

 Tak: Inova Tak 2 - NORDSJÖ
 Malter vegger: Inova Silkematt 7, farge Eggeskall - NORDSJÖ
 Tapet: Coppice Onyx 1901/905 - GREEN APPLE
 Gardintekstil: Sahco Gerold Reversible 2127-01- INTAG
 Vinduer, dører, lister og rotting: Blankett V 70 blank, farge Eggeskall - NORDSJÖ
 Gulv: Faxe Trerens og Faxe GOlak Ekstrem Stærk Olie-Mat glans 8 - BRYNSLØKKEN
 Glasset i døren er fra glassmester.
 Sofa og bord: EXO MØBELSTUDIO
 Lampe, puter og annet løsøre: PRIVAT

STUE

 Tak: Inova Tak 2 - NORDSJÖ
 Vegger: Inova Silkematt 7, farge Eggeskall - NORDSJÖ
 Gulvlister og dører: Blankett V 70 blank, farge Eggeskall - NORDSJÖ
 Peis: Malt med Inova Silkematt 7, farge hvit - NORDSJÖ
 Gulv: Faxe Trerens og Faxe GOlak Ekstrem Stærk Olie-Mat glans 8 - BRYNSLØKKEN
 Sort tekstil: Sahco Gerold Reversible 2127-01 - INTAG
 Tapet: Coppice Onyx 1901/905 - GREEN APPLE
 Stoler og annet løsøre: PRIVAT
STUE M/SORT SOFA

 Tak: Inova Tak 2 - NORDSJÖ
 Malte vegger: Inova Silkematt 7, farge Eggeskall - NORDSJÖ
 Tapetet kan ikke lenger skaffes.
 Gulv: Faxe Trerens og Faxe GOlak Ekstrem Stærk Olie-Mat glans 8 - BRYNSLØKKEN
 Gulvlister: Blankett V 70 blank, farge Eggeskall - NORDSJÖ
 Sofa: LIVING
 Bilde, bord og annet løsøre: PRIVAT
 Dørknotter: R. BERGERSEN

KJØKKEN

 Tak: Inova Tak 2 - NORDSJÖ
 Vegger: Inova Silkematt, farge Eggeskall - NORDSJÖ
 Gulvlister: Blankett V 70, farge Eggeskall - NORDSJÖ
 Gulv: Allura Stone GR411 Black Granit og CM112 Marble White - FORBO
 Maleri: GALLERI NOBEL

Flere artikler fra alttilbolig.no

1

Male baderomsplatene?

Vårt bad fra 1976 fungerer helt fint. Ikke målt fukt og det er god ventilasjon der. På sikt skal vi totalrenovere det, men på kort sikt vil vi gjøre noen kosmetiske endringer. Veggene er kledd med baderomsplater med marmormønster, og spørsmålet mitt er om det går an å sparkle og male over disse?
Les mer...

water damaged basement

Færre vannskader med lekkasjestopper

Lekkasjestoppere registrerer lekkasje, stanser vanntilførselen og begrenser dermed følgeskadene etter lekkasjer fra løse vanninstallasjoner. Ved nyinstallasjoner er det nå påbudt å montere lekkasjestopper.

Les mer...
ildet viser en murvegg som er etterisolert utvendig med murt forblending. Forblendingen er lagt opp på konsoller med betongbjelke mellom. Illustrasjonsfoto: SINTEF Byggforsk

Etterisoler murvegger på riktig måte

En rekke forhold spiller inn når man skal etterisolere eldre vegger av mur. En ny anvisning i Byggforskserien gir gode råd. 

Les mer...
Bruk et fint slipepapir og tørk godt av alt støv etterpå, gjerne med en mikrofiberklut.

Nytt kjøkken til et par tusen kroner

Kjøkkenet er både et arbeidsrom og et hyggelig oppholdsrom. Her kan familien samle seg til måltidene, og her kan barna gjøre lekser på kjøkkenbordet mens de voksne lager mat. Rommet blir mye brukt - og mye slitt. En oppfriskning behøver ikke koste så mye.
Les mer...
utemiljø

Skap et gjennomtenkt uterom!

Dobbelgarasje og terrasse er kommet for å bli, og det samme er utemiljø! Hagen eller balkongen er ikke lenger et sted for tilfeldig 

sammensatte hagemøbler og krakker, men heller et sted for hvile, rekreasjon og sosiale aktiviteter i skjønn forening ved hjelp av gjennomtenkt planlegging og stilige utemiljø produkter.

Les mer...
Salix integra

Slik lykkes du med prydtrær

En hage har behov for noen større vekster for å skape dybde og myke opp større flater enten i form av store hus eller store flate hagearealer.

Les mer...
Problemet med en vinduskarm som er beiset er at brunfargen stjeler mye lys.

Fra beis til maling

Når karmene og listverket ved vinduene innvendig er beiset brune og skal males hvite, må et systemskifte til. Slik går du frem da!

Les mer...
1

- pressemelding fra Relekta

Miljøvennlig fuging

Det blir mer og mer fokus på miljø i byggebransjen. Derfor har Relekta lansert fugemassen 101 Miljøfug. Den tilfredsstiller emisjonskravene til Breeam Nor. 

Les mer...
1

Verktøyguide til malejobben

Å male fasaden er en stor jobb som kan være kostbar - akkurat derfor er det viktig å være grundig i utførelsen. Med verktøy egnet for oppgaven går arbeidet raskere, og resultatet blir både penere og mer varig. God kvalitet er sjelden så lønnsomt som ved fasadebehandling. Her er en guide til hva du trenger.

Les mer...
Fig. 01Ulike komponenter i bindingsverksvegger

Oppdatert om bindingsverk

Byggforskseriens praktiske retningslinjer for dimensjonering og utførelse av bindingsverk i småhus er revidert og oppdatert etter gjeldende standarder. 

Les mer...
270

Pressemelding fra Gardena

Robotgressklipper: byens flotteste plen og fritid uten støy

En plen som klippes av en robot-gressklipper, er alltid velholdt.

Les mer...

Til toppen