Grunning for sperring av sot

Kanskje glemte du å åpne spjeldet eller det var dårlig trekk i pipa? Ved slike uhell er misfarging av peishetten fort et faktum. Og dessverre er sot vanskelig å vaske vekk. Uansett hvor mye du gnukker og gnir, så biter det grå sløret seg fortsatt fast i overflaten.
Her har eieren glemt å åpne spjeldet, og resultatet er en sotet overflate.

Her har eieren glemt å åpne spjeldet, og resultatet er en sotet overflate

Det er også slik med sot at det som ikke går bort med vann raskt løser seg opp og skaper skjolder når du maler over, dersom du velger feil malingstype.

- Til dette bruk må du bruke en spesiell maling som sperrer sot inne, en såkalt grunning for sperring og isolering, sier TS- ingeniør og malermester Eirik Bryng hos Jotun. Men han presiserer at uansett hvor god malingen er, må overflaten som være ren og tørr før maling. Ingen maling sitter på skitt.

 

Vask grundig med kraftvask eller tilsvarende produkt. Skyll godt av.
Vask grundig med kraftvask eller tilsvarende produkt. Skyll godt av.

Han anbefaler å vaske med kraftvask, egentlig for utendørs bruk, det er litt lut i middelet som løser sot, derfor.
Slik gjøres det:

Vask med en blanding 1-20, ikke sterkere. Pass på at du ikke søler på tak, vegg eller gulv som ikke skal males, såpevannet kan være litt etsend. Bruk gummihansker.

 

Masker overgangen mot tak, tilstøtende vegg og gulv.
Masker overgangen mot tak, tilstøtende vegg og gulv.

Skyll godt med rent vann slik at alle såperester er borte. Når veggen er tørr er den klar for maling.
Masker overgangen mot tak, tilstøtende vegg og gulv. Bruk en maskeringstape som kan sitte noen døgn, til jobben er ferdig. Den koster litt mer enn de billigste, men du slipper å gjøre tapejobben mer enn en gang.

 

Et støk med sperregrunn skal være nok til å isolere restene av sot.
Et støk med sperregrunn skal være nok til å isolere restene av sot.

Et strøk med sperregrunn skal være nok for å isolere restene av sot.

Når den er tørr males peisen med interiørmaling i ønsket glans. - Dersom du ønsker en matt og vaskbar overflate anbefaler jeg Lady Easyclean, avslutter Bryng. Den kan vaskes uten at det blir blankt der du gnir litt sier han.
 

Et støk med sperregrunn skal være nok til å isolere restene av sot.
Et støk med sperregrunn skal være nok til å isolere restene av sot.
www.ifi.no
 

Flere artikler fra alttilbolig.no

1

Male baderomsplatene?

Vårt bad fra 1976 fungerer helt fint. Ikke målt fukt og det er god ventilasjon der. På sikt skal vi totalrenovere det, men på kort sikt vil vi gjøre noen kosmetiske endringer. Veggene er kledd med baderomsplater med marmormønster, og spørsmålet mitt er om det går an å sparkle og male over disse?
Les mer...

water damaged basement

Færre vannskader med lekkasjestopper

Lekkasjestoppere registrerer lekkasje, stanser vanntilførselen og begrenser dermed følgeskadene etter lekkasjer fra løse vanninstallasjoner. Ved nyinstallasjoner er det nå påbudt å montere lekkasjestopper.

Les mer...
ildet viser en murvegg som er etterisolert utvendig med murt forblending. Forblendingen er lagt opp på konsoller med betongbjelke mellom. Illustrasjonsfoto: SINTEF Byggforsk

Etterisoler murvegger på riktig måte

En rekke forhold spiller inn når man skal etterisolere eldre vegger av mur. En ny anvisning i Byggforskserien gir gode råd. 

Les mer...
Bruk et fint slipepapir og tørk godt av alt støv etterpå, gjerne med en mikrofiberklut.

Nytt kjøkken til et par tusen kroner

Kjøkkenet er både et arbeidsrom og et hyggelig oppholdsrom. Her kan familien samle seg til måltidene, og her kan barna gjøre lekser på kjøkkenbordet mens de voksne lager mat. Rommet blir mye brukt - og mye slitt. En oppfriskning behøver ikke koste så mye.
Les mer...
utemiljø

Skap et gjennomtenkt uterom!

Dobbelgarasje og terrasse er kommet for å bli, og det samme er utemiljø! Hagen eller balkongen er ikke lenger et sted for tilfeldig 

sammensatte hagemøbler og krakker, men heller et sted for hvile, rekreasjon og sosiale aktiviteter i skjønn forening ved hjelp av gjennomtenkt planlegging og stilige utemiljø produkter.

Les mer...
Salix integra

Slik lykkes du med prydtrær

En hage har behov for noen større vekster for å skape dybde og myke opp større flater enten i form av store hus eller store flate hagearealer.

Les mer...
Problemet med en vinduskarm som er beiset er at brunfargen stjeler mye lys.

Fra beis til maling

Når karmene og listverket ved vinduene innvendig er beiset brune og skal males hvite, må et systemskifte til. Slik går du frem da!

Les mer...
1

- pressemelding fra Relekta

Miljøvennlig fuging

Det blir mer og mer fokus på miljø i byggebransjen. Derfor har Relekta lansert fugemassen 101 Miljøfug. Den tilfredsstiller emisjonskravene til Breeam Nor. 

Les mer...
1

Verktøyguide til malejobben

Å male fasaden er en stor jobb som kan være kostbar - akkurat derfor er det viktig å være grundig i utførelsen. Med verktøy egnet for oppgaven går arbeidet raskere, og resultatet blir både penere og mer varig. God kvalitet er sjelden så lønnsomt som ved fasadebehandling. Her er en guide til hva du trenger.

Les mer...
Fig. 01Ulike komponenter i bindingsverksvegger

Oppdatert om bindingsverk

Byggforskseriens praktiske retningslinjer for dimensjonering og utførelse av bindingsverk i småhus er revidert og oppdatert etter gjeldende standarder. 

Les mer...
270

Pressemelding fra Gardena

Robotgressklipper: byens flotteste plen og fritid uten støy

En plen som klippes av en robot-gressklipper, er alltid velholdt.

Les mer...

Til toppen