Hjelp, vinduene flasser!

Hei, vi har noen vinduer som har begynt å flasse og få sprekker - Hva gjør vi?

Det som mest sannsynlig har skjedd her er at vinduene ikke har blitt behandlet etter at de kom fra fabrikken. Ferdigmalte vinduer fra fabrikk er ikke helt ferdige for bruk, og bør alltid behandles slik at områder rundt endeved, stifter og skruer ikke blir stående ubehandlet. Da vil vann trenge inn, og resultatet blir at malingen flasser.

Forskjellige systemer

Husk at det er mange malingsprodusenter som har gode produkter til denne bruk, men det er viktig å holde seg til én produsent slik at man følger ett system, da de ulike produktene er laget for å komplettere hverandre. Vi har i denne artikkelen illustrert med produkter fra Jotun og Flügger.

Slik gjør du

Dette bør du gjøre for å forhindre og reparere skader på vinduet ditt

1. Først må du starte og vaske ned flatene. Velg allerede her hvilken produsent du velger slik at du følger systemet hele veien. Her kan du for eksempel bruke Husvask fra Jotun, Fasade Clean fra Flügger eller en annen husvask. La dette få noen dager til å tørke etter vask.

2. Skrap så bort all løs maling. Det er viktig at det slipes ned til nytt fint treverk hvor det har startet å flasse.

3. Slip deretter lett over hele vindusfeltet og avstøv.

4. Når du har gjort dette kan du starte med grunningen. Det er viktig å grunne all bart trevirke med en utendørs grunning. Valgte du Jotun sitt system bruker du her Visir oljegrunning, mens med Flügger-systemet bruker du Flügger 90 classic grunnolje her.

5. Som på vinduene vist her må også stifter grunnes fordi de ruster. Her kan du ta et strøk med Bengalack Metallgrunning Arcanol fra Jotun eller bruke Flüggers 90 utegrunn. Vent 15 minutter slik at grunningen får satt seg. Deretter flekkmaler du med Drygolin Dør og Vindusmaling fra Jotun eller grunn så hele vinduet igjen med Flüggers 91 Classic utegrunn.

6. Mal så to strøk med en vindusmaling. Med Jotun sitt system brukes det her Drygolin Dør – og Vindusmaling mens med Flügger brukes Flügger 99 Classic eller Flügger vindusmaling.

Det er spesielt viktig at sprekker etc. blir tilført grunning for å legge inn et råtehindrende produkt, da disse kan være fuktfeller.

-Det er også veldig viktig å sørge for at det ikke er noe bart trevirket på falser og kanter, opplyser Tom Arne Simonsen hos Jotun.

Kittbelagte kanter skal males

Noen vinduer har en ”gummikant” som er pålagt på fabrikken og disse skal ikke påføres maling. Vinduer som derimot er kittbelagte skal males for å forhindre at vann trenger inn.

-Er det vinduer som er kittbelagte, så er det viktig at disse også blir malt og påføres maling 1-2 mm på glasset for å forhindre at vann kan trenge inn, forteller Simonsen

Problemet med slike vinduer vist på bilder er at det allerede har blitt en åpning mellom trevirke og kittkant og mest sannsynlig er ikke trevirke bak kitten malt. Da flasser vinduene lett, og vannet trekker da inn i sprekkene og det samme problemet kan oppstå.

-På grunnlag av dette kan flassingen gjenoppstå. Det er derfor viktig å følge med på hvert år om det kommer nye sprekker mellom kittkant og trevirke, forklarer Tom Rune Bergestuen hos Flügger

Flere artikler fra alttilbolig.no

1

Male baderomsplatene?

Vårt bad fra 1976 fungerer helt fint. Ikke målt fukt og det er god ventilasjon der. På sikt skal vi totalrenovere det, men på kort sikt vil vi gjøre noen kosmetiske endringer. Veggene er kledd med baderomsplater med marmormønster, og spørsmålet mitt er om det går an å sparkle og male over disse?
Les mer...

water damaged basement

Færre vannskader med lekkasjestopper

Lekkasjestoppere registrerer lekkasje, stanser vanntilførselen og begrenser dermed følgeskadene etter lekkasjer fra løse vanninstallasjoner. Ved nyinstallasjoner er det nå påbudt å montere lekkasjestopper.

Les mer...
ildet viser en murvegg som er etterisolert utvendig med murt forblending. Forblendingen er lagt opp på konsoller med betongbjelke mellom. Illustrasjonsfoto: SINTEF Byggforsk

Etterisoler murvegger på riktig måte

En rekke forhold spiller inn når man skal etterisolere eldre vegger av mur. En ny anvisning i Byggforskserien gir gode råd. 

Les mer...
Bruk et fint slipepapir og tørk godt av alt støv etterpå, gjerne med en mikrofiberklut.

Nytt kjøkken til et par tusen kroner

Kjøkkenet er både et arbeidsrom og et hyggelig oppholdsrom. Her kan familien samle seg til måltidene, og her kan barna gjøre lekser på kjøkkenbordet mens de voksne lager mat. Rommet blir mye brukt - og mye slitt. En oppfriskning behøver ikke koste så mye.
Les mer...
utemiljø

Skap et gjennomtenkt uterom!

Dobbelgarasje og terrasse er kommet for å bli, og det samme er utemiljø! Hagen eller balkongen er ikke lenger et sted for tilfeldig 

sammensatte hagemøbler og krakker, men heller et sted for hvile, rekreasjon og sosiale aktiviteter i skjønn forening ved hjelp av gjennomtenkt planlegging og stilige utemiljø produkter.

Les mer...
Salix integra

Slik lykkes du med prydtrær

En hage har behov for noen større vekster for å skape dybde og myke opp større flater enten i form av store hus eller store flate hagearealer.

Les mer...
Problemet med en vinduskarm som er beiset er at brunfargen stjeler mye lys.

Fra beis til maling

Når karmene og listverket ved vinduene innvendig er beiset brune og skal males hvite, må et systemskifte til. Slik går du frem da!

Les mer...
1

- pressemelding fra Relekta

Miljøvennlig fuging

Det blir mer og mer fokus på miljø i byggebransjen. Derfor har Relekta lansert fugemassen 101 Miljøfug. Den tilfredsstiller emisjonskravene til Breeam Nor. 

Les mer...
1

Verktøyguide til malejobben

Å male fasaden er en stor jobb som kan være kostbar - akkurat derfor er det viktig å være grundig i utførelsen. Med verktøy egnet for oppgaven går arbeidet raskere, og resultatet blir både penere og mer varig. God kvalitet er sjelden så lønnsomt som ved fasadebehandling. Her er en guide til hva du trenger.

Les mer...
Fig. 01Ulike komponenter i bindingsverksvegger

Oppdatert om bindingsverk

Byggforskseriens praktiske retningslinjer for dimensjonering og utførelse av bindingsverk i småhus er revidert og oppdatert etter gjeldende standarder. 

Les mer...
270

Pressemelding fra Gardena

Robotgressklipper: byens flotteste plen og fritid uten støy

En plen som klippes av en robot-gressklipper, er alltid velholdt.

Les mer...

Til toppen