Hvor blank skal malingen være?

Glansgraden i malingen bestemmer glansheten. All maling har en gitt glans - på en skala fra 0 - 100, hvor 100 er blankest.
Det kan være vanskelig å male tak uten å få skjolder og skjemmende skjøter. Det beste er å bruke helmatt maling hvis du vil unngå dette problemet. En blank maling vil avsløre ujevnheter og skjøter mer enn en matt. Fordelen med blanke malinger er
Foto: Fotolia

BLANKE OVERFLATER LETTE Å HOLDE RENE
Alle feil og mangler i underlag og maling er mye mer synlige med blank maling. Samtidig er blanke overflater lette å holde rene.

Ulike typer maling har ulike egenskaper
En vanntynnet acrylmaling vil som regel virke blankere enn en oljebasert med identisk glansgrad. Det er misforståelse at blank maling er mer slitesterk enn matt - blank maling er lettere å holde ren. Bruk høyere glansgrad på list og dør, mattere maling på veggene og mattest i taket.

Glansgradene:

05 Helmatt
06 - 10 matt
11 - 30 halvmatt
31 - 60 halvblank
61 - 90 blank
90 - 100 helblank
Slik velger du riktig glans:

TAKET
Glansgranden 02
Gir et mattest mulig tak - det skjuler mange små ujevnheter og gir få skjolder. Sot, støv og skitt setter seg lettere i en matt maling.

Glansgraden 07
Gjør flaten lettere å vaske ren. Tilsvarende kommer eventuelle feil i underlaget frem.

Glansgraden 15
Bør benyttes på trepanel i taket i et oppholdsrom

Glansgranden 20-30
Er å anbefale på kjøkkenet, der det er os og damp hver dag, det gir også lettest vasking.

VEGGENE
Glansgrad 5-10
Kler veggflater av mur, gips, spon og strie.Det gir en matt effekt, men blank nok til greit renhold.

Glansgraden 20
Kan anbefales i en entrè eller barnerom for lettere vask

Glansgraden 30
Er vanlig på veggpanel av tre

Glansgraden 20-40
Kan benyttes på kjøkkenet

LISTVERK, DØRER OG VINDU
Glansgraden 30-40
Er egnet for både listverk, dører, vinduer og møbler.Blank maling på taklistene vil gi et markert skille mellom vegg og tak.

Glansgraden 02-07
Kan benyttes hvis taklistene ikke skal framheves. Da bør de males med samme matte glansgrad som taket.

GULVENE
I oljemaling beregnet for gulvet er det often en glansgrad på hele 80.
Tilsvarende akryl/latesmalinger har en glansgrad på rundt 50.
En matt maling på gulvet vil nesten være umulig å holde ren.
På alle typer gulv anbefales en halvblank til blank maling, siden denne malingen er lettere å rengjøre

BADET
Halvblanke og blanke malinger er anbefalt i bad og våtromMaling i våtrom bør være tilpasset våtrom. En god våtromsmaling vil typisk være tilsatt mugghindrende midler og ha tettere porer enn annen maling.


www.byggern.no

Flere artikler fra alttilbolig.no

1

Male baderomsplatene?

Vårt bad fra 1976 fungerer helt fint. Ikke målt fukt og det er god ventilasjon der. På sikt skal vi totalrenovere det, men på kort sikt vil vi gjøre noen kosmetiske endringer. Veggene er kledd med baderomsplater med marmormønster, og spørsmålet mitt er om det går an å sparkle og male over disse?
Les mer...

water damaged basement

Færre vannskader med lekkasjestopper

Lekkasjestoppere registrerer lekkasje, stanser vanntilførselen og begrenser dermed følgeskadene etter lekkasjer fra løse vanninstallasjoner. Ved nyinstallasjoner er det nå påbudt å montere lekkasjestopper.

Les mer...
ildet viser en murvegg som er etterisolert utvendig med murt forblending. Forblendingen er lagt opp på konsoller med betongbjelke mellom. Illustrasjonsfoto: SINTEF Byggforsk

Etterisoler murvegger på riktig måte

En rekke forhold spiller inn når man skal etterisolere eldre vegger av mur. En ny anvisning i Byggforskserien gir gode råd. 

Les mer...
Bruk et fint slipepapir og tørk godt av alt støv etterpå, gjerne med en mikrofiberklut.

Nytt kjøkken til et par tusen kroner

Kjøkkenet er både et arbeidsrom og et hyggelig oppholdsrom. Her kan familien samle seg til måltidene, og her kan barna gjøre lekser på kjøkkenbordet mens de voksne lager mat. Rommet blir mye brukt - og mye slitt. En oppfriskning behøver ikke koste så mye.
Les mer...
utemiljø

Skap et gjennomtenkt uterom!

Dobbelgarasje og terrasse er kommet for å bli, og det samme er utemiljø! Hagen eller balkongen er ikke lenger et sted for tilfeldig 

sammensatte hagemøbler og krakker, men heller et sted for hvile, rekreasjon og sosiale aktiviteter i skjønn forening ved hjelp av gjennomtenkt planlegging og stilige utemiljø produkter.

Les mer...
Salix integra

Slik lykkes du med prydtrær

En hage har behov for noen større vekster for å skape dybde og myke opp større flater enten i form av store hus eller store flate hagearealer.

Les mer...
Problemet med en vinduskarm som er beiset er at brunfargen stjeler mye lys.

Fra beis til maling

Når karmene og listverket ved vinduene innvendig er beiset brune og skal males hvite, må et systemskifte til. Slik går du frem da!

Les mer...
1

- pressemelding fra Relekta

Miljøvennlig fuging

Det blir mer og mer fokus på miljø i byggebransjen. Derfor har Relekta lansert fugemassen 101 Miljøfug. Den tilfredsstiller emisjonskravene til Breeam Nor. 

Les mer...
1

Verktøyguide til malejobben

Å male fasaden er en stor jobb som kan være kostbar - akkurat derfor er det viktig å være grundig i utførelsen. Med verktøy egnet for oppgaven går arbeidet raskere, og resultatet blir både penere og mer varig. God kvalitet er sjelden så lønnsomt som ved fasadebehandling. Her er en guide til hva du trenger.

Les mer...
Fig. 01Ulike komponenter i bindingsverksvegger

Oppdatert om bindingsverk

Byggforskseriens praktiske retningslinjer for dimensjonering og utførelse av bindingsverk i småhus er revidert og oppdatert etter gjeldende standarder. 

Les mer...
270

Pressemelding fra Gardena

Robotgressklipper: byens flotteste plen og fritid uten støy

En plen som klippes av en robot-gressklipper, er alltid velholdt.

Les mer...

Til toppen