www.alttilbolig.no

Slik tapetserer du.

Tapeter gir deg mange spennende muligheter. Det finnes farger, mønstre og motiver for enhver smak og til ethvert formål. Når du velger tapet, skal du ta hensyn til brukssituasjonen.

Tapeter gir deg mange spennende muligheter. Det finnes farger, mønstre og motiver for enhver smak og til ethvert formål. Når du velger tapet, skal du ta hensyn til brukssituasjonen.

Blir tapetet utsatt for fukt, fett og smuss skal du velge en vaskbar kvalitet. Er tapetet ikke utsatt for slitasje, kan du velge en tapet til lett bruk. Men først og fremst: Velg riktig tapet til riktig rom

Forbehandling/underlag

Veggene skal være rene, plane og tørre. Gammel tapet fjernes,ujevnheter sparkles og slipes. Deretter grunnes veggene medegnet grunningsmaling. Tidligere malte flater vaskes og rensesfor fett. Blanke flater mattslipes.

På nye gips- og/eller sponplater strimles/sparkles skjøter, og hull sparkles før veggene grunnes med egnet grunningsmaling. Generelt anbefaler vi at veggenegrunnes med samme bunnfarge som tapetet.

Dette for å få et jevnt sugende underlag samt redusere risikoen for å få synligeskjøter. I våtrom skal det benyttes sparkel og grunningsprodukter som er beregnet for dette.

Vinyltapet med papirbakside

Vinyltapet får du både i glatte varianter og med struktur, i forskjellig glans og med mange forskjellige mønstre. Det er slitesterkt og vaskbart og egner seg derfor godt til alle rom, unntatt våtrom. Til oppsetting benyttes vegglim/vevlim.

Limet påføres enten baksiden på tapetet eller på vegg. Ved påføring av lim på vegg skal baksiden av tapetet fuktes med vann. Etter påføring av lim/vann på baksiden skal den ligge sammenbrettet ca 5 minutter før oppsetting.

Vinyltapet med fiberbakside

Fibertapet og vinyltapet med fiberbakside gjør det enkelt å tapetesere. Med cellulose- og polyesterfibre i tapet/bakside trenger ikke baksiden fuktes. Til oppsetting benyttes vegglim/vevlim. Limet påføres veggen med malerulle, tapetlengden settes direkte på veggen og strykes ut.

Papirtapet

Består av papir med fargetrykk. Papirtapeter tåler å bli rengjort med en fuktig klut, men bør ikke skrubbes. Til oppsetting brukes et tapetklister eller tapetlim. Lim/klister påføres baksiden på tapetet. Etter påføring av lim på baksiden av tapetet skal det ligge sammenbrettet ca 5 minutter før oppsetting.

Våtromstapet

Våtromstapet er en ekstra solid variant av vinyltapet. Våtromstapet må ha en bakside som ikke påvirkes av vann. Du skal likevel unngå å bruke slik tapet i dusjen og andre steder hvor vannet står rett på veggen. Våtromstapetene bør sveises i skjøtene. Kanten mellom gulvbelegg og tapet må også forsegles, det samme gjelder ved rør og f.eks hullet hvor såpekoppen er festet.

Overmalbar tapet

Består av PVC- eller akrylstrukturert overflate med non-woven bakside. Til oppsetting benyttes vegglim som påføres vegg med en malerulle. Tapetet males 2 strøk.

Glassfiberstrie

Består av glassfibervev i mange ulike mønstre. Til oppsetting benyttes et vegglim som påføres vegg med en malerulle. Glassfiberstrie males 2-3 strøk med lateks- eller akrylmaling.

Utregning av tapetforbruk

De fleste papir, vinyl- og fibertapeter er 53 cm brede, og lengden på hver rull rekker normalt til tre eller fire bredder á 260-280 cm lengde. For å beregne hvor mye tapet som trengs begynner du med å måle takhøyden. Deretter måler du rommets bredde og lengde for å finne hvor mange meter vegg det er i rommet. Husk å trekke fra dører og vinduer. Del summen av de hele veggene med 53 (eller tapetrullens bredde) for å komme frem til hvor mange tapetbredder som går med. Legg til de korte breddene du trenger over dører og vinduer.

Slik går du frem:


1 Merk opp loddlinjen på veggen i én tapetbredde fra vindu. Benytt en rettholt (rett bord) og et vater, evt. loddsnor. Merk av loddlinjen på veggen med en blyant. Mål takhøyden. Beregn 3-5 cm skjæringsmonn oppe og nede.

2 Skjær alle lengdene. Undersøk mønstertilpasningen (rapport) og skjær tapetet med 5–10 cm overmål dersom tapetet ikke skal mønstertilpasses. Av og til skal annenhver lengde forskyves en halv mønsterlengde, avhengig av mønsteret.

3 Fukt baksiden av tapetet med en svamp dersom limet skal påføres vegg. Skal limet påføres baksiden av tapetet, bruker du kost eller rulle fra midten og ut mot kantene. Vær nøye med å få et jevnt lag.


4 Smør vegglim på veggen. Siden limet tørker fortere ved taket, må du begynne med å påføre limet nedenfra og oppover. Fordel limet jevnt på veggen, og vær nøye med at det ikke blir stående igjen tørre felter. Vær oppmerksom på at du trenger et spesielt, ferdigblandet våtromslim til bad.

5 Sett opp den første lengden etter loddesnorstreken. Sett opp den neste lengden kant-i-kant. Stryk ut tapetet med en tapetbørste (papirtapet), eller tapetglatter i plast (alle andre tapeter). Stryk fra midten og opp-/nedover, ikke til siden. Limflekker fjernes med fuktig klut.

6 Renskjær listene med kniven (husk å bytte blad ofte). Bruk en stållinjal eller bred sparkel til å skjære etter .

7 Påfør lim og heng opp neste lengde. Sjekk at mønstertilpasningen stemmer. Bruk skjøterulle for å glatte skjøter. Ikke press så hardt at limet tyter ut.


8 Stryk ut mot hjørnet som angitt på tegningen. Ca 1–2 cm av tapetet skal gå over på neste vegg. Når man ikke fram til hjørnet med en hel tapetbredde, må man skjære til en strimmel som går 1-2 cm over på neste vegg.


9 For hjørner som vender ut i rommet skjærer man først til en bredde, som er 1-2 cm bredere enn den flaten som skal tapetseres. Stryk til. Lodd opp neste bredde og sett den nesten inn til hjørnet. For at tapetet skal settes opp i lodd må du i blant se bort i fra mønstertilpasning.


10 Tapet rundt dører og vinduer Sett opp en hel tapetbredde slik at den går forbi dør- eller vindusåpning. Grovklipp tapetet. Med saks klipper du diagonalt opp mot hjørnets åpning. La det stå igjen noen mm.

 


11 Stryk først ut tapetet mot veggen med tapetbørste, og deretter mot åpningen. Press inn tapetet mot listverk og skjær bort overflødig tapet med en tapetkniv.

 


12 Elektriske kontakter Slå av strømmen når du tapetserer i nærheten av elektriske bokser. Ta bort lokkene og sett opp tapetbredden. Gjør et kryss over el-uttaket med en

tapetkniv og klipp til tapetet slik at det passer til det elektriske uttaket. Sett på lokket.

Merking av tapet

På de fleste tapeter finnes et internasjonalt bildespråk som forteller om tapetets egenskaper. Nedenfor har vi forklart noen av de mest vanlige symbolene.

Rapport

Hvis det er mønster på tapetet, skal det ofte forskyves fra høyde til høyde. På etiketten kan du se de såkalte rapportsymbolene som viser om tapetet har lik eller forskjøvet rapport, dvs om den skal forskyves eller ikke. Du må ta hensyn til rapporten når du skal måle høydene. Med en takhøyde på for eksempel 2,5 m skal høydene ha følgende lengde:

Tapet uten mønster og uten rapport: Vegghøyde + kapp: 2,50 + 0,15 = 2,65 m Tapet med mønster
og lik rapport: Vegghøyde + mønsterhøyde
(f.eks. 26 cm)

+ kapp: 2,50 + 0,26 + 0,15 = 2,91 m

Tapet med mønster og forskjøvet rapport: Vegghøyde + 1/2 mønsterhøyde + kapp:

2,50 + 0,13 + 0,15 = 2,78 m


Andre nyttige symboler
 

Spaltbar tapet,
dvs ytterste
skiktet kan fjernes
Duplex betyr at
tapetet er bygd
opp med to papirsjikt
Ferdiglimt tapet Lim påføres bakside av tapet
Lim påføres vegg Henges i samme retning Endesnus Tåler skrubbing
Avtørkbar Vaskeekte 100 % Vaskeekte Lysbestandig

Sjekkliste for verktøy/utstyr:

Gardintrapp
Tapetkniv med ekstra knivblader
Tapetsletter/kost
Tapetbord
Stållinjal eller bred sparkel
Rullebrett og korthåret rull (alt. limkost)
Radiatorpensel til lim
Svamp
Vater/loddesnor
Sandpapir og slipemaskin/pussekloss
Evt. hammer

Sjekkliste for materialer:

Tapet
Tapetlim
Sparkelmasse eller våtromssparkel
Grunning

Artikkelen er hentet hos www.byggmakker.no

Flere artikler fra alttilbolig.no

1

Male baderomsplatene?

Vårt bad fra 1976 fungerer helt fint. Ikke målt fukt og det er god ventilasjon der. På sikt skal vi totalrenovere det, men på kort sikt vil vi gjøre noen kosmetiske endringer. Veggene er kledd med baderomsplater med marmormønster, og spørsmålet mitt er om det går an å sparkle og male over disse?
Les mer...

water damaged basement

Færre vannskader med lekkasjestopper

Lekkasjestoppere registrerer lekkasje, stanser vanntilførselen og begrenser dermed følgeskadene etter lekkasjer fra løse vanninstallasjoner. Ved nyinstallasjoner er det nå påbudt å montere lekkasjestopper.

Les mer...
ildet viser en murvegg som er etterisolert utvendig med murt forblending. Forblendingen er lagt opp på konsoller med betongbjelke mellom. Illustrasjonsfoto: SINTEF Byggforsk

Etterisoler murvegger på riktig måte

En rekke forhold spiller inn når man skal etterisolere eldre vegger av mur. En ny anvisning i Byggforskserien gir gode råd. 

Les mer...
Bruk et fint slipepapir og tørk godt av alt støv etterpå, gjerne med en mikrofiberklut.

Nytt kjøkken til et par tusen kroner

Kjøkkenet er både et arbeidsrom og et hyggelig oppholdsrom. Her kan familien samle seg til måltidene, og her kan barna gjøre lekser på kjøkkenbordet mens de voksne lager mat. Rommet blir mye brukt - og mye slitt. En oppfriskning behøver ikke koste så mye.
Les mer...
utemiljø

Skap et gjennomtenkt uterom!

Dobbelgarasje og terrasse er kommet for å bli, og det samme er utemiljø! Hagen eller balkongen er ikke lenger et sted for tilfeldig 

sammensatte hagemøbler og krakker, men heller et sted for hvile, rekreasjon og sosiale aktiviteter i skjønn forening ved hjelp av gjennomtenkt planlegging og stilige utemiljø produkter.

Les mer...
Salix integra

Slik lykkes du med prydtrær

En hage har behov for noen større vekster for å skape dybde og myke opp større flater enten i form av store hus eller store flate hagearealer.

Les mer...
Problemet med en vinduskarm som er beiset er at brunfargen stjeler mye lys.

Fra beis til maling

Når karmene og listverket ved vinduene innvendig er beiset brune og skal males hvite, må et systemskifte til. Slik går du frem da!

Les mer...
1

- pressemelding fra Relekta

Miljøvennlig fuging

Det blir mer og mer fokus på miljø i byggebransjen. Derfor har Relekta lansert fugemassen 101 Miljøfug. Den tilfredsstiller emisjonskravene til Breeam Nor. 

Les mer...
1

Verktøyguide til malejobben

Å male fasaden er en stor jobb som kan være kostbar - akkurat derfor er det viktig å være grundig i utførelsen. Med verktøy egnet for oppgaven går arbeidet raskere, og resultatet blir både penere og mer varig. God kvalitet er sjelden så lønnsomt som ved fasadebehandling. Her er en guide til hva du trenger.

Les mer...
Fig. 01Ulike komponenter i bindingsverksvegger

Oppdatert om bindingsverk

Byggforskseriens praktiske retningslinjer for dimensjonering og utførelse av bindingsverk i småhus er revidert og oppdatert etter gjeldende standarder. 

Les mer...
270

Pressemelding fra Gardena

Robotgressklipper: byens flotteste plen og fritid uten støy

En plen som klippes av en robot-gressklipper, er alltid velholdt.

Les mer...