www.alttilbolig.no

Pluss og minus med myk maling

En myk maling følger underlagets bevegelser og kan være fleksibel nok til å dekke sprekker i underlaget. Samtidig kan den være mer disponert for å ta opp smuss. En hard malingtype vil sprekke opp hvis underlaget ikke er stabilt nok, men til gjengjeld er slitestyrken og glansholdbarheten større, liksom motstandsevnen overfor smuss. Når maling formuleres, er et godt kompromiss en god løsning!

En hard malingtype vil sprekke opp hvis underlaget ikke er stabilt nok, men til gjengjeld er slitestyrken og glansholdbarheten større, liksom motstandsevnen overfor smuss

I en vanlig maling er det 15-20 forskjellige ingredienser, og malingprodusentene tester svært mange bindemidler og kombinasjoner av bestanddeler for å oppnå de optimale egenskapene.

Ofte må man imidlertid ta til takke med et, ofte svært godt, kompromiss mellom ulike gode egenskaper som i utgangspunktet kan stå i konflikt med hverandre. Ulike produsenter vil vektlegge de ulike egenskaper forskjellig, og derfor finnes det mange ulike produktkvaliteter i markedet. Med hjelp fra Sigve Fjelde ved utendørslaboratoriet hos Jotun skal vi se på ulemper og fordeler med myke og harde malinger.
 

- Du bør velge malingtype etter underlaget; en fleksibel maling til treverk, og en hardere maling til mer stabile underlag, sier han.

Men uansett hvilken malingtype du velger, bør du kjøpe maling fra en kjent produsent.


- Maling bør være produsert og testet for de forhold som råder der den skal brukes. Forholdene er nokså like i Norge og Sverige, men lenger sør har de ikke de samme fryse-/tinesyklusene som er veldig krevende for malingen, sier Sigve Fjelde.

Det finnes i utgangspunktet både myke og harde varianter av både alkyder og akryler. Det er også vanlig å kombinere ulike bindemiddeltyper for å oppnå de mest optimale egenskapene. Såkalte hybridmalinger kombinerer meget god glans- og fargestabilitet med god vedheft til underlaget

 

Når maling formuleres, er et godt kompromiss en god løsning!

Myke malinger, akryl
Vanntynnbare malinger med akrylbindemiddel er ofte myke og fleksible og brukes med fordel på trekledning. Treverk vil naturlig krympe og svelle i takt med luftens fuktinnhold. Hvis ikke malingen følger treets bevegelser, vil malingen flasse. Det er derfor viktig at bindemidlene brukt i denne type malinger er tilstrekkelig fleksible.
- Noen av disse malingene kan være så fleksible at de faktisk kan skjule sprekker i underlaget, forteller Sigve Fjelde.

Akrylmalinger tar generelt gjerne opp mindre smuss enn alkydmalinger. Myke malinger kan ha lettere for å ta opp smuss i overflaten, men det er også andre bestanddeler i malingen som påvirker opptaket, både i positiv og negativ retning.

- Akrylmalingen Optimal er et fint kompromiss mellom fleksibilitet og skittopptak. Den er tilstrekkelig fleksibel og har samtidig et meget lavt skittopptak, sier han.
En av kjerneegenskapene til akrylene er at de ikke brytes ned av solens UV-lys i samme grad som alkydmalinger gjør. I tillegg holder akrylene seg fleksible i årevis. Det finnes også hardere akryler som har tilstrekkelig fleksibilitet til å kunne brukes på kledning, men det er mer vanlig å bruke disse på andre og mer stabile underlag som for eksempel metall.

Harde og myke alkyd
Alkydmalinger som skal brukes på kledning er ofte noe hardere enn tilsvarende akrylmalinger, men likevel fleksible nok til å følge treets bevegelser. Til mer stabile underlag, som for eksempel metaller og trevinduer, kan hardere bindemidler brukes

Hardere alkyder har gjerne bedre farge- og glansholdbarhet enn mykere alkyder. Dessuten har de gjerne noe mindre smussopptak, og en bedre slitestyrke enn myke alkydmalinger. Alle alkydmalinger vil bli hardere og sprøere med tiden. Ulempen er at malingen med tiden kan sprekke opp, og med oppsprekking følger avflassing og avflaking.www.ifi.no

Flere artikler fra alttilbolig.no

1

Male baderomsplatene?

Vårt bad fra 1976 fungerer helt fint. Ikke målt fukt og det er god ventilasjon der. På sikt skal vi totalrenovere det, men på kort sikt vil vi gjøre noen kosmetiske endringer. Veggene er kledd med baderomsplater med marmormønster, og spørsmålet mitt er om det går an å sparkle og male over disse?
Les mer...

water damaged basement

Færre vannskader med lekkasjestopper

Lekkasjestoppere registrerer lekkasje, stanser vanntilførselen og begrenser dermed følgeskadene etter lekkasjer fra løse vanninstallasjoner. Ved nyinstallasjoner er det nå påbudt å montere lekkasjestopper.

Les mer...
ildet viser en murvegg som er etterisolert utvendig med murt forblending. Forblendingen er lagt opp på konsoller med betongbjelke mellom. Illustrasjonsfoto: SINTEF Byggforsk

Etterisoler murvegger på riktig måte

En rekke forhold spiller inn når man skal etterisolere eldre vegger av mur. En ny anvisning i Byggforskserien gir gode råd. 

Les mer...
Bruk et fint slipepapir og tørk godt av alt støv etterpå, gjerne med en mikrofiberklut.

Nytt kjøkken til et par tusen kroner

Kjøkkenet er både et arbeidsrom og et hyggelig oppholdsrom. Her kan familien samle seg til måltidene, og her kan barna gjøre lekser på kjøkkenbordet mens de voksne lager mat. Rommet blir mye brukt - og mye slitt. En oppfriskning behøver ikke koste så mye.
Les mer...
utemiljø

Skap et gjennomtenkt uterom!

Dobbelgarasje og terrasse er kommet for å bli, og det samme er utemiljø! Hagen eller balkongen er ikke lenger et sted for tilfeldig 

sammensatte hagemøbler og krakker, men heller et sted for hvile, rekreasjon og sosiale aktiviteter i skjønn forening ved hjelp av gjennomtenkt planlegging og stilige utemiljø produkter.

Les mer...
Salix integra

Slik lykkes du med prydtrær

En hage har behov for noen større vekster for å skape dybde og myke opp større flater enten i form av store hus eller store flate hagearealer.

Les mer...
Problemet med en vinduskarm som er beiset er at brunfargen stjeler mye lys.

Fra beis til maling

Når karmene og listverket ved vinduene innvendig er beiset brune og skal males hvite, må et systemskifte til. Slik går du frem da!

Les mer...
1

- pressemelding fra Relekta

Miljøvennlig fuging

Det blir mer og mer fokus på miljø i byggebransjen. Derfor har Relekta lansert fugemassen 101 Miljøfug. Den tilfredsstiller emisjonskravene til Breeam Nor. 

Les mer...
1

Verktøyguide til malejobben

Å male fasaden er en stor jobb som kan være kostbar - akkurat derfor er det viktig å være grundig i utførelsen. Med verktøy egnet for oppgaven går arbeidet raskere, og resultatet blir både penere og mer varig. God kvalitet er sjelden så lønnsomt som ved fasadebehandling. Her er en guide til hva du trenger.

Les mer...
Fig. 01Ulike komponenter i bindingsverksvegger

Oppdatert om bindingsverk

Byggforskseriens praktiske retningslinjer for dimensjonering og utførelse av bindingsverk i småhus er revidert og oppdatert etter gjeldende standarder. 

Les mer...
270

Pressemelding fra Gardena

Robotgressklipper: byens flotteste plen og fritid uten støy

En plen som klippes av en robot-gressklipper, er alltid velholdt.

Les mer...