www.alttilbolig.no

Overflødige tilleggsforsikringer

Mange forhandlere tilbyr kundene å tegne egne forsikringer på mobiltelefonen, dypfryseren eller brillene. Ofte er denne type forsikringer relativt dyre, og dekningen svært begrenset.
Mange forhandlere tilbyr kundene å tegne egne forsikringer på mobiltelefonen, dypfryseren eller brillene.
Foto: Fotolia

Tilleggsforsikringer selges under mange betegnelser, som trygghetsforsikring, totalforsikring, garanti- og serviceforsikring. I motsetning til innboforsikring eller villaforsikring, som tegnes direkte med et forsikringsselskap, selges tilleggsforsikringene gjennom detaljhandelen. 

Kritisk
Forbrukerrådet er kritisk til dette, og mener selgerne ikke har god nok kunnskap om forsikringsproduktet de selger, og de krav forsikringsavtaleloven stiller til informasjon når du kjøper forsikring.

Forbrukerrådet mener at tilleggforsikringer stort sett er overflødige, og råder deg til å tenke nøye gjennom om du virkelig trenger det. Mange er ikke klar over at de som regel har de samme rettighetene som tilleggsforsikringene gir, gjennom forbrukerkjøpslovens regler og øvrige garantier.

Dessuten skal du også være oppmerksom på at vanlige forsikringer som innboforsikring, villaforsikring og reiseforsikring, allerede dekker mange av de samme områdene som tilleggsforsikringen.

Er det nødvendig?
Men det er selvsagt områder hvor verken forbrukerkjøpsloven eller innbo/reiseforsikringen din gir full dekning. Da blir spørsmålet om det er nødvendig å betale en så høy pris for denne risikoen - for prisen er høy sammenliknet med hva en reiseforsikring/innboforsikring koster

Typiske henvendelser som blir avvist av butikkene er når mobilen faller i gulvet og går i stykker, eller den blir fuktskadet etter en skitur, eller den keramiske plata på komfyren sprekker når stekepanna blir satt på den. Butikkene mener dette ikke er en mangel, men i mange av sakene er Forbrukerrådet her uenig - vi mener det er en mangel!

Men forbrukerne klager stort sett ikke over forsikringene. De er fornøyde - de får jo gjenstandene reparert eller får ny vare - men glemmer at de i mange av tilfellene hadde hatt krav på det samme - gratis!!

Klagene Forbrukerrådet mottar skyldes for det meste uenighet om tolking av avtaler eller vilkår - kunden blir avvist dersom hun ikke kan påvise årsaken til skaden.

Selgerne får provisjon
En av årsakene til de høye salgstallene av tilleggsforsikringer, kan være at selgeren ikke gjør forbrukeren oppmerksom på hennes rettigheter etter forbrukerkjøpsloven. Mange sier de føler seg presset til å tegne slike forsikringer: Og årsaken kan være at mange butikker/ekspeditører får provisjon for de forsikringene som selges.

Må vite hva de får
Vi ønsker at forbrukere skal foreta bevisste valg, dvs. at de er klar over hva de får, og til hvilken pris. Forbrukerrådet har inntrykk av at det i dag er svært få forbrukere som er i stand til å foreta et bevisst og veloverveid valg når de kjøper tilleggsforsikring, men at de, fordi de er usikre på om de har behov for en slik forsikring, ikke tør la være å tegne en forsikring «for alle eventualiteters skyld».

Et godt råd er å forsikre deg mot de store uhell, som brann og tyveri.

Før du tegner forsikring :

•Få alltid forsikringsbetingelsene skriftlig. Det har du krav på.
•Ta med deg forsikringsvilkårene hjem, slik at du kan få studert hva forsikringen gir av trygghet ut over hva du allerede får gjennom forbrukerkjøpsloven, garantier og øvrige forsikringer du allerede har.
•Les unntakene i forsikringsvilkårene nøye!
•Overvei om forsikringens pris står i forhold til prisen på det produktet du skal kjøpe.
Forsikringsskadenemnda tar tvister
Har du tegnet tilleggsforsikring, har du krav på å få et skriftlig forsikringsbevis som fastslår at avtalen er inngått, og som henviser til vilkårene. Forsikringsbeviset skal bl.a. opplyse om frister for å melde et forsikringstilfelle og retten til å kreve en eventuell tvist behandlet i Forsikringsskadenemnda, som du når ved å klage til Forsikringsklagekontoret.

Tekst: www.forbrukerportalen.no
 

Flere artikler fra alttilbolig.no

1

Male baderomsplatene?

Vårt bad fra 1976 fungerer helt fint. Ikke målt fukt og det er god ventilasjon der. På sikt skal vi totalrenovere det, men på kort sikt vil vi gjøre noen kosmetiske endringer. Veggene er kledd med baderomsplater med marmormønster, og spørsmålet mitt er om det går an å sparkle og male over disse?
Les mer...

water damaged basement

Færre vannskader med lekkasjestopper

Lekkasjestoppere registrerer lekkasje, stanser vanntilførselen og begrenser dermed følgeskadene etter lekkasjer fra løse vanninstallasjoner. Ved nyinstallasjoner er det nå påbudt å montere lekkasjestopper.

Les mer...
ildet viser en murvegg som er etterisolert utvendig med murt forblending. Forblendingen er lagt opp på konsoller med betongbjelke mellom. Illustrasjonsfoto: SINTEF Byggforsk

Etterisoler murvegger på riktig måte

En rekke forhold spiller inn når man skal etterisolere eldre vegger av mur. En ny anvisning i Byggforskserien gir gode råd. 

Les mer...
Bruk et fint slipepapir og tørk godt av alt støv etterpå, gjerne med en mikrofiberklut.

Nytt kjøkken til et par tusen kroner

Kjøkkenet er både et arbeidsrom og et hyggelig oppholdsrom. Her kan familien samle seg til måltidene, og her kan barna gjøre lekser på kjøkkenbordet mens de voksne lager mat. Rommet blir mye brukt - og mye slitt. En oppfriskning behøver ikke koste så mye.
Les mer...
utemiljø

Skap et gjennomtenkt uterom!

Dobbelgarasje og terrasse er kommet for å bli, og det samme er utemiljø! Hagen eller balkongen er ikke lenger et sted for tilfeldig 

sammensatte hagemøbler og krakker, men heller et sted for hvile, rekreasjon og sosiale aktiviteter i skjønn forening ved hjelp av gjennomtenkt planlegging og stilige utemiljø produkter.

Les mer...
Salix integra

Slik lykkes du med prydtrær

En hage har behov for noen større vekster for å skape dybde og myke opp større flater enten i form av store hus eller store flate hagearealer.

Les mer...
Problemet med en vinduskarm som er beiset er at brunfargen stjeler mye lys.

Fra beis til maling

Når karmene og listverket ved vinduene innvendig er beiset brune og skal males hvite, må et systemskifte til. Slik går du frem da!

Les mer...
1

- pressemelding fra Relekta

Miljøvennlig fuging

Det blir mer og mer fokus på miljø i byggebransjen. Derfor har Relekta lansert fugemassen 101 Miljøfug. Den tilfredsstiller emisjonskravene til Breeam Nor. 

Les mer...
1

Verktøyguide til malejobben

Å male fasaden er en stor jobb som kan være kostbar - akkurat derfor er det viktig å være grundig i utførelsen. Med verktøy egnet for oppgaven går arbeidet raskere, og resultatet blir både penere og mer varig. God kvalitet er sjelden så lønnsomt som ved fasadebehandling. Her er en guide til hva du trenger.

Les mer...
Fig. 01Ulike komponenter i bindingsverksvegger

Oppdatert om bindingsverk

Byggforskseriens praktiske retningslinjer for dimensjonering og utførelse av bindingsverk i småhus er revidert og oppdatert etter gjeldende standarder. 

Les mer...
270

Pressemelding fra Gardena

Robotgressklipper: byens flotteste plen og fritid uten støy

En plen som klippes av en robot-gressklipper, er alltid velholdt.

Les mer...