www.alttilbolig.no

Tekstiler som tåler vær og vind

Er du lei av falmede og fuktige puter utendørs? Invester i tekstiler som beskytter mot alle typer værforhold eller impregner de uteputene du allerede har.
Sofa trukket med tekstiler fra Green Apples nye utendørskolleksjon. Putene har et pent ytre som i tillegg beskytter godt mot sol og regn.
Sofa trukket med tekstiler fra Green Apples nye utendørskolleksjon. Putene har et pent ytre som i tillegg beskytter godt mot sol og regn.

Selv om du er flink til å ta inn uteputene om natta, vil tekstiler som brukes utendørs fort bli både falmet av sola og ødelagt av uforutsigbare regnbyger. Skjemmende flekker fra grønske, saft og is er heller ikke like lett å få fjernet. Det er derfor en stor fordel å investere i tekstiler som er produsert for å tåle norske værforhold eller impregnere tekstiler du allerede benytter utendørs. Innetekstiler kan også brukes utendørs dersom de sprayes med tekstilimpregnering. De aller fleste stoffer tåler behandlingen, men skjøre tekstiler som silke og enkelte typer viskose bør man holde sprayflasken unna. For å være sikker på at tekstilet tåler behandlingen, kan det være lurt å teste ut på et lite synlig sted først.

 

Værbestandige tekstiler i pastellfarger fra den nye utendørskolleksjonen til Green Apple.
Værbestandige tekstiler i pastellfarger fra den nye utendørskolleksjonen til Green Apple.

Enkelt å impregnere
Impregnering er ikke vanskelig eller tidkrevende, det er bare å spraye impregneringen rett på tekstilene etter produsentens anvisninger. Tekstilimpregnering fås kjøpt hos byggvarehus og fargehandlere.

Nye uteputer
Er putene nye og rene, er en dusj fra en sprayflaske med impregnering nok. Fordel jevnt over tekstilet. En liten dråpetest med vann på overflaten vil avgjøre om du har påført nok. Vannet skal perle seg, og trekker vannet inn i tekstilet, bør du spraye på litt mer. Produktet Imprenex Express fra Herdins egner seg godt til puter og andre små tekstiler. Til større tekstiler, som parasoller og markiser, kan du bruke Imprenex Outdoor fra samme produsent.

Rens gamle puter
Påføres impregnering på et skittent tekstil, vil produktet ikke trekke inn i stoffet, og effekten vil bli redusert. Er putene skitne, bør de derfor renses før de impregneres. Renseproduktet Imprenex Cleaner fra Herdins løser opp smuss på tekstiler som puter, markiser og parasoller. Spray på, børst og gni lett, og skyll til slutt med vann.

Gjenta ved behov
Som ved impregnering av sko og støvler, bør også impregnering av uteputene gjentas ved behov. Så snart du merker at smuss trekker inn i stoffet, er det på tide med en ny dusj, men én gang i løpet av sesongen bør være et minimum.

Stripete tekstiler i blått som tåler sol og regn egner seg godt også til utemøbler for hytter ved kysten i Norge (Green Apple).
Stripete tekstiler i blått som tåler sol og regn egner seg godt også til utemøbler for hytter ved kysten i Norge (Green Apple).

Tekstiler beregnet på utendørsbruk
Det finnes mange tekstiler i ulike kvaliteter som er laget spesielt for utendørsbruk og som ikke har samme behov for manuell impregnering. Disse tekstilene er svært slitesterke og væske som kaffe, saft og regnvann, perler seg bare på overflaten og kan tørkes bort. En av de som nå satser på salg av utendørstekstiler er Green Apple. Tekstil- og tapetleverandøren har fått agentur på UV-pro outdoor fabrics som fører flotte tekstiler som holder seg pene til tross utfordringer med sol, UV-stråler, vind og regn. Tekstilene leveres med fem års garanti mot falming, så du er sikret pene tekstiler i mange år.www.ifi.no

Flere artikler fra alttilbolig.no

1

Male baderomsplatene?

Vårt bad fra 1976 fungerer helt fint. Ikke målt fukt og det er god ventilasjon der. På sikt skal vi totalrenovere det, men på kort sikt vil vi gjøre noen kosmetiske endringer. Veggene er kledd med baderomsplater med marmormønster, og spørsmålet mitt er om det går an å sparkle og male over disse?
Les mer...

water damaged basement

Færre vannskader med lekkasjestopper

Lekkasjestoppere registrerer lekkasje, stanser vanntilførselen og begrenser dermed følgeskadene etter lekkasjer fra løse vanninstallasjoner. Ved nyinstallasjoner er det nå påbudt å montere lekkasjestopper.

Les mer...
ildet viser en murvegg som er etterisolert utvendig med murt forblending. Forblendingen er lagt opp på konsoller med betongbjelke mellom. Illustrasjonsfoto: SINTEF Byggforsk

Etterisoler murvegger på riktig måte

En rekke forhold spiller inn når man skal etterisolere eldre vegger av mur. En ny anvisning i Byggforskserien gir gode råd. 

Les mer...
Bruk et fint slipepapir og tørk godt av alt støv etterpå, gjerne med en mikrofiberklut.

Nytt kjøkken til et par tusen kroner

Kjøkkenet er både et arbeidsrom og et hyggelig oppholdsrom. Her kan familien samle seg til måltidene, og her kan barna gjøre lekser på kjøkkenbordet mens de voksne lager mat. Rommet blir mye brukt - og mye slitt. En oppfriskning behøver ikke koste så mye.
Les mer...
utemiljø

Skap et gjennomtenkt uterom!

Dobbelgarasje og terrasse er kommet for å bli, og det samme er utemiljø! Hagen eller balkongen er ikke lenger et sted for tilfeldig 

sammensatte hagemøbler og krakker, men heller et sted for hvile, rekreasjon og sosiale aktiviteter i skjønn forening ved hjelp av gjennomtenkt planlegging og stilige utemiljø produkter.

Les mer...
Salix integra

Slik lykkes du med prydtrær

En hage har behov for noen større vekster for å skape dybde og myke opp større flater enten i form av store hus eller store flate hagearealer.

Les mer...
Problemet med en vinduskarm som er beiset er at brunfargen stjeler mye lys.

Fra beis til maling

Når karmene og listverket ved vinduene innvendig er beiset brune og skal males hvite, må et systemskifte til. Slik går du frem da!

Les mer...
1

- pressemelding fra Relekta

Miljøvennlig fuging

Det blir mer og mer fokus på miljø i byggebransjen. Derfor har Relekta lansert fugemassen 101 Miljøfug. Den tilfredsstiller emisjonskravene til Breeam Nor. 

Les mer...
1

Verktøyguide til malejobben

Å male fasaden er en stor jobb som kan være kostbar - akkurat derfor er det viktig å være grundig i utførelsen. Med verktøy egnet for oppgaven går arbeidet raskere, og resultatet blir både penere og mer varig. God kvalitet er sjelden så lønnsomt som ved fasadebehandling. Her er en guide til hva du trenger.

Les mer...
Fig. 01Ulike komponenter i bindingsverksvegger

Oppdatert om bindingsverk

Byggforskseriens praktiske retningslinjer for dimensjonering og utførelse av bindingsverk i småhus er revidert og oppdatert etter gjeldende standarder. 

Les mer...
270

Pressemelding fra Gardena

Robotgressklipper: byens flotteste plen og fritid uten støy

En plen som klippes av en robot-gressklipper, er alltid velholdt.

Les mer...