Beising av møbler

Det forberedende arbeidet er nå avsluttet, enten det kun har vært rensing med en møbelrens eller fjerning av gammel maling/lakk med en stripper.
Påfør beis med pensel, svamp eller bomullsgarn jevnt med fiberretningen.
Påfør beis med pensel, svamp eller bomullsgarn jevnt med fiberretningen.

Man er nå klar til å begynne på arbeidet med å restaurere treverket tilbake til sin opprinnelige stil eller kanskje man heller vil gi det en ny overflate?

Her gjennomgås en rekke muligheter fra beising til kun voksbehandling, med og uten farge, eller en kombinasjon av begge metoder.

Tørk overflødig beis av med en fille.
Tørk overflødig beis av med en fille.

Bruk en vannbasert møbelbeis, den er enkel i bruk, luktfri, og penslene kan renses i vann. Til harde og fete treslag anbefales spritbeis, den trekker bedre inn i treverket.

Slik påfører du vannbasert møbelbeis

1. Påfør beis med pensel, svamp eller bomullsgarn jevnt med fiberretningen.

2. Tørk den overflødige beisen av med en fille for å få jevn farge. Endetre bør fuktes med vann for å unngå mørke partier.

3. La beisen tørke i minst 2 timer, før man fortsetter overflatebehandlingen. Møbelbeis fås i flere farger.

Påfør spritbeis med pensel, arbeid med små felt om gangen.
Påfør spritbeis med pensel, arbeid med små felt om gangen.

Husk

Beisen gir best resultat på myke treslag som furu og gran. Et strøk er nok, treverket absorberer nødvendig pigment ved første strøk. Forsegl beisen før sluttbehandling.

Fukt endeveden for å unngå mørkere felt.
Fukt endeveden for å unngå mørkere felt.

Slik påfører du spritbasert møbelbeis

1. Påfør med pensel. Vær oppmerksom på at beisen tørker fort, arbeid på små felt om gangen. Fukt endeveden med white spirit for å unngå mørkere felt.

2. Tørk fortløpende av den overskytende beisen. La tørke i ca. 2 timer før den endelige finishen.

Husk ved beising er det klokt å prøvebeise på et stykke overskuddstre, eller eventuelt på undersiden av bordplaten, innsiden av en skuff etc. for å være sikker på at man oppnår ønsket sluttresultat. Forsegl beisen før sluttbehandling.
www.ifi.no

Tips en venn
Send til e-post:
Fra e-post:
Melding:
Kode 
Printer friendlySkriv ut

Flere artikler fra alttilbolig.no

1

Male baderomsplatene?

Vårt bad fra 1976 fungerer helt fint. Ikke målt fukt og det er god ventilasjon der. På sikt skal vi totalrenovere det, men på kort sikt vil vi gjøre noen kosmetiske endringer. Veggene er kledd med baderomsplater med marmormønster, og spørsmålet mitt er om det går an å sparkle og male over disse?
Les mer...

water damaged basement

Færre vannskader med lekkasjestopper

Lekkasjestoppere registrerer lekkasje, stanser vanntilførselen og begrenser dermed følgeskadene etter lekkasjer fra løse vanninstallasjoner. Ved nyinstallasjoner er det nå påbudt å montere lekkasjestopper.

Les mer...
ildet viser en murvegg som er etterisolert utvendig med murt forblending. Forblendingen er lagt opp på konsoller med betongbjelke mellom. Illustrasjonsfoto: SINTEF Byggforsk

Etterisoler murvegger på riktig måte

En rekke forhold spiller inn når man skal etterisolere eldre vegger av mur. En ny anvisning i Byggforskserien gir gode råd. 

Les mer...
Bruk et fint slipepapir og tørk godt av alt støv etterpå, gjerne med en mikrofiberklut.

Nytt kjøkken til et par tusen kroner

Kjøkkenet er både et arbeidsrom og et hyggelig oppholdsrom. Her kan familien samle seg til måltidene, og her kan barna gjøre lekser på kjøkkenbordet mens de voksne lager mat. Rommet blir mye brukt - og mye slitt. En oppfriskning behøver ikke koste så mye.
Les mer...
utemiljø

Skap et gjennomtenkt uterom!

Dobbelgarasje og terrasse er kommet for å bli, og det samme er utemiljø! Hagen eller balkongen er ikke lenger et sted for tilfeldig 

sammensatte hagemøbler og krakker, men heller et sted for hvile, rekreasjon og sosiale aktiviteter i skjønn forening ved hjelp av gjennomtenkt planlegging og stilige utemiljø produkter.

Les mer...
Salix integra

Slik lykkes du med prydtrær

En hage har behov for noen større vekster for å skape dybde og myke opp større flater enten i form av store hus eller store flate hagearealer.

Les mer...
Problemet med en vinduskarm som er beiset er at brunfargen stjeler mye lys.

Fra beis til maling

Når karmene og listverket ved vinduene innvendig er beiset brune og skal males hvite, må et systemskifte til. Slik går du frem da!

Les mer...
1

- pressemelding fra Relekta

Miljøvennlig fuging

Det blir mer og mer fokus på miljø i byggebransjen. Derfor har Relekta lansert fugemassen 101 Miljøfug. Den tilfredsstiller emisjonskravene til Breeam Nor. 

Les mer...
1

Verktøyguide til malejobben

Å male fasaden er en stor jobb som kan være kostbar - akkurat derfor er det viktig å være grundig i utførelsen. Med verktøy egnet for oppgaven går arbeidet raskere, og resultatet blir både penere og mer varig. God kvalitet er sjelden så lønnsomt som ved fasadebehandling. Her er en guide til hva du trenger.

Les mer...
Fig. 01Ulike komponenter i bindingsverksvegger

Oppdatert om bindingsverk

Byggforskseriens praktiske retningslinjer for dimensjonering og utførelse av bindingsverk i småhus er revidert og oppdatert etter gjeldende standarder. 

Les mer...
270

Pressemelding fra Gardena

Robotgressklipper: byens flotteste plen og fritid uten støy

En plen som klippes av en robot-gressklipper, er alltid velholdt.

Les mer...

Til toppen