Ja til luksus

Vi går for gull, kobber og messing.

BeckersGull.jpg
 

En sky av gull, bronse og kobber seiler nå inn over det norske interiørmarkedet, til boliger, hoteller, restauranter og andre steder gjør det seg med en anelse ekstravaganse.

Den nye gullalderen med en atmosfære av luksus hilses velkommen av mange, etter tiår med hvitt og kjølige metaller som rådende.

Hvorfor skjer det nå? Hvordan innrede med gylne metaller?

 

Lengsel etter luksus

– Etter lang tid med nøytrale farger, hvitt og grått er det behov for noe nytt og vi ser en lengsel etter ny luksus, sier Jacob Søndergaard som forklaring på at gylne metaller og skimmer nå dukker opp på alle typer produkter.

Han er direktør i den danske pej gruppen, et skandinavisk trendinstitutt.

Søndergaard mener godt håndverk, gode materialer, god kvalitet og de gylne metallene er uttrykk for noe av det samme.

Trond Ramsøskar, interiørarkitekt MNIL knytter også stilskiftet til et ønske om mer luksus

– Det var det vanskelig å få til med alt det hvite, sier han og legger til at de gylne metallene er et naturlig følge til de mørke fargene som nå seiler opp som de nye trendfargene, sier han.

Sort og gull er et klassisk grep for å vise luksus minner han om. Det er et billig triks å bruke gull for å få det til å se dyrt ut.

– Det er litt russisk, men vi lar oss lure, smiler han.

Lov å være rik

the_thief_onebedroom_suite_94523_kopie_0.jpg
 

– Nå er det er lov å være litt barokk og maksimalistisk i stilen, sier han og legger litt humrende til at det har blitt stuerent å være «litt Stordalen».

Hotellet The Thief, satte for alvor stilen på kartet her hjemme.

Tale Henningsen fargedesigner hos Nordsjø og medlem av et internasjonalt trendteam, støtter de to. Hun viser til hvordan vi opp igjennom historien har brukt ulike typer metaller for å signalisere rikdom og eksklusivitet.

I vår tid var det kobber på 70-tallet, messing på 80-tallet før børstet stål og aluminium tok over på 90-tallet.

– Det nye nå er å blande ulike metaller, sier hun.

Hotell som trendsettere

– Nye trender viser seg først i hotellverdenen, der er det lett å teste ut nye ting, mener Trond Ramsøskar, selv storprodusent av moderne hotellinteriør.

I løpet av de siste årene har han redesignet interiørene i mange av Thons hotell med friske fargekombinasjoner og gylne metaller. På arbeidsbordet akkurat nå har han mye sort, gull og gult.

Spennende kombinasjoner, tenkt inn i et nytt hotellprosjekt.

Det handler om de små og riktige grepene, han forteller entusiastisk om gjester som skal få den ekstra luksusfølelsen når skapdørene åpnes og bakveggen lyser mot dem i gull (laminat).

– Jeg tror det er i ferd med å feste seg at det skal være mørkere toner på veggene nå, for mange ønsker å bryte den hvite stilen. Vi kommer til å se mer av det utover i 2014, sier Ramsøskar.

Han peker på at mange reiser mye og plukker opp det nye fra hotellene.

– Det har ikke løsnet helt ennå, det er ikke nok prosjekter på blogger, i magasiner og nett ennå til at det har satt seg, sier han.

Har bare sett starten

Jakob1_foto_GuriHaram.jpg
- Jeg tror ikke det har gått opp for nordmenn ennå hvor trendy metall og skimmer er og blir, sier Jacob Søndergaard, direktør i Pej gruppen.] - Jeg tror ikke det har gått opp for nordmenn ennå hvor trendy metall og skimmer er og blir, sier Jacob Søndergaard, direktør i Pej gruppen.

Jacob Søndergaard tror ikke det har gått opp for nordmenn hvor trendy metall og skimmer er og blir.

– Dette blir en fantastisk kontrast til de nye vinrøde fargene som kommer:

Grått, bourdeaux og brent sammen med gylne metaller og skimmer er meget flott, påpeker han.

Et stort sprang for mange

På spørsmål om hvordan folk skal få de gylne metallene til å stemme i sine nyoppussede hvite stuer, svarer interiørarkitekt Ramsøskar med litt hoderisting:

– Det er grusomt å si, men det er slik forbrukersamfunnet fungerer. Nå er det bare å male om. Veggene må tones ned, og godt nok ned for å få kontrast. Det kan kanskje bli et stort sprang for mange, men start da med et sekundæroppholdsrom, TV-stuen eller soverommet. Mal veggene mørke, råder han.

Humor og nostalgi

Interiørarkitekten synes dette er en trend der humor og nostalgi skal kombineres.

– Barndomsminner er en viktig del av det. De gamle messingstakene skal fram igjen, sett dem sammen i grupper som et stilleben mot en mørk vegg, ikke to lysestaker på en løper som på 80-tallet, sier han.

– Hva med gull-maling?

Han har ikke brukt det på vegg ennå, men ser for seg at det ville bli lekkert på en sengegavl, et par gamle stoler eller en kommode.

– Husk at det må være litt humor og nostalgi for å bli vellykket, gjentar han, og foreslår å gi TV-reolen et par strøk gull mot en mørk bakvegg. Eller at en gammel lampe med trefot males med gull eller kobber og settes med messingstakene!

Gull passer best med organiske former, det gir så fint spill i lyset, og blir ikke så flatt.

– Ta gjerne fram det gamle furubordet med kulebein og gi det et par strøk med kobber- eller gull-maling. Kombiner loppis-funn og det litt ekstravagante: gull-lampen i tre med sort skjerm med frynser, foreslår han.

Da blir det et møbel å snakke om, det er viktig sier han. Han oppmuntrer til å tørre mer, være litt leken og personlig.

– Nå er det lov med mer farger, mønster og ornamenter, oppsummerer han til slutt.

 

TRYLL MED MALING

Jotungull130297.jpg
 

Like sikkert som det er et skifte i hvilke farger eller materialer som er mote, er malingsprodusentene der med sine løsninger. Malingene innbyr til å eksperimentere med ulike påføringsteknikker.

Jotun lanserte Lady Design i høst. Det er en transparent effekt-maling som kan brukes til å skape skimmereffekter i gull og kobber. Den som vil ha kun en anelse «glam» bruker den som en lasur utenpå en helt matt maling. For å få en heldekkende flate med gull eller kobber males flaten først med matt understrøksmaling i fargen gull og kobber for deretter å påføre effekt-malingen.

Flügger har også en ny metallmaling i høst, de satser på kobber. Malingen Trend Edition Copper, er den første i en ny produktserie kan brukes både ute og inne på tre, metall og vegger. Skal den anvendes på veldig lyst underlag anbefales det å grunne først med for eksempel farge 4346 Flügger. For penest overflate anbefaler de påføring med pensel.

Brynsløkkens effektmalinger fra Modern Masters kom i fjor. Dette er såkalte reaktive malinger og har høyt innhold av henholdsvis jern, bronse og kobber.

Den malte flaten påføres en aktivatorspray som starter en oksideringsprosess i malingen, noe som igjen medfører at jern ruster, kobber irrer og bronse anløper i løpet av få minutter. Kan brukes på alle typer overflater.

Inova Metallic fra Nordsjö er en metallikk- maling for bruk innendørs, til dører, møbler og vegger. Den kan brekkes i mange farger foruten gull og sølv og påføres med rull eller pensel. Malingen har vært på markedet i vel 5 år og er presentert i fargekartet Indoor Living Metall og Sand.

Decor Metall fra Beckers, en halvblank vanntynnbar maling som gir en metallisk overflate. Den kan brekkes i 18 farger blant annet gull og kobber. Kan brukes på vegger, tak, søyler, dekor og møbler.

Treverk må males med minst to strøk for å få god dekk. Den kan påføres med både pensel og rull. Har vært på markedet med malingen i 5-6 år.

Liberon Bloom Perlemorlasur føres av Alanor, finnes i fargen bronse. Kan brukes på vegger og møbler og mindre gjenstander og gir et fint «gullskimmer». Flaten males først i ønsket farge, deretter legges et tynt lag med lasur over. Overflaten får fargen til malingen med et skimmer av gull.

GULLSPRAY

Quick Bengalakk fra Scanox finnes både som gull og sølv på sprayboks. Den gir en blank og slitesterk flate og kan brukes på alle typer gjenstander: hardplast, tre, metall og porselen. Åshild Rognstad på laboratoriet til Scanox forteller at produktet har vært i handelen i over 30 år. Gullfargen ble justert litt for vel et år siden, nå er den mindre rød. Mer eller mindre rødt gull, handler både om smak og behag, og mye om trender, sier hun.

Plasticote Metallic fra Alfort & Cronholm er en annen kjent maling på sprayboks. Den finnes i mange ulike gylne varianter bla gull, kopper og bronse. Den kan brukes på tre, metall, keramikk, glass, korg, sten, porselen, terrakotta. Den gir en ekstra holdbar metallisk overflate. En boks rekker til 4, 23m2.

ifi_450x70_1.jpg
www.ifi.no

 

Flere artikler fra alttilbolig.no

1

Male baderomsplatene?

Vårt bad fra 1976 fungerer helt fint. Ikke målt fukt og det er god ventilasjon der. På sikt skal vi totalrenovere det, men på kort sikt vil vi gjøre noen kosmetiske endringer. Veggene er kledd med baderomsplater med marmormønster, og spørsmålet mitt er om det går an å sparkle og male over disse?
Les mer...

water damaged basement

Færre vannskader med lekkasjestopper

Lekkasjestoppere registrerer lekkasje, stanser vanntilførselen og begrenser dermed følgeskadene etter lekkasjer fra løse vanninstallasjoner. Ved nyinstallasjoner er det nå påbudt å montere lekkasjestopper.

Les mer...
ildet viser en murvegg som er etterisolert utvendig med murt forblending. Forblendingen er lagt opp på konsoller med betongbjelke mellom. Illustrasjonsfoto: SINTEF Byggforsk

Etterisoler murvegger på riktig måte

En rekke forhold spiller inn når man skal etterisolere eldre vegger av mur. En ny anvisning i Byggforskserien gir gode råd. 

Les mer...
Bruk et fint slipepapir og tørk godt av alt støv etterpå, gjerne med en mikrofiberklut.

Nytt kjøkken til et par tusen kroner

Kjøkkenet er både et arbeidsrom og et hyggelig oppholdsrom. Her kan familien samle seg til måltidene, og her kan barna gjøre lekser på kjøkkenbordet mens de voksne lager mat. Rommet blir mye brukt - og mye slitt. En oppfriskning behøver ikke koste så mye.
Les mer...
utemiljø

Skap et gjennomtenkt uterom!

Dobbelgarasje og terrasse er kommet for å bli, og det samme er utemiljø! Hagen eller balkongen er ikke lenger et sted for tilfeldig 

sammensatte hagemøbler og krakker, men heller et sted for hvile, rekreasjon og sosiale aktiviteter i skjønn forening ved hjelp av gjennomtenkt planlegging og stilige utemiljø produkter.

Les mer...
Salix integra

Slik lykkes du med prydtrær

En hage har behov for noen større vekster for å skape dybde og myke opp større flater enten i form av store hus eller store flate hagearealer.

Les mer...
Problemet med en vinduskarm som er beiset er at brunfargen stjeler mye lys.

Fra beis til maling

Når karmene og listverket ved vinduene innvendig er beiset brune og skal males hvite, må et systemskifte til. Slik går du frem da!

Les mer...
1

- pressemelding fra Relekta

Miljøvennlig fuging

Det blir mer og mer fokus på miljø i byggebransjen. Derfor har Relekta lansert fugemassen 101 Miljøfug. Den tilfredsstiller emisjonskravene til Breeam Nor. 

Les mer...
1

Verktøyguide til malejobben

Å male fasaden er en stor jobb som kan være kostbar - akkurat derfor er det viktig å være grundig i utførelsen. Med verktøy egnet for oppgaven går arbeidet raskere, og resultatet blir både penere og mer varig. God kvalitet er sjelden så lønnsomt som ved fasadebehandling. Her er en guide til hva du trenger.

Les mer...
Fig. 01Ulike komponenter i bindingsverksvegger

Oppdatert om bindingsverk

Byggforskseriens praktiske retningslinjer for dimensjonering og utførelse av bindingsverk i småhus er revidert og oppdatert etter gjeldende standarder. 

Les mer...
270

Pressemelding fra Gardena

Robotgressklipper: byens flotteste plen og fritid uten støy

En plen som klippes av en robot-gressklipper, er alltid velholdt.

Les mer...

Til toppen