Kan brystpanel bli kult?

Jeg har kjøpt et hus fullt av brystpanel. I stedet for å krangle med den, lurer jeg på om jeg skal finne på noe kult med den. Noen tips?

1.jpg

Svar:

Først bør dere bestemme dere om dere liker furu nok til å ha en halvvegg med det i hjemmet deres.

Hvis dere ønsker å beholde den, finnes det flere alternativer:

1. Male panel, listverk og platevegg i samme farge og glansgrad. Denne løsningen gjør at brystningen dempes. I deres tilfelle vil det likevel resultere i ulik struktur som følge av den ulike materialbruken.

2. Brystning og platevegg males i ulike farger. Dette vil framheve brystningen.

3. En annen variant er å velge ulik glansgrad på malingen. Veggen kan da males med matt maling, mens brystpanelet males i samme farge men med blank maling.

4. En annen effekt kan være å tapetsere på oversiden av brystpanelet, ikke rett på. Da kan du male med matt eller blank, eventuelt bruke en beis med en farge hentet opp fra tapetet.

5. Liker dere treverkets «look» kan brystningen beises og plateveggen overmales i en liknende nyanse. Dette vil gi et rustikt preg.

Siden vi aner at dere ikke er så begeistret for denne brystningen, stiller vi heller følgende spørsmål:

- Hvor mye skal man pynte på noe man i utgangspunktet ikke liker?

For å gjøre noe «kult» ut av brystpanelet, må dere nok i utgangspunktet være litt ville og gærne av natur. En vanlig norsk familie vil nok ikke få ønsket resultat om de går i gang med et større prosjekt med fargekontraster og tilsvarende på veggene her.

Gjør da heller kort prosess, og fjern den med et brekkjern. Brystningen er antakelig slått opp utenpå veggen. Det ble ofte gjort under «furu-tiåret» på 1980-tallet.

Etter å ha fjernet brystpanelet, vil du se om strukturtapetet som er over panelet i dag, også er bak panelet. Da er det bare å sparkle over huller, og male hele overflaten. Ønsker du å fjerne strukturen på veggen over (også evnt. under) panelet, kan denne fjernes ved en kombinasjon av sparkel og duk av typen "veggsletter".

Et alternativ er å slå gips over hele veggen - fra gulv til tak.

Med plater, for eksempel rehabiliteringsgips, står dere helt fritt til å velge tapet eller maling. Skal dere male, kan dere sette en tynn fiberduk på gipsen, veggen tåler mer da. Hvis dere skal tapetsere gipsen, behøver dere ikke duk, det er bare å tapetsere rett på.

Et annet alternativ enn gips er å sette opp ferdigtapetserte plater, eller ferdigmalte veggplater.

Hvis dere vil vente litt før dere går i gang med å fjerne brystningen, kan det å male alt i én og samme farge være en midlertidig løsning.

Lykke til!

ifi_450x70_1.jpg
www.ifi.no

 

Flere artikler fra alttilbolig.no

1

Male baderomsplatene?

Vårt bad fra 1976 fungerer helt fint. Ikke målt fukt og det er god ventilasjon der. På sikt skal vi totalrenovere det, men på kort sikt vil vi gjøre noen kosmetiske endringer. Veggene er kledd med baderomsplater med marmormønster, og spørsmålet mitt er om det går an å sparkle og male over disse?
Les mer...

water damaged basement

Færre vannskader med lekkasjestopper

Lekkasjestoppere registrerer lekkasje, stanser vanntilførselen og begrenser dermed følgeskadene etter lekkasjer fra løse vanninstallasjoner. Ved nyinstallasjoner er det nå påbudt å montere lekkasjestopper.

Les mer...
ildet viser en murvegg som er etterisolert utvendig med murt forblending. Forblendingen er lagt opp på konsoller med betongbjelke mellom. Illustrasjonsfoto: SINTEF Byggforsk

Etterisoler murvegger på riktig måte

En rekke forhold spiller inn når man skal etterisolere eldre vegger av mur. En ny anvisning i Byggforskserien gir gode råd. 

Les mer...
Bruk et fint slipepapir og tørk godt av alt støv etterpå, gjerne med en mikrofiberklut.

Nytt kjøkken til et par tusen kroner

Kjøkkenet er både et arbeidsrom og et hyggelig oppholdsrom. Her kan familien samle seg til måltidene, og her kan barna gjøre lekser på kjøkkenbordet mens de voksne lager mat. Rommet blir mye brukt - og mye slitt. En oppfriskning behøver ikke koste så mye.
Les mer...
utemiljø

Skap et gjennomtenkt uterom!

Dobbelgarasje og terrasse er kommet for å bli, og det samme er utemiljø! Hagen eller balkongen er ikke lenger et sted for tilfeldig 

sammensatte hagemøbler og krakker, men heller et sted for hvile, rekreasjon og sosiale aktiviteter i skjønn forening ved hjelp av gjennomtenkt planlegging og stilige utemiljø produkter.

Les mer...
Salix integra

Slik lykkes du med prydtrær

En hage har behov for noen større vekster for å skape dybde og myke opp større flater enten i form av store hus eller store flate hagearealer.

Les mer...
Problemet med en vinduskarm som er beiset er at brunfargen stjeler mye lys.

Fra beis til maling

Når karmene og listverket ved vinduene innvendig er beiset brune og skal males hvite, må et systemskifte til. Slik går du frem da!

Les mer...
1

- pressemelding fra Relekta

Miljøvennlig fuging

Det blir mer og mer fokus på miljø i byggebransjen. Derfor har Relekta lansert fugemassen 101 Miljøfug. Den tilfredsstiller emisjonskravene til Breeam Nor. 

Les mer...
1

Verktøyguide til malejobben

Å male fasaden er en stor jobb som kan være kostbar - akkurat derfor er det viktig å være grundig i utførelsen. Med verktøy egnet for oppgaven går arbeidet raskere, og resultatet blir både penere og mer varig. God kvalitet er sjelden så lønnsomt som ved fasadebehandling. Her er en guide til hva du trenger.

Les mer...
Fig. 01Ulike komponenter i bindingsverksvegger

Oppdatert om bindingsverk

Byggforskseriens praktiske retningslinjer for dimensjonering og utførelse av bindingsverk i småhus er revidert og oppdatert etter gjeldende standarder. 

Les mer...
270

Pressemelding fra Gardena

Robotgressklipper: byens flotteste plen og fritid uten støy

En plen som klippes av en robot-gressklipper, er alltid velholdt.

Les mer...

Til toppen