Kjøpe håndverkstjenester? Unngå krangling eller å bli lurt.

Beste måte å unngå krangling på pris eller bli lurt av useriøse håndverkere er å gi tydelig beskjed om hva som skal gjøres og sjekk at firmaet jobben settes bort til er seriøse, sier malermester Terje Ringdal hos Bach Johansen i Larvik.
Kjøpe håndverkstjenester? Unngå krangling eller å bli lurt.
Illustrasjonsfoto

Lover er så kantete, god dialog er det beste middelet for godt samarbeid, sier Ringdal som har hatt maling som fag siden 1987. Han har lang erfaring i å veilede huseiere. Gjennom mange år som sjef for teknisk service hos Jotun hjalp han titusener av rådville oppussere over hele landet. Han er også en erfaren objektiv tredjepart og sakkyndig fra mange rettssaker der konfliktene ikke lot seg løse i minnelighet. Han er klar på at mange problemer hadde vært unngått med bedre kommunikasjon mellom partene.

 

Vær tydelig og be om spesifisert tilbud
- Kunden må forteller hva han ønsker gjort, og gi så mye informasjon at jeg forstår hva slags resultat som forventes, sier han, og presiserer megetsigende at det er forskjell på å male og male. Alt er enklere når man snakker sammen og sjekker ut underveis at man faktisk har felles forståelse av hva arbeidet går ut på. Det kan være lett for en forbruker å være litt for omtrentlig i beskrivelsen, og fagmannen kan bli vel teknisk. Fortell om forventningene du har og vær helt sikker på at håndverkeren forstår hva du er ute etter. La han fortelle hva som er lønnsomt både teknisk og estetisk. Be så om et spesifisert tilbud. Med god avklaring før arbeidet tar til er det lettere å treffe på pris og hvor lang tid arbeidet vil ta. Be også håndverkeren lage en prosessbeskrivelse, gjerne basert på norsk Standard og hvordan resultatet skal bli, råder Ringdal.

 

Malemester Terje Ringdal
Malemester Terje Ringdal

Sjekk om de er seriøse
- Benytt en organisert håndverker. Selv er han medlem av MLF malermesterens landsforbund og han anbefaler varmt sine kolleger. Be om referanser. Ikke la det være en tom trussel, men ring og snakk med folk som har brukt dem før. Sier han og understreker at det er viktig å sjekke at man har med et seriøst firma å gjøre. Har de mestermerke? Er de medlem av en bransjeorganisasjon? Spør etter fagbrev og sertifiseringer. Dessverre er det en del juksemakere i markedet. Søk på nettet. Venner og kjente er også gode kilder.

 

Skriftlig avtale
Han beklager at mange er slumsete med å gjøre avtaler, både folk som utgir seg for å være håndverkere og de som kjøper tjenester. – En seriøs håndverker er opptatt av å skape trygghet. Vi blir ofte møtt med skepsis vedrørende tid, pris, og evne til å holde avtaler. En skriftlig avtale som beskriver jobben, pris og når den skal være ferdig er en trygghet for begge parter mener han

 

Proppelen betyr medlem i MLF - Maler -og byggtapetserermesterenes landsforbund og at medlemmene har garantiordning
Proppelen betyr medlem i MLF - Maler -og byggtapetserermesterenes landsforbund og at medlemmene har garantiordning

Forbrukernes rettigheter
Forbrukernes rettigheter i forbindelse med kjøp av håndverkstjenester reguleres i Håndverkstjenesteloven. Loven bygger på at forbrukeren er den svake part og håndverkeren er den sterke. Håndverkeren har klare plikter bla. en tilrådningsplikt og en frarådningsplikt. Det innebærer at håndverkeren har plikt til å gi veiledning slik at tjenesten gir det resultatet du ønsker. Han har også plikt til å fraråde arbeid dersom han finner arbeidet uhensiktsmessig, urimelig eller urealistisk. Skal det være noen sikkerhet for deg som kunde i dette forutsetter det at håndverkeren har nødvendig kompetanse. Denne veiledningen skal gjøres før arbeidet starter.

 

Pris
Pris er ofte tema for debatt. Det beste er å avtale på forhånd hvordan den skal beregnes og når det skal betales. Unngå forskuddsbetaling, oppfordrer han. Et seriøst firma ber ikke om forskudd!

Han anbefaler at betalingen skjer når arbeidet er ferdig. Hvis det ikke avtales fast pris skal regningen spesifiseres slik at det er mulig å vurdere om prisen står i forhold til det som er levert. Dersom du ikke godtar prisen er det viktig å si fra så fort som mulig.

 

Loven sier at håndverkeren har ansvar for å holde avtalt pris. Dersom det er gitt et prisoverslag, kan ikke det overskrides med mer enn 15 %. Så fort det er grunn til å anta at prisen blir høyere, skal kunden varsles før arbeidet fortsetter.

 

Det er også verdt å merke seg at prisen som oppgis skal omfatte merverdiavgift og andre offentlige avgifter. Det har hendt at håndverkere har tapt penger fordi de har glemt å ta det med i pristilbudet.

 

Seriøst, varige kundeforhold og respekt for fagområdet er kjennetegn for en mesterbedrift
Seriøst, varige kundeforhold og respekt for fagområdet er kjennetegn for en mesterbedrift

Materialer
De fleste håndverkere har nok sine favoritter, men som oppdragsgiver kan du selv bestemme hvilke produkter/materialer du ønsker brukt. Skal det males kan du be om en bestemt leverandør og hvilket malingssystem du ønsker brukt. Dersom det ikke avtales noe bestemt, skal materialene håndverkeren velger være av vanlig god standard.

 

Unngå feil og mangler
Loven gir også et vern mot feil, mangler og forsinkelser. Ved arbeid på fast eiendom er reklamasjonsfristen fem år. Men det gjelder at du er påpasselig og melder fra raskt dersom det er grunn for klage. Det er kjøpers plikt å kontrollere slik at mangler oppdages og varsles så fort som mulig.

 

Ringdal avrunder med å oppfordre kundene til å være like seriøse i bestillingen av tjenester som håndverkeren skal være i å utføre arbeidet. En ekstra avklaringsrunde er en liten pris å betale for å slippe alt negativt med feil, mangler, forsinkelser og krangel om pris mener han.


 
www.ifi.no

Flere artikler fra alttilbolig.no

1

Male baderomsplatene?

Vårt bad fra 1976 fungerer helt fint. Ikke målt fukt og det er god ventilasjon der. På sikt skal vi totalrenovere det, men på kort sikt vil vi gjøre noen kosmetiske endringer. Veggene er kledd med baderomsplater med marmormønster, og spørsmålet mitt er om det går an å sparkle og male over disse?
Les mer...

water damaged basement

Færre vannskader med lekkasjestopper

Lekkasjestoppere registrerer lekkasje, stanser vanntilførselen og begrenser dermed følgeskadene etter lekkasjer fra løse vanninstallasjoner. Ved nyinstallasjoner er det nå påbudt å montere lekkasjestopper.

Les mer...
ildet viser en murvegg som er etterisolert utvendig med murt forblending. Forblendingen er lagt opp på konsoller med betongbjelke mellom. Illustrasjonsfoto: SINTEF Byggforsk

Etterisoler murvegger på riktig måte

En rekke forhold spiller inn når man skal etterisolere eldre vegger av mur. En ny anvisning i Byggforskserien gir gode råd. 

Les mer...
Bruk et fint slipepapir og tørk godt av alt støv etterpå, gjerne med en mikrofiberklut.

Nytt kjøkken til et par tusen kroner

Kjøkkenet er både et arbeidsrom og et hyggelig oppholdsrom. Her kan familien samle seg til måltidene, og her kan barna gjøre lekser på kjøkkenbordet mens de voksne lager mat. Rommet blir mye brukt - og mye slitt. En oppfriskning behøver ikke koste så mye.
Les mer...
utemiljø

Skap et gjennomtenkt uterom!

Dobbelgarasje og terrasse er kommet for å bli, og det samme er utemiljø! Hagen eller balkongen er ikke lenger et sted for tilfeldig 

sammensatte hagemøbler og krakker, men heller et sted for hvile, rekreasjon og sosiale aktiviteter i skjønn forening ved hjelp av gjennomtenkt planlegging og stilige utemiljø produkter.

Les mer...
Salix integra

Slik lykkes du med prydtrær

En hage har behov for noen større vekster for å skape dybde og myke opp større flater enten i form av store hus eller store flate hagearealer.

Les mer...
Problemet med en vinduskarm som er beiset er at brunfargen stjeler mye lys.

Fra beis til maling

Når karmene og listverket ved vinduene innvendig er beiset brune og skal males hvite, må et systemskifte til. Slik går du frem da!

Les mer...
1

- pressemelding fra Relekta

Miljøvennlig fuging

Det blir mer og mer fokus på miljø i byggebransjen. Derfor har Relekta lansert fugemassen 101 Miljøfug. Den tilfredsstiller emisjonskravene til Breeam Nor. 

Les mer...
1

Verktøyguide til malejobben

Å male fasaden er en stor jobb som kan være kostbar - akkurat derfor er det viktig å være grundig i utførelsen. Med verktøy egnet for oppgaven går arbeidet raskere, og resultatet blir både penere og mer varig. God kvalitet er sjelden så lønnsomt som ved fasadebehandling. Her er en guide til hva du trenger.

Les mer...
Fig. 01Ulike komponenter i bindingsverksvegger

Oppdatert om bindingsverk

Byggforskseriens praktiske retningslinjer for dimensjonering og utførelse av bindingsverk i småhus er revidert og oppdatert etter gjeldende standarder. 

Les mer...
270

Pressemelding fra Gardena

Robotgressklipper: byens flotteste plen og fritid uten støy

En plen som klippes av en robot-gressklipper, er alltid velholdt.

Les mer...

Til toppen