Klar for husvask

Et nyvasket hus gir en god følelse, både om vasken er inne eller ute! Særlig før 17. mai og sommer, når du skal oppholde deg mye ute, er det fint med rene husvegger. Nå som det har blitt lysere i været, er det dessuten på tide å sjekke husveggen.

2.jpg
Bruk hageslange til fasadevasken

Du kan vaske huset straks utetemperaturen gjennom døgnet er 5 ?C eller varmere. Kom i gang tidlig, så blir du fort ferdig. Da er det lurt å ha alt klart før du setter i gang.

– Men hva har du i boden, har du alt du trenger?

Vask huset hvert år

1.jpg
Det ser ikke bra ut, og er heller ikke bra for husveggene. Vask veggen!

Er det lenge siden huset ble vasket på utsiden?

Ser malingen litt blass ut, eller er det mye skjemmende prikker og mosevekst? Da er det på tide å vaske panelet.

Gjennom vinteren blir huset utrolig skittent. Sot og eksos, samt støv og pollen fra i fjor ligger som et godt lag på panelet. I tillegg kommer svertesoppen og grønnalgene.

– Dette høres ikke bra ut, og det ser heller ikke bra ut. Men med vann, såpe og skurekost kan mye gjøres. Huset bør vaskes hvert år, og på den måten holder også malingen seg penere, sier Bjørg Owren, kreativ leder i ifi.no.

Skill mellom vask som er en del av det regelmessige vedlikeholdet, og vasken før du skal male huset. Til den årlige vasken brukes et mildere vaskemiddel, enn det som brukes før maling.

– Nå som vintrene er mildere enn det de var tidligere, er vilkårene for begroing på husveggen bedre. Derfor er den årlige vasken av husveggene ekstra viktig, sier Owren.

Overskyet vaskevær

3.jpg
 I stedet for å kjede deg i regnvær eller overskyet vær. Ta frem vaskekosten!

Det beste vaskeværet er overskyet eller regnvær.

– Såpe får virket lenger når det er fuktig, mens solsteken tørker ut alt med én gang. De fine solværsdagene kan du i stedet bruke til å kose deg på, sier Owren.

Med den årlige utendørs vaskingen følger det et par ekstra fordeler.

Du får raskt det «fineste» huset i gaten – uten å måtte male det! Og huset må ikke males like ofte som du må dersom du dropper husvasken.

– Mange blir svært overrasket over hvor flott huset blir etter en enkel vask. Huseiere tenker ofte at de må male, uten at det er nødvendig, legger Owren til.

Å vaske huset har også med vedlikehold å gjøre. Vaskingen fjerner skitt og andre uhumskheter.

– Man bør investere tid til dette, hvis ikke blir malingsfilmen matt, soppdannelser kommer også lettere på møkkete maling, sier Jonas Markussen, malingsansvarlig i Fargerike Kjøstelsen.

Han minner om at det nå er varmt nok de fleste steder, for å sette i gang med vaskingen.

– Skal du male, må du vente til det blir litt varmere i været. Da vasker du med kraftigere midler som matter malingen og gir vedheft, sier han.

Du bør helst male innen en måned etter at du har vasket.

– Forutsatt at man har det man trenger av utstyr til jobben, er vaskingen gjort unna på en ettermiddag, sier Markussen.

 

Alltid beredt

For å være forberedt på fasadevasken – sjekk hageslangen. At munnstykket og alle koblinger fungerer.

For å utføre vaskejobben er det en litt stiv børste som gjelder. En kost med forlengerskaft er tingen. Da kommer du til godt i høyden, selv fra bakken og sparer dermed ryggen. Dessuten går jobben mye raskere. Ha gjerne en håndskrubb til rekkverket på verandabordene. Skurepadder kan du bruke ute til steinheller.

– Ha gjerne flere forskjellige stive børster. Gardena har en der vannet passerer gjennom selve skaftet og ut i børsten, ellers finner du vanlige børster med forskjellige stivhetsgrader, sier Bjørn Agerup, daglig leder i Nordsjö Idé og Design Agerup.

Det kan være praktisk å gå i anskaffelse av en pumpekanne til såpen. I tillegg behøver du vaskemiddel. Fargehandlerne har flere varianter. Det er også alltid lurt å være beskyttet med briller og hansker.

– Det er et kraftig såpemiddel, så det er greit å beskytte seg, oppfordrer Agerup.

Vær forsiktig med høytrykkspyleren

– Men hva med en høytrykkspyler? Er ikke det et «must» når man skal vaske huset?

Eksperter ifi.no har snakket med er entydige i svaret: Vær forsiktig her. Det er mengden vann som er viktig i vaskeprosessen. Derfor er en god hageslange bra. For høyt trykk kan skade malingsfilmen og treverket.

– Høytrykksspyler med fornuft er et fint verktøy. Men husk at det er vannet som vasker og ikke trykket, sier Owren.

Ha dette klart:

Lavtrykksbeholder (pumpekanne til såpevannet)
Gummihansker
Hageslange og vanntilkopling
Bøtte og svamp eller sprøytekanne/pumpekanne
Kost med forlengerskaft
Vaskemiddel
Skurepad
Terrasseskrubb

ifi_450x70_1.jpg

Flere artikler fra alttilbolig.no

1

Male baderomsplatene?

Vårt bad fra 1976 fungerer helt fint. Ikke målt fukt og det er god ventilasjon der. På sikt skal vi totalrenovere det, men på kort sikt vil vi gjøre noen kosmetiske endringer. Veggene er kledd med baderomsplater med marmormønster, og spørsmålet mitt er om det går an å sparkle og male over disse?
Les mer...

water damaged basement

Færre vannskader med lekkasjestopper

Lekkasjestoppere registrerer lekkasje, stanser vanntilførselen og begrenser dermed følgeskadene etter lekkasjer fra løse vanninstallasjoner. Ved nyinstallasjoner er det nå påbudt å montere lekkasjestopper.

Les mer...
ildet viser en murvegg som er etterisolert utvendig med murt forblending. Forblendingen er lagt opp på konsoller med betongbjelke mellom. Illustrasjonsfoto: SINTEF Byggforsk

Etterisoler murvegger på riktig måte

En rekke forhold spiller inn når man skal etterisolere eldre vegger av mur. En ny anvisning i Byggforskserien gir gode råd. 

Les mer...
Bruk et fint slipepapir og tørk godt av alt støv etterpå, gjerne med en mikrofiberklut.

Nytt kjøkken til et par tusen kroner

Kjøkkenet er både et arbeidsrom og et hyggelig oppholdsrom. Her kan familien samle seg til måltidene, og her kan barna gjøre lekser på kjøkkenbordet mens de voksne lager mat. Rommet blir mye brukt - og mye slitt. En oppfriskning behøver ikke koste så mye.
Les mer...
utemiljø

Skap et gjennomtenkt uterom!

Dobbelgarasje og terrasse er kommet for å bli, og det samme er utemiljø! Hagen eller balkongen er ikke lenger et sted for tilfeldig 

sammensatte hagemøbler og krakker, men heller et sted for hvile, rekreasjon og sosiale aktiviteter i skjønn forening ved hjelp av gjennomtenkt planlegging og stilige utemiljø produkter.

Les mer...
Salix integra

Slik lykkes du med prydtrær

En hage har behov for noen større vekster for å skape dybde og myke opp større flater enten i form av store hus eller store flate hagearealer.

Les mer...
Problemet med en vinduskarm som er beiset er at brunfargen stjeler mye lys.

Fra beis til maling

Når karmene og listverket ved vinduene innvendig er beiset brune og skal males hvite, må et systemskifte til. Slik går du frem da!

Les mer...
1

- pressemelding fra Relekta

Miljøvennlig fuging

Det blir mer og mer fokus på miljø i byggebransjen. Derfor har Relekta lansert fugemassen 101 Miljøfug. Den tilfredsstiller emisjonskravene til Breeam Nor. 

Les mer...
1

Verktøyguide til malejobben

Å male fasaden er en stor jobb som kan være kostbar - akkurat derfor er det viktig å være grundig i utførelsen. Med verktøy egnet for oppgaven går arbeidet raskere, og resultatet blir både penere og mer varig. God kvalitet er sjelden så lønnsomt som ved fasadebehandling. Her er en guide til hva du trenger.

Les mer...
Fig. 01Ulike komponenter i bindingsverksvegger

Oppdatert om bindingsverk

Byggforskseriens praktiske retningslinjer for dimensjonering og utførelse av bindingsverk i småhus er revidert og oppdatert etter gjeldende standarder. 

Les mer...
270

Pressemelding fra Gardena

Robotgressklipper: byens flotteste plen og fritid uten støy

En plen som klippes av en robot-gressklipper, er alltid velholdt.

Les mer...

Til toppen