Lek med striper på panelet

Har du lyst til å fornye panelet på stua, gangen eller kanskje på barnerommet? Gammelt eller nytt panel kan få din helt egen vri med noen fargerike striper.

male striper på panelet.jpg

Tenk etter hvilke farger du vil ha på stripene. Se gjerne på rommets andre farger for å finne farger som matcher eller mal fargeglade striper for å kvikke opp et litt fargeløst interiør. Husk at noen slike fargeglade striper kan gi ny energi.

Tegn og fargelegg en skisse med panelveggen med striper på, eller klipp ut fargeprøver med de fargene du kan tenke deg og sett sammen.

Å male tidligere malte panelvegger er en grei sak. Det er bare noen ting du må huske på: å rengjøre panelet godt med malevask eller husvask, påføre kvistlakk på alle synlige kvister, sparkle ujevnheter, og bruk helst produkter fra samme malingssystem gjennom hele prosessen. Da er du sikrest på et godt resultat.

Dette trenger du

Maling som passer for panel, en maskeringstape som ikke kleber altfor mye, for eksempel gul eller blå type, en liten rull for glatte underlag, en etterstryker og en flat pensel eller en strekpensel for detaljer og hjørner. Etterstrykeren blir også kalt fordriver og er en pensel med meget tynt blikk som fordeler malingen fint uten direkte opptak. Dessuten er det alltid bra å beskytte omgivelsene med dekkpapp og ha en lett fuktet klut for hånden for å tørke vekk eventuelt søl.

Fargekoder som er brukt på stripene er: eggehvit-

Eggehvit-0502-Y

Petroliumsblå – S 4020 – B10G

Dyp blå – S 7010-R70B

Beige- 3606-Y29R

 

 

Male_striper2.jpg

Slik maler du striper

Når panelveggen er vasket, grunnet, sparklet, påført kvistlakk og malt i den grunnfargen du vil ha, kan du begynne å male striper. Se ifi.no for mer informasjon om grunnarbeid og maling av panel.

1. Bruk maskeringstape og tape fra øverst til nederst på det panelbordet der du skal begynne å male striper. Ikke mal stripene ytterst på utvendig hjørne på den brede panelplanken, men nede i den smale mellomrommet mellom panelene. Unngå å legge skillet akkurat der hvor bordene er skjøtet sammen.

Så kommer selve trikset for å skape en fin, ren kant: mal tapekanten med bakgrunnsfargen inne i det området der det skal males en stripe med en annen farge. På den måten forsegler du tapen. Det vil si at det ikke kommer stripemaling inn under tapen, og du unngår ruglete kant.

 

Male_striper_pensel.jpg

2. Mal med stripefargen på det panelbordet du vil ha første stripe. Legg på maling jevnt og pent i lengderetningen, godt inn på tapen. Husk å male to strøk for pent resultat. La det tørke godt. Se anbefalt tørketid på den malingstypen du bruker.

3. Riv forsiktig av tapen.  



 

 

Male_striper_pensel.jpg

4. Når første stripe har tørket godt, fortsetter du på neste stripe på samme måte. Husk å la hver stripe tørke godt før du setter i gang med den neste. Du kan variere stripene og for eksempel male to bord i samme farge eller begynne stripen midt på panelbordet.

 

5. Fine striper er ferdige.




ifi_450x70_1.jpg
www.ifi.no

 

Flere artikler fra alttilbolig.no

1

Male baderomsplatene?

Vårt bad fra 1976 fungerer helt fint. Ikke målt fukt og det er god ventilasjon der. På sikt skal vi totalrenovere det, men på kort sikt vil vi gjøre noen kosmetiske endringer. Veggene er kledd med baderomsplater med marmormønster, og spørsmålet mitt er om det går an å sparkle og male over disse?
Les mer...

water damaged basement

Færre vannskader med lekkasjestopper

Lekkasjestoppere registrerer lekkasje, stanser vanntilførselen og begrenser dermed følgeskadene etter lekkasjer fra løse vanninstallasjoner. Ved nyinstallasjoner er det nå påbudt å montere lekkasjestopper.

Les mer...
ildet viser en murvegg som er etterisolert utvendig med murt forblending. Forblendingen er lagt opp på konsoller med betongbjelke mellom. Illustrasjonsfoto: SINTEF Byggforsk

Etterisoler murvegger på riktig måte

En rekke forhold spiller inn når man skal etterisolere eldre vegger av mur. En ny anvisning i Byggforskserien gir gode råd. 

Les mer...
Bruk et fint slipepapir og tørk godt av alt støv etterpå, gjerne med en mikrofiberklut.

Nytt kjøkken til et par tusen kroner

Kjøkkenet er både et arbeidsrom og et hyggelig oppholdsrom. Her kan familien samle seg til måltidene, og her kan barna gjøre lekser på kjøkkenbordet mens de voksne lager mat. Rommet blir mye brukt - og mye slitt. En oppfriskning behøver ikke koste så mye.
Les mer...
utemiljø

Skap et gjennomtenkt uterom!

Dobbelgarasje og terrasse er kommet for å bli, og det samme er utemiljø! Hagen eller balkongen er ikke lenger et sted for tilfeldig 

sammensatte hagemøbler og krakker, men heller et sted for hvile, rekreasjon og sosiale aktiviteter i skjønn forening ved hjelp av gjennomtenkt planlegging og stilige utemiljø produkter.

Les mer...
Salix integra

Slik lykkes du med prydtrær

En hage har behov for noen større vekster for å skape dybde og myke opp større flater enten i form av store hus eller store flate hagearealer.

Les mer...
Problemet med en vinduskarm som er beiset er at brunfargen stjeler mye lys.

Fra beis til maling

Når karmene og listverket ved vinduene innvendig er beiset brune og skal males hvite, må et systemskifte til. Slik går du frem da!

Les mer...
1

- pressemelding fra Relekta

Miljøvennlig fuging

Det blir mer og mer fokus på miljø i byggebransjen. Derfor har Relekta lansert fugemassen 101 Miljøfug. Den tilfredsstiller emisjonskravene til Breeam Nor. 

Les mer...
1

Verktøyguide til malejobben

Å male fasaden er en stor jobb som kan være kostbar - akkurat derfor er det viktig å være grundig i utførelsen. Med verktøy egnet for oppgaven går arbeidet raskere, og resultatet blir både penere og mer varig. God kvalitet er sjelden så lønnsomt som ved fasadebehandling. Her er en guide til hva du trenger.

Les mer...
Fig. 01Ulike komponenter i bindingsverksvegger

Oppdatert om bindingsverk

Byggforskseriens praktiske retningslinjer for dimensjonering og utførelse av bindingsverk i småhus er revidert og oppdatert etter gjeldende standarder. 

Les mer...
270

Pressemelding fra Gardena

Robotgressklipper: byens flotteste plen og fritid uten støy

En plen som klippes av en robot-gressklipper, er alltid velholdt.

Les mer...

Til toppen