Lett og raskt med rullesparkel
![]() |
Sparkelen rulles på veggen med langhåret malingsrulle og slettes ut med bred sparkelspade. Deretter slipes veggen. Har du vært nøye med slettingen sliper du raskt vekk overflødig masse. Og husk støvmaske.
Dette trenger du: Rull med lang luv, forlengerskaft til rullen, bred sparkelspade, flytende sparkelmasse, rullekar og dekkepapir.
Start med å montere rullen på forlengerskaftet. Med dette lille vidunderhjelpemiddelet jobber du mye raskere og sparer ryggen.
Det også en fordel å ha sparkelmassen i et rullekar, slik at massen fordeles godt på rullen før du begynner på veggen.
Obs obs!
Har du vasket veggen? Alle flater som skal sparkles må være rene. Er veggen glatt bruker du et kraftig vaskemiddel som også matter ned flaten og sikrer at sparkelen fester godt.
To lag
Regn med at du må påføre sparkel i to omganger. Det holder i de fleste tilfelle. All sparkel kryper på underlaget, for å få en godt armert vegg må derfor flaten "bygges" opp med flere lag. Slik blir veggen godt armert og de siste ujevnhetene fjernet.
Ikke fall for fristelsen og legg på ett tykt lag. Et altfor tykt lag sparkel vil bli sårbart for inntrykksmerker og veggen vil lett sprekke opp.
- Anbefalingen fra en mester er klar; bygg flaten lag for lag. Man kan bygge en flate opp til 4 mm tykk med rullesparkel, sier malermester Rino Ringsrød hos Klaveness & Bratfoss Malerforretning.
- Det er kanskje raskere for en amatør å bruke denne teknikken, men det er ikke sikkert man søler noe mindre, smiler han lurt. Det kan nemlig bli litt drypping og søl, så dekk til gulvet!
Husk også at sprekker og gamle skjøter må flekksparkles før man ruller i veg med helsparklingen, sier Ringsrød.
Start i et hjørne og jobb feltvis.
Ikke ta for store felt om gangen, toppen bredder på to meter. Gjør ferdig hele bredden med påføring og sletting fra gulv til tak før du fortsetter med neste bredde. Sparkelen tørker relativt fort. Da blir den vanskelig å slette ut, råder Ringsrød.
Massen slettes jevn og fin med en bred sparkelspade. Den kan gjerne være opp mot 40 cm bred, men husk å ha smalere typer for hånden, som regel skal man jobbe på smale og litt mer kronglete steder også. Fjern overflødig masse fra sparkelspaden etter hvert.
Rask sliping
Når sparkelen er tørr skal det slipes. Vær tålmodig og vent til det er helt tørt. Er du for tidlig ute risikerer du at sparkelmassen kladder og du får ekstra arbeid.
Sett på støvmaska og bruk et fint slipepapir. Alle proffer anbefaler slipebrett på forlengerskaft. Da er jobben gjort på halve tiden. Korning 120 anbefales hvis veggen kun skal males etter helsparkling. Skal veggen tapetseres kan du bruke korning 80. Husk å støvsuge mellom slipingene og før maling eller tapetsering.
Tapet eller maling?
Nå er veggen god som ny, eller 0-stilt som håndverkene sier. Og du står fritt til å velge tapet eller maling. Skal du tapetsere lønner det seg å grunne veggen med oljebasert heftgrunn eller interiørmaling som gir en tett hinne før du starter med tapetseringen. Det hindrer fukt fra tapetlimet å trenge inn i veggen for så å sive ut igjen etter tapetsering og lage blærer i tapetet.
Velger du maling kan du male rett på den sparklede veggen. Da anbefales det å bruke en akrylbasert interiørmaling. I vårt tilfelle valgte i først å sette opp en tynn armeringsstrie (helt slett glassfiber) før det ble malt.
1. Rullesparkel påføres med en langhåret rull påmontert forlengerskaft. Jobb på et felt fra tak ned til gulvet. | ![]() |
2.Jevne ut sparkelmassen med en bred sparkelspade. Jobb lett, sparkelen tørker fort. Ta bort overflødig masse! | ![]() |
3. Legg på minimum to strøk. Mellom strøkene må du slipe. Bruk forlengerskaft og støvmaske. Fjern støvet fra gulvet for du fortsetter. | ![]() |
4. Hvis skjøtene i den gamle strien er fremtredende må disse flekksparkles først. Deretter kan du rulle i vei. | ![]() |
5. Her ble det satt opp en tynn armeringsstrie etter sparkling og grunning. Bruk godt med lim. For å få limet godt inn i hjørner og mot list bruk gjerne en vinklet pensel (radiatorpensel). | ![]() |
6. Rull deretter på et jevnt lag med lim på veggen. Også her er det godt å jobbe med forlengerskaft. | ![]() |
7. Deretter monteres armeringsstrien. Husk at rommet kan være slitt skjevt, så beregn noen cm ekstra når du kapper til lengdene. | ![]() |
8. Armeringsstrien slettes med en myk tapetsletter. Tørk bort overflødig lim fra skjøter og listverk med en fuktig svamp. |
|
9. Til slutt males det over med ønsket farge - minimum to strøk. | ![]() |
Flere artikler fra alttilbolig.no
Male baderomsplatene?
Færre vannskader med lekkasjestopper
Lekkasjestoppere registrerer lekkasje, stanser vanntilførselen og begrenser dermed følgeskadene etter lekkasjer fra løse vanninstallasjoner. Ved nyinstallasjoner er det nå påbudt å montere lekkasjestopper.
Etterisoler murvegger på riktig måte
En rekke forhold spiller inn når man skal etterisolere eldre vegger av mur. En ny anvisning i Byggforskserien gir gode råd.
Nytt kjøkken til et par tusen kroner
Skap et gjennomtenkt uterom!
Dobbelgarasje og terrasse er kommet for å bli, og det samme er utemiljø! Hagen eller balkongen er ikke lenger et sted for tilfeldig
sammensatte hagemøbler og krakker, men heller et sted for hvile, rekreasjon og sosiale aktiviteter i skjønn forening ved hjelp av gjennomtenkt planlegging og stilige utemiljø produkter.
Slik lykkes du med prydtrær
En hage har behov for noen større vekster for å skape dybde og myke opp større flater enten i form av store hus eller store flate hagearealer.
Fra beis til maling
Når karmene og listverket ved vinduene innvendig er beiset brune og skal males hvite, må et systemskifte til. Slik går du frem da!
- pressemelding fra Relekta
Miljøvennlig fuging
Det blir mer og mer fokus på miljø i byggebransjen. Derfor har Relekta lansert fugemassen 101 Miljøfug. Den tilfredsstiller emisjonskravene til Breeam Nor.
Verktøyguide til malejobben
Å male fasaden er en stor jobb som kan være kostbar - akkurat derfor er det viktig å være grundig i utførelsen. Med verktøy egnet for oppgaven går arbeidet raskere, og resultatet blir både penere og mer varig. God kvalitet er sjelden så lønnsomt som ved fasadebehandling. Her er en guide til hva du trenger.
Oppdatert om bindingsverk
Byggforskseriens praktiske retningslinjer for dimensjonering og utførelse av bindingsverk i småhus er revidert og oppdatert etter gjeldende standarder.
Pressemelding fra Gardena
Robotgressklipper: byens flotteste plen og fritid uten støy
En plen som klippes av en robot-gressklipper, er alltid velholdt.
- Ubehandlet gran og furu mest klimavennlig
- Hybrid betongkonstruksjon like god
- Klar for husvask
- Økt status for badet
- Slik unngår du å skli i trappa
- Slik maler du kjøkkenskapene
- Funkis med kontraster
- Gode vinterråd for huset ditt
- Slik vasker du lakkerte gulv riktig
- Risikosport å kjøpe bolig i Norge
- Ti boligkjøperråd fra SINTEF Byggforsk
- Totalfornyelse av stuen på 1-2-3
- Ja til luksus
- De tre mest vanlige tapetene
- Nettleie
- Gi badet et lite ansiktsløft
- Soverommet med ny funksjon
- Dekorer med sjablong på 1-2-3!
- Tør du lage rom på loftet uten kunnskap?
- Bli kvitt skadedyr
- Ro ned fargene på barnerommet
- Sparkel for deg som skal pusse opp
- Slik maler du trappegangen.
- Godt gulvvalg gir mindre støy
- Design og funksjon på badet
- Åpen trapp
- Veggplater - stadig mer populært
- Storhetens tid
- Steng vannet på hytta etter høstferien
- Tips om fliser
- Stilren klassiker til trappen
- Lek med striper på panelet
- Poler vekk hvite flekker
- Kan brystpanel bli kult?
- Alt kan males - også søppelstativet
- Malt dekor - igjen på moten
- Nullstill veggen med sparkel
- Vi pynter for milliarder, men lar huset råtne på rot
- Betryggende stjernelys
- Fra kaldt til koselig soveromsgulv
- Pene gangveier til en rimelig pris
- Tre gode råd om gardinoppheng
- Slik lykkes du med roser
- Må vi rense gulvet før vi sliper?
- Beskjæring av busker og trær.
- Slik lykkes du med Hagehortensia
- Slik renser du takstein
- Slik lykkes du med klatreplanter
- Hjelp, vinduene flasser!
- Slik lykkes du med stauder