Lett og raskt med rullesparkel

Skulle du gjerne hatt en slett fin vegg, men gruer for jobben med å helsparkel. Da kan rulle sparkel være løsningen. Dette er flytende sparkel som tykk maling.
Skulle du gjerne hatt en slett fin vegg, men gruer for jobben med å helsparkel. Da kan rulle sparkel være løsningen. Dette er flytende sparkel som tykk maling.
 

Sparkelen rulles på veggen med langhåret malingsrulle og slettes ut med bred sparkelspade. Deretter slipes veggen. Har du vært nøye med slettingen sliper du raskt vekk overflødig masse. Og husk støvmaske. 

Dette trenger du: Rull med lang luv, forlengerskaft til rullen, bred sparkelspade, flytende sparkelmasse, rullekar og dekkepapir.

Start med å montere rullen på forlengerskaftet. Med dette lille vidunderhjelpemiddelet jobber du mye raskere og sparer ryggen.

Det også en fordel å ha sparkelmassen i et rullekar, slik at massen fordeles godt på rullen før du begynner på veggen.

Obs obs!
Har du vasket veggen? Alle flater som skal sparkles må være rene. Er veggen glatt bruker du et kraftig vaskemiddel som også matter ned flaten og sikrer at sparkelen fester godt.

To lag
Regn med at du må påføre sparkel i to omganger. Det holder i de fleste tilfelle. All sparkel kryper på underlaget, for å få en godt armert vegg må derfor flaten "bygges" opp med flere lag. Slik blir veggen godt armert og de siste ujevnhetene fjernet.

Ikke fall for fristelsen og legg på ett tykt lag. Et altfor tykt lag sparkel vil bli sårbart for inntrykksmerker og veggen vil lett sprekke opp.

- Anbefalingen fra en mester er klar; bygg flaten lag for lag. Man kan bygge en flate opp til 4 mm tykk med rullesparkel, sier malermester Rino Ringsrød hos Klaveness & Bratfoss Malerforretning.

- Det er kanskje raskere for en amatør å bruke denne teknikken, men det er ikke sikkert man søler noe mindre, smiler han lurt. Det kan nemlig bli litt drypping og søl, så dekk til gulvet!

Husk også at sprekker og gamle skjøter må flekksparkles før man ruller i veg med helsparklingen, sier Ringsrød.

Start i et hjørne og jobb feltvis.
Ikke ta for store felt om gangen, toppen bredder på to meter. Gjør ferdig hele bredden med påføring og sletting fra gulv til tak før du fortsetter med neste bredde. Sparkelen tørker relativt fort. Da blir den vanskelig å slette ut, råder Ringsrød.

Massen slettes jevn og fin med en bred sparkelspade. Den kan gjerne være opp mot 40 cm bred, men husk å ha smalere typer for hånden, som regel skal man jobbe på smale og litt mer kronglete steder også. Fjern overflødig masse fra sparkelspaden etter hvert.

Rask sliping
Når sparkelen er tørr skal det slipes. Vær tålmodig og vent til det er helt tørt. Er du for tidlig ute risikerer du at sparkelmassen kladder og du får ekstra arbeid.

Sett på støvmaska og bruk et fint slipepapir. Alle proffer anbefaler slipebrett på forlengerskaft. Da er jobben gjort på halve tiden. Korning 120 anbefales hvis veggen kun skal males etter helsparkling. Skal veggen tapetseres kan du bruke korning 80. Husk å støvsuge mellom slipingene og før maling eller tapetsering.

Tapet eller maling?
Nå er veggen god som ny, eller 0-stilt som håndverkene sier. Og du står fritt til å velge tapet eller maling. Skal du tapetsere lønner det seg å grunne veggen med oljebasert heftgrunn eller interiørmaling som gir en tett hinne før du starter med tapetseringen. Det hindrer fukt fra tapetlimet å trenge inn i veggen for så å sive ut igjen etter tapetsering og lage blærer i tapetet.

Velger du maling kan du male rett på den sparklede veggen. Da anbefales det å bruke en akrylbasert interiørmaling. I vårt tilfelle valgte i først å sette opp en tynn armeringsstrie (helt slett glassfiber) før det ble malt.


 

1. Rullesparkel påføres med en langhåret rull påmontert forlengerskaft. Jobb på et felt fra tak ned til gulvet. Rullesparkel påføres med en langhåret rull påmontert forlengerskaft. Jobb på et felt fra tak ned til gulvet.
2.Jevne ut sparkelmassen med en bred sparkelspade. Jobb lett, sparkelen tørker fort. Ta bort overflødig masse! Jevne ut sparkelmassen med en bred sparkelspade. Jobb lett, sparkelen tørker fort. Ta bort overflødig masse!
3. Legg på minimum to strøk. Mellom strøkene må du slipe. Bruk forlengerskaft og støvmaske. Fjern støvet fra gulvet for du fortsetter. Legg på minimum to strøk. Mellom strøkene må du slipe. Bruk forlengerskaft og støvmaske. Fjern støvet fra gulvet for du fortsetter.
4. Hvis skjøtene i den gamle strien er fremtredende må disse flekksparkles først. Deretter kan du rulle i vei. Hvis skjøtene i den gamle strien er fremtredende må disse flekksparkles først. Deretter kan du rulle i vei.
5. Her ble det satt opp en tynn armeringsstrie etter sparkling og grunning. Bruk godt med lim. For å få limet godt inn i hjørner og mot list bruk gjerne en vinklet pensel (radiatorpensel). Her ble det satt opp en tynn armeringsstrie etter sparkling og grunning.  Bruk godt med lim. For å få limet godt inn i hjørner og mot list bruk gjerne en vinklet pensel (radiatorpensel).
6. Rull deretter på et jevnt lag med lim på veggen. Også her er det godt å jobbe med forlengerskaft. Rull deretter på et jevnt lag med lim på veggen. Også her er det godt å jobbe med forlengerskaft.
7. Deretter monteres armeringsstrien. Husk at rommet kan være slitt skjevt, så beregn noen cm ekstra når du kapper til lengdene. Deretter monteres armeringsstrien. Husk at rommet kan være slitt skjevt, så beregn noen cm ekstra når du kapper til lengdene.

8. Armeringsstrien slettes med en myk tapetsletter. Tørk bort overflødig lim fra skjøter og listverk med en fuktig svamp.

Armeringsstrien slettes med en myk tapetsletter. Tørk bort overflødig lim fra skjøter og listverk med en fuktig svamp.

9. Til slutt males det over med ønsket farge - minimum to strøk. Til slutt males det over med ønsket farge - minimum to strøk.
www.ifi.no

Flere artikler fra alttilbolig.no

1

Male baderomsplatene?

Vårt bad fra 1976 fungerer helt fint. Ikke målt fukt og det er god ventilasjon der. På sikt skal vi totalrenovere det, men på kort sikt vil vi gjøre noen kosmetiske endringer. Veggene er kledd med baderomsplater med marmormønster, og spørsmålet mitt er om det går an å sparkle og male over disse?
Les mer...

water damaged basement

Færre vannskader med lekkasjestopper

Lekkasjestoppere registrerer lekkasje, stanser vanntilførselen og begrenser dermed følgeskadene etter lekkasjer fra løse vanninstallasjoner. Ved nyinstallasjoner er det nå påbudt å montere lekkasjestopper.

Les mer...
ildet viser en murvegg som er etterisolert utvendig med murt forblending. Forblendingen er lagt opp på konsoller med betongbjelke mellom. Illustrasjonsfoto: SINTEF Byggforsk

Etterisoler murvegger på riktig måte

En rekke forhold spiller inn når man skal etterisolere eldre vegger av mur. En ny anvisning i Byggforskserien gir gode råd. 

Les mer...
Bruk et fint slipepapir og tørk godt av alt støv etterpå, gjerne med en mikrofiberklut.

Nytt kjøkken til et par tusen kroner

Kjøkkenet er både et arbeidsrom og et hyggelig oppholdsrom. Her kan familien samle seg til måltidene, og her kan barna gjøre lekser på kjøkkenbordet mens de voksne lager mat. Rommet blir mye brukt - og mye slitt. En oppfriskning behøver ikke koste så mye.
Les mer...
utemiljø

Skap et gjennomtenkt uterom!

Dobbelgarasje og terrasse er kommet for å bli, og det samme er utemiljø! Hagen eller balkongen er ikke lenger et sted for tilfeldig 

sammensatte hagemøbler og krakker, men heller et sted for hvile, rekreasjon og sosiale aktiviteter i skjønn forening ved hjelp av gjennomtenkt planlegging og stilige utemiljø produkter.

Les mer...
Salix integra

Slik lykkes du med prydtrær

En hage har behov for noen større vekster for å skape dybde og myke opp større flater enten i form av store hus eller store flate hagearealer.

Les mer...
Problemet med en vinduskarm som er beiset er at brunfargen stjeler mye lys.

Fra beis til maling

Når karmene og listverket ved vinduene innvendig er beiset brune og skal males hvite, må et systemskifte til. Slik går du frem da!

Les mer...
1

- pressemelding fra Relekta

Miljøvennlig fuging

Det blir mer og mer fokus på miljø i byggebransjen. Derfor har Relekta lansert fugemassen 101 Miljøfug. Den tilfredsstiller emisjonskravene til Breeam Nor. 

Les mer...
1

Verktøyguide til malejobben

Å male fasaden er en stor jobb som kan være kostbar - akkurat derfor er det viktig å være grundig i utførelsen. Med verktøy egnet for oppgaven går arbeidet raskere, og resultatet blir både penere og mer varig. God kvalitet er sjelden så lønnsomt som ved fasadebehandling. Her er en guide til hva du trenger.

Les mer...
Fig. 01Ulike komponenter i bindingsverksvegger

Oppdatert om bindingsverk

Byggforskseriens praktiske retningslinjer for dimensjonering og utførelse av bindingsverk i småhus er revidert og oppdatert etter gjeldende standarder. 

Les mer...
270

Pressemelding fra Gardena

Robotgressklipper: byens flotteste plen og fritid uten støy

En plen som klippes av en robot-gressklipper, er alltid velholdt.

Les mer...

Til toppen