Lys til nytte - eller lys til hygge?

Farger er reflektert lys. Uten lys, ingen farge. Den fargen vi oppfatter er derfor en kombinasjon av gjenstandens egenfarge og lyskilden.
Stua i lampelys. Lunt og varmt.
I dagslys. Beige blir grønt og grått blir blått. Bildet er manipulert.

Dagslyset/sollyset inneholder alle spekterets farger i tilnærmet lik mengde. De farger vi ser i dette lyset er dermed referansekilde for ”riktig” farge. Men også dagslyset kan variere, fra gulaktig ved soloppgang via blåaktige skygger over hvit snø en strålende vinterdag til rødmende solnedgang.

 

Kunstig lys som glødelamper, halogen og lysrør inneholder spekteret i en annen fordeling enn dagslyset. Enkelte lyskilder inneholder kun deler av spekteret. De farger som ikke finnes i det utsendte lys kan vi heller ikke se.

 

Når vi velger farger er det viktig å vite hvilket lys vi skal se fargen i. Huset utvendig blir som regel sett i dagslys, baderommet i kunstlys. Verre er det med stue, soverom og kjøkken.. Her kan lyset skifte fra dag til kveld, fra overveiende lampelys i vinterhalvåret til fullt dagslys i sommerhalvåret.


Blått eller sort?
Glødelampen, den vanlige lyspæren, er hovedbelysningen hjemme. Glødelampens spekter inneholder mye av det gule og røde, lite av det blå og grønne. Det betyr at de sistnevnte fargene trer dårlig frem. Den mørke blå kjolen eller dressen i klesskapet forveksles lett med sort. Samtidig er alle rødfarger mer eller mindre like, nyansene forsvinner. Og den varmgule veggen i vinterhalvåret får kanskje et utilsiktet skjær av grønt når høysommerens dagslys flommer inn i stua.

 

Noe av problemene kan du unngå ved å være bevisst i fargevalget. Selv om lyset i butikken lett kan lure deg, vil NCS-kodene på chipsene i fargebaren fortelle om det er en gulaktig rød, en blåaktig rød, en røaktig gul eller en grønnaktig gul du velger. Best er det om du lager en oppstrøksprøve hjemme for å vurdere fargen i det lyset du har i rommet på dag og kveld.


Renere med halogen
Halogenlamper er kommet stadig sterkere inn som hjemmebelysning, både som allmennbelysning (downlights) og som spotbelysning av malerier, tepper og planter. Lavvolt halogen er det vi kjenner best. Nå er også 230 V halogen på markedet. Det betyr at vi slipper transformator i lampen, eller i tilknytning til lyskilden. Lavvolt halogen har et hvitere lys enn 230 V halogen. Men for begge gjelder det at lyset endrer seg når vi senker wattstyrken ved bruk av dimmer. Generelt gir halogen noe renere farger enn glødelamper. Ikke minst er lyset bedre på å gjengi blått.

 

Lysrør/sparepærer består av gassblandinger med utladningstopper i forskjellige deler av spekteret. For de seriøse produsentene består utfordringen i å kombinere ulike gasser med pulverbelegget på innsiden av røret for å få så riktig lys som mulig. Normalt kan du velge mellom hvit, gulhvit og varmhvit farge på røret. Som hjemmebelysning er det viktig å velge den varmeste lysfargen, som tilnærmet er lik glødelampen. Da slipper du å forholde deg til flere lysfarger, selv om lyskildene er forskjellige.

 

Alle lyskilder inneholder mer eller mindre UV-stråler. Uvettig bruk av spotter gjennom høy belysningsstyrke kan over tid bleke. Skal du lyssette et bilde så sørg for bred nok stråle slik at hele bildet belyses istedenfor punktbelysning.


Hva er riktig lys for meg?
Når du skal velge belysning hjemme så definer behovet. Hva er det du vil at lyset skal gjøre for deg – i ditt hjem. Ikke bare kjøp en lampe fordi den er lekker. Skal den være til pynt er det greit. Skal den oppfylle et lysbehov må du være mer bevisst.

 

Lysvalget kan dels være romavhengig – godt arbeidslys eller lys for avslapping og hygge, dels avhengig av interiør og stil. Velg for eksempel lystyper og lyssetting som fremhever den lekre strukturen i tapetet og den rette fargen på tekstilene.

 

I et fargesterkt hjem kan du gjerne ha varmt lys. Har du et mer high-tech interiør vil lys som reflekteres gult fra hvite flater, glass og børstet stål virke feil. Det ser skittent ut. Her bør belysningen være hvitere.

www.ifi.no

 

Flere artikler fra alttilbolig.no

1

Male baderomsplatene?

Vårt bad fra 1976 fungerer helt fint. Ikke målt fukt og det er god ventilasjon der. På sikt skal vi totalrenovere det, men på kort sikt vil vi gjøre noen kosmetiske endringer. Veggene er kledd med baderomsplater med marmormønster, og spørsmålet mitt er om det går an å sparkle og male over disse?
Les mer...

water damaged basement

Færre vannskader med lekkasjestopper

Lekkasjestoppere registrerer lekkasje, stanser vanntilførselen og begrenser dermed følgeskadene etter lekkasjer fra løse vanninstallasjoner. Ved nyinstallasjoner er det nå påbudt å montere lekkasjestopper.

Les mer...
ildet viser en murvegg som er etterisolert utvendig med murt forblending. Forblendingen er lagt opp på konsoller med betongbjelke mellom. Illustrasjonsfoto: SINTEF Byggforsk

Etterisoler murvegger på riktig måte

En rekke forhold spiller inn når man skal etterisolere eldre vegger av mur. En ny anvisning i Byggforskserien gir gode råd. 

Les mer...
Bruk et fint slipepapir og tørk godt av alt støv etterpå, gjerne med en mikrofiberklut.

Nytt kjøkken til et par tusen kroner

Kjøkkenet er både et arbeidsrom og et hyggelig oppholdsrom. Her kan familien samle seg til måltidene, og her kan barna gjøre lekser på kjøkkenbordet mens de voksne lager mat. Rommet blir mye brukt - og mye slitt. En oppfriskning behøver ikke koste så mye.
Les mer...
utemiljø

Skap et gjennomtenkt uterom!

Dobbelgarasje og terrasse er kommet for å bli, og det samme er utemiljø! Hagen eller balkongen er ikke lenger et sted for tilfeldig 

sammensatte hagemøbler og krakker, men heller et sted for hvile, rekreasjon og sosiale aktiviteter i skjønn forening ved hjelp av gjennomtenkt planlegging og stilige utemiljø produkter.

Les mer...
Salix integra

Slik lykkes du med prydtrær

En hage har behov for noen større vekster for å skape dybde og myke opp større flater enten i form av store hus eller store flate hagearealer.

Les mer...
Problemet med en vinduskarm som er beiset er at brunfargen stjeler mye lys.

Fra beis til maling

Når karmene og listverket ved vinduene innvendig er beiset brune og skal males hvite, må et systemskifte til. Slik går du frem da!

Les mer...
1

- pressemelding fra Relekta

Miljøvennlig fuging

Det blir mer og mer fokus på miljø i byggebransjen. Derfor har Relekta lansert fugemassen 101 Miljøfug. Den tilfredsstiller emisjonskravene til Breeam Nor. 

Les mer...
1

Verktøyguide til malejobben

Å male fasaden er en stor jobb som kan være kostbar - akkurat derfor er det viktig å være grundig i utførelsen. Med verktøy egnet for oppgaven går arbeidet raskere, og resultatet blir både penere og mer varig. God kvalitet er sjelden så lønnsomt som ved fasadebehandling. Her er en guide til hva du trenger.

Les mer...
Fig. 01Ulike komponenter i bindingsverksvegger

Oppdatert om bindingsverk

Byggforskseriens praktiske retningslinjer for dimensjonering og utførelse av bindingsverk i småhus er revidert og oppdatert etter gjeldende standarder. 

Les mer...
270

Pressemelding fra Gardena

Robotgressklipper: byens flotteste plen og fritid uten støy

En plen som klippes av en robot-gressklipper, er alltid velholdt.

Les mer...

Til toppen