Mal badet med våtromsmaling

Et nytt bad med fargerike innslag i håndklær og dusjforheng. Veggene er helt nye og beholdt lyse. Innredning er snekret selv og malt lys blå.

 

Foto: Håkon Messel
Tekst: Camilla

TIPS:

  • Våtromsmaling er vannavvisende og inneholder sopphindrende midler.
  • Malingen kan brekkes i mange farger.
  • Våtromssystemet, som består av tapet, grunning og maling, er klassifisert som vanntett (i Sverige). Det åpner for bruk der vann har direkte kontakt med veggen.
  • Løsningen anbefales til alle typer vegger: puss, betong, gipsplater, sponplater o.l.
  • Løs maling/belegg må fjernes og eventuell fukt må tørke før du setter igang.
  • Før sparkling ble veggene vasket godt med sopphindrende kraftvask som fjerner fett og såperester, gjør overflaten matt og gir god heft.
  • Rull limet på mindre områder av gangen, slik at hver etterfølgende tapetlengde festes til helt våt grunning. Bruk en langhåret malerull.
  • Våtromsmaling anbefales også til bruk i taket.

 

Skjøter, hjørner og andre ujevnheter sparkles ut med våtromssparkel. Store ujevnheter sparkles to ganger.
 
Våtromssparkel slipes ned.
 
Våtromsgrunning påføres. Det er lim tynnet ut med vann i forholdet 2:1. La tørke i fire timer før ett nytt strøk påføres som lim - denne gangen som lim - ikke uttynnet. Fest tapetet. Start oppsettingen 1/2 - 1 cm før et hjørne.
 
Fest tapetet. Start oppsettingen 1/2 - 1 cm før et hjørne.
 
Bruk en tapetglatter med runde hjørner og stryk tapetet på plass. Stryk ut luftlommer. Lengdene monteres kant i kant på flatene og med 1 cm overlapp i hjørner. Tapetet monteres med 1 - 1,5 cm overlapp over gulvbelegg. Hvis det er fliser på gulvet legges tapetet kant i kant med flisene og overgangen tettes med overmalbar våtromsakryl.
 

Og så…

Rett etter tapetet er satt opp, rulles nok ett strøk våtromsgrunning over tapetet. Denne grunningen skal tørke i minimum åtte timer før du maler to toppstrøk med våtromsmaling i ønsket farge. Ønsker du forandring senere, vaskes veggen og males etterpå i en ny farge.

Kilde: Ifi.no

Flere artikler fra alttilbolig.no

1

Male baderomsplatene?

Vårt bad fra 1976 fungerer helt fint. Ikke målt fukt og det er god ventilasjon der. På sikt skal vi totalrenovere det, men på kort sikt vil vi gjøre noen kosmetiske endringer. Veggene er kledd med baderomsplater med marmormønster, og spørsmålet mitt er om det går an å sparkle og male over disse?
Les mer...

water damaged basement

Færre vannskader med lekkasjestopper

Lekkasjestoppere registrerer lekkasje, stanser vanntilførselen og begrenser dermed følgeskadene etter lekkasjer fra løse vanninstallasjoner. Ved nyinstallasjoner er det nå påbudt å montere lekkasjestopper.

Les mer...
ildet viser en murvegg som er etterisolert utvendig med murt forblending. Forblendingen er lagt opp på konsoller med betongbjelke mellom. Illustrasjonsfoto: SINTEF Byggforsk

Etterisoler murvegger på riktig måte

En rekke forhold spiller inn når man skal etterisolere eldre vegger av mur. En ny anvisning i Byggforskserien gir gode råd. 

Les mer...
Bruk et fint slipepapir og tørk godt av alt støv etterpå, gjerne med en mikrofiberklut.

Nytt kjøkken til et par tusen kroner

Kjøkkenet er både et arbeidsrom og et hyggelig oppholdsrom. Her kan familien samle seg til måltidene, og her kan barna gjøre lekser på kjøkkenbordet mens de voksne lager mat. Rommet blir mye brukt - og mye slitt. En oppfriskning behøver ikke koste så mye.
Les mer...
utemiljø

Skap et gjennomtenkt uterom!

Dobbelgarasje og terrasse er kommet for å bli, og det samme er utemiljø! Hagen eller balkongen er ikke lenger et sted for tilfeldig 

sammensatte hagemøbler og krakker, men heller et sted for hvile, rekreasjon og sosiale aktiviteter i skjønn forening ved hjelp av gjennomtenkt planlegging og stilige utemiljø produkter.

Les mer...
Salix integra

Slik lykkes du med prydtrær

En hage har behov for noen større vekster for å skape dybde og myke opp større flater enten i form av store hus eller store flate hagearealer.

Les mer...
Problemet med en vinduskarm som er beiset er at brunfargen stjeler mye lys.

Fra beis til maling

Når karmene og listverket ved vinduene innvendig er beiset brune og skal males hvite, må et systemskifte til. Slik går du frem da!

Les mer...
1

- pressemelding fra Relekta

Miljøvennlig fuging

Det blir mer og mer fokus på miljø i byggebransjen. Derfor har Relekta lansert fugemassen 101 Miljøfug. Den tilfredsstiller emisjonskravene til Breeam Nor. 

Les mer...
1

Verktøyguide til malejobben

Å male fasaden er en stor jobb som kan være kostbar - akkurat derfor er det viktig å være grundig i utførelsen. Med verktøy egnet for oppgaven går arbeidet raskere, og resultatet blir både penere og mer varig. God kvalitet er sjelden så lønnsomt som ved fasadebehandling. Her er en guide til hva du trenger.

Les mer...
Fig. 01Ulike komponenter i bindingsverksvegger

Oppdatert om bindingsverk

Byggforskseriens praktiske retningslinjer for dimensjonering og utførelse av bindingsverk i småhus er revidert og oppdatert etter gjeldende standarder. 

Les mer...
270

Pressemelding fra Gardena

Robotgressklipper: byens flotteste plen og fritid uten støy

En plen som klippes av en robot-gressklipper, er alltid velholdt.

Les mer...

Til toppen