Maling av vinduer og dører

Vinduene er det mest utsatte på huset, og trenger derfor grundig vedlikehold. Mal både vindu, fals, kant og lister, men ikke tetningslista. Har du gamle vinduer med kitt skal du male over kitten og 1-2 mm inn på glasset.

 

Tekst: Camilla Delbekk
Foto: Frode Larsen
Faglig bistand: Rino Ringsrød, Klaveness & Bratfoss Malerforretning

Sjekk først tilstanden på vinduet. Er det tegn til fuktskader og råte, må kanskje enkelte bygningsdeler skiftes først. 

 

Vindu spesial
Bruk spesialmaling for vinduer og dører. Da får du den beste beskyttelsen og en maling som ikke klistrer. Skal du male på bart treverk skal det grunnes med spesialgrunning for vinduer/dører før maling. Grunningen er transparent og påvirker derfor ikke fargen på toppstrøket.

 

Fals og kant
Forskjell på vindu, fals, kant og lister? Vindu er karmen rundt selv glasset (bevegelig del). Falsen og kanten sitter fast i husveggen. Kanten omrammer nærmest glasset. Falsen ligger utenfor. Ofte er falsen malt, men ikke den innerste kanten, i den tro at her må det luft til. Det er feil, for malingen sørger både for lufting og beskyttelse. Et åpent treverk suger fukt som en svamp og kan gi store skader.

 

List og sprosser
Listene ser vi som regel som en omramning rundt kant og fals, og er mest synlig fordi den ofte får egen farge. Sprosser skal også males. Hvis de kan tas av blir arbeidet enklere. På gamle vinduer med sprosser er det ofte brukt kitt i overgangen mellom sprossene og glasset. Mal over kitten og 1-2 mm inn på glasset. For dører gjelder samme regel: mal der det kan males.

 

Ikke beis
På veggene er det valgfritt om du vil gå for beis, dekkbeis eller maling. Det gjelder ikke vinduer og dører. På vinduene bruker du spesiell vindusmaling av to grunner: den gir en hardere overflate enn vanlig beis/maling gjør. En vanlig ”myk” maling her betyr vinduer som går tregt og vanskelige å bruke. Vindusmaling tar best vare på utsatte konstruksjoner – som vinduer er. Her duger ikke beis eller dekkbeis. Fukt vandrer inn og ut og temperatursvingningene er større her enn noe annet sted på huset. Samme maling blir også brukt på dører, derfor kalles den ofte dør/vindusmaling. Den fås i alle farger.

 

Lange intervaller
En grundig innsats på vinduene gir god uttelling. Følgende fremgangsmåte er tidkrevende, men veldig viktig for vinduets levetid. Husk å male endeveden godt. Grunningen og malingen er oljebasert og trenger tid for å tørke, men hvor lang tid er avhengig av temperatur og luftfuktighet.

 

Slik gjør du:
 

Sjekk vinduene. Har de stått lenge uten beskyttelse, hjelper ikke ny maling for å hindre råteskader. Her har fuktighet begynt å tære på treverket fordi det ikke er beskyttet.
 
Vask med kraftvask. Bruk hansker og vask både vindu, fals og kant.
 
Skyll godt og la det tørke.
 
Slip ned med korning 100.
 
Grunn med oljebasert grunningsmaling for dører og vinduer.
 
Vinduene males 2 – 3 strøk, avhengig av dekkevne. Stryk malingen godt ut.
Mal kant og fals 2 strøk. Det anbefales at grunningen har samme farge som toppstrøket. Det gir bedre dekk på siste strøk.
 

Kilde: Ifi.no

Flere artikler fra alttilbolig.no

1

Male baderomsplatene?

Vårt bad fra 1976 fungerer helt fint. Ikke målt fukt og det er god ventilasjon der. På sikt skal vi totalrenovere det, men på kort sikt vil vi gjøre noen kosmetiske endringer. Veggene er kledd med baderomsplater med marmormønster, og spørsmålet mitt er om det går an å sparkle og male over disse?
Les mer...

water damaged basement

Færre vannskader med lekkasjestopper

Lekkasjestoppere registrerer lekkasje, stanser vanntilførselen og begrenser dermed følgeskadene etter lekkasjer fra løse vanninstallasjoner. Ved nyinstallasjoner er det nå påbudt å montere lekkasjestopper.

Les mer...
ildet viser en murvegg som er etterisolert utvendig med murt forblending. Forblendingen er lagt opp på konsoller med betongbjelke mellom. Illustrasjonsfoto: SINTEF Byggforsk

Etterisoler murvegger på riktig måte

En rekke forhold spiller inn når man skal etterisolere eldre vegger av mur. En ny anvisning i Byggforskserien gir gode råd. 

Les mer...
Bruk et fint slipepapir og tørk godt av alt støv etterpå, gjerne med en mikrofiberklut.

Nytt kjøkken til et par tusen kroner

Kjøkkenet er både et arbeidsrom og et hyggelig oppholdsrom. Her kan familien samle seg til måltidene, og her kan barna gjøre lekser på kjøkkenbordet mens de voksne lager mat. Rommet blir mye brukt - og mye slitt. En oppfriskning behøver ikke koste så mye.
Les mer...
utemiljø

Skap et gjennomtenkt uterom!

Dobbelgarasje og terrasse er kommet for å bli, og det samme er utemiljø! Hagen eller balkongen er ikke lenger et sted for tilfeldig 

sammensatte hagemøbler og krakker, men heller et sted for hvile, rekreasjon og sosiale aktiviteter i skjønn forening ved hjelp av gjennomtenkt planlegging og stilige utemiljø produkter.

Les mer...
Salix integra

Slik lykkes du med prydtrær

En hage har behov for noen større vekster for å skape dybde og myke opp større flater enten i form av store hus eller store flate hagearealer.

Les mer...
Problemet med en vinduskarm som er beiset er at brunfargen stjeler mye lys.

Fra beis til maling

Når karmene og listverket ved vinduene innvendig er beiset brune og skal males hvite, må et systemskifte til. Slik går du frem da!

Les mer...
1

- pressemelding fra Relekta

Miljøvennlig fuging

Det blir mer og mer fokus på miljø i byggebransjen. Derfor har Relekta lansert fugemassen 101 Miljøfug. Den tilfredsstiller emisjonskravene til Breeam Nor. 

Les mer...
1

Verktøyguide til malejobben

Å male fasaden er en stor jobb som kan være kostbar - akkurat derfor er det viktig å være grundig i utførelsen. Med verktøy egnet for oppgaven går arbeidet raskere, og resultatet blir både penere og mer varig. God kvalitet er sjelden så lønnsomt som ved fasadebehandling. Her er en guide til hva du trenger.

Les mer...
Fig. 01Ulike komponenter i bindingsverksvegger

Oppdatert om bindingsverk

Byggforskseriens praktiske retningslinjer for dimensjonering og utførelse av bindingsverk i småhus er revidert og oppdatert etter gjeldende standarder. 

Les mer...
270

Pressemelding fra Gardena

Robotgressklipper: byens flotteste plen og fritid uten støy

En plen som klippes av en robot-gressklipper, er alltid velholdt.

Les mer...

Til toppen