Moderne myter om maling

Hva er egentlig riktig og galt om maling? Utviklingen har tatt store kliv de siste tiårene, og det som var riktig før, kan være galt i dag.
Gamle sannheter om maling, gjelder ikke lenger. Moderne malingprodukter er langt mer miljøvennlige enn sine forgjengere, og minst like holdbare.
Gamle sannheter om maling, gjelder ikke lenger. Moderne malingprodukter er langt mer miljøvennlige enn sine forgjengere, og minst like holdbare.

Du kan snart sagt glemme alt faren din lærte deg om maling. Utviklingen har gått med stormskritt de siste tiårene, og produktene er i dag helt annerledes formulert og bedre enn noen gang. Mange myter florerer, og gamle sannheter sies om maling. Langt fra alt stemmer.

Dette er imidlertid sannheten – slik den ser ut i dag:


Myte: ”Malingen var bedre før!”
GALT!

Moderne malingprodukter er langt mer miljøvennlige enn sine forgjengere, og minst like holdbare.

De siste tiårene har det foregått en rivende teknologisk utvikling av maling, beis og dekkbeis, og i dag brukes helt andre bindemidler og oljer enn de som ble brukt for 50 – 60 år siden. Spesielt er evnen til å stå imot nedbrytende UV-stråler blitt markant bedre. Maling har alltid vært tilsatt giftstoffer som skal forhindre at sopp og andre mikroorganismer får feste i malingen. Gårsdagens sterkt giftige midler er blitt erstattet med moderne biocider. Disse er minst like effektive, men atskillig mer miljøvennlige. De sopphindrende midlene som nå brukes er selektive og hjelper mot akkurat det de skal, uten at de samles opp i næringskjeden og skader andre levende organismer – slik for eksempel tungmetallene i sin tid gjorde.

 

Det går utmerket å male over en gammel oljemalt flate med et vanntynnet produkt.
Det går utmerket å male over en gammel oljemalt flate med et vanntynnet produkt.

Myte: ”Vanntynnet maling for utendørs bruk skader treverket.”
GALT!

Vannet fordamper uten å trekke inn i treverket.

Det vann som blandes inn i malinger er der som et løsemiddel. I dag har vann mange ganger erstattet organiske løsemidler som white-spirit, som kan være skadelig for helsen og miljøet. Løsemidlene fungerer som bærere av malingens bindemidler, pigmenter og andre bestanddeler, og gjør malingen enkel å påføre. Etter påføring fordamper løsemidlet, og lar den beskyttende malingfilmen ligge igjen. Vannet trekker altså ikke inn i treverket, og kan på ingen måte skade underlaget.

Myte: ”Moderne vanntynnede malinger blir liggende som et tett plastlag på kledningen, og stenger alt vann inne.”
GALT og RIKTIG!

Vann kan ikke trenge inn i treverket gjennom malingen, og derfor der det ikke behov for at det skal ut heller. Diffusjonsåpne malinger fungerer bare på faste underlag som mur.

Det stemmer at malingfilmen ikke puster eller slipper ut vanndamp. Dette er heller ikke nødvendig, fordi moderne malinger for treverk er formulert for å holde vann vekk fra kledningen. Dette gjelder både oljemalinger og vanntynnede akrylmalinger. Det er viktig at treverket er tørt og rent før grunning og maling påføres. Når malingen er påført etter produsentens anbefalinger, er fasaden altså godt beskyttet mot fukt. Hvis fuktproblemer oppstår i kledningen, kommer de som følge av konstruksjonsproblemer, feilaktig påføring eller skader i malingfilmen.

De eneste malinger som er reelt pustende (diffusjonsåpne) er silikatmalinger og silikonemulsjonsmaling som brukes på mur. Disse er imidlertid ikke fleksible nok til å benyttes på treverk.

De siste tiårene har det foregått en rivende teknologisk utvikling av maling, beis og dekkbeis, og i dag brukes helt andre bindemidler og oljer enn de som ble brukt før.
De siste tiårene har det foregått en rivende teknologisk utvikling av maling, beis og dekkbeis, og i dag brukes helt andre bindemidler og oljer enn de som ble brukt før.

Myte: ”Man kan ikke bruke en vanntynnet maling på et tidligere oljemalt underlag.”
GALT!

Det går utmerket å male over en gammel oljemalt flate med et vanntynnet produkt.

I moderne malinger brukes helt andre råstoffer enn tidligere. Det er også mulig å bruke vann som løsemiddel i alkydoljeprodukter. Det har ført til at dagens alkydmalinger, akrylmalinger og lateksmalinger med flere, er formulert på en helt annen måte enn det som var vanlig for bare ti år siden. Derfor er det i ikke noe problem å legge vanntynnede produkter utenpå alkydoljeprodukter, eller omvendt.

Myte: ”Hvis huset har stått ubehandlet i mange år, kan jeg beise for å gjenoppta beskyttelsen av treverket.”


RIKTIG og GALT!

Beis gir en god beskyttelse til treverket, all den tid det er påført riktig, på hel, ren og tørr ved.

 

Sol, regn og vind bryter sammen og hver for seg ned treverk til det blir grått og smuldrer opp. Når trefibrene først er blitt skadd, vil hverken maling eller beis kunne beskytte det. Årsaken er at det ytterste laget av løse fibre ikke klarer å holde på malingen, i stedet vil den flasse av i løpet av kort tid. Først må fasaden vaskes, og deretter skal de døde trefibrene skrapes vekk til underlaget er helt og rent. Deretter vil påført beis beskytte fasaden mot videre nedbrytning.

Myte: ”Jeg velger dekkbeis fremfor maling, så slippe jeg å skrape når fasaden en gang skal vedlikeholdes.”
GALT!

I dag trenger du ikke å velge bort maling for å unngå å skrape før vedlikehold.

Moderne malinger, som for eksempel Drygolin Extrem og Optimal, er langt mer fleksible enn sine forgjengere. Fleksibiliteten gjør at produktene takler de spenningene som oppstår i malingfilmen som følge av temperatursvingninger, fukt og bevegelser i treverket. Malingen beholder festet til kledningen, og blir ikke tørr eller ”flakete”. Det betyr at du når fasaden må vedlikeholdes, slipper å skrape vekk gammel behandling, samtidig som du utsetter det tidspunktet lengst mulig ved å bruke et produkt med stort vedlikeholdsintervall.

Myte: ”Impregnert treverk må ikke grunnes”
GALT!

Alt bart tre bør grunnes før det males.

For beste holdbarhet bygges en malingfilm opp av egnet grunning og minst to toppstrøk maling eller beis. Trykkimpregnert tre er ikke et unntak. Impregneringen beskytter treet mot råteangrep. Grunningen er en spesialformulert maling eller beis som gir toppstrøksbehandlingen bedre vedheft, samtidig som den beskytter treverket mot UV-stråler og fukt. Grunningen skal påføres innen kort tid etter at impregneringen er tørket, for å unngå at treverket brytes ned og blir uegnet for videre behandling.
www.ifi.no

Flere artikler fra alttilbolig.no

1

Male baderomsplatene?

Vårt bad fra 1976 fungerer helt fint. Ikke målt fukt og det er god ventilasjon der. På sikt skal vi totalrenovere det, men på kort sikt vil vi gjøre noen kosmetiske endringer. Veggene er kledd med baderomsplater med marmormønster, og spørsmålet mitt er om det går an å sparkle og male over disse?
Les mer...

water damaged basement

Færre vannskader med lekkasjestopper

Lekkasjestoppere registrerer lekkasje, stanser vanntilførselen og begrenser dermed følgeskadene etter lekkasjer fra løse vanninstallasjoner. Ved nyinstallasjoner er det nå påbudt å montere lekkasjestopper.

Les mer...
ildet viser en murvegg som er etterisolert utvendig med murt forblending. Forblendingen er lagt opp på konsoller med betongbjelke mellom. Illustrasjonsfoto: SINTEF Byggforsk

Etterisoler murvegger på riktig måte

En rekke forhold spiller inn når man skal etterisolere eldre vegger av mur. En ny anvisning i Byggforskserien gir gode råd. 

Les mer...
Bruk et fint slipepapir og tørk godt av alt støv etterpå, gjerne med en mikrofiberklut.

Nytt kjøkken til et par tusen kroner

Kjøkkenet er både et arbeidsrom og et hyggelig oppholdsrom. Her kan familien samle seg til måltidene, og her kan barna gjøre lekser på kjøkkenbordet mens de voksne lager mat. Rommet blir mye brukt - og mye slitt. En oppfriskning behøver ikke koste så mye.
Les mer...
utemiljø

Skap et gjennomtenkt uterom!

Dobbelgarasje og terrasse er kommet for å bli, og det samme er utemiljø! Hagen eller balkongen er ikke lenger et sted for tilfeldig 

sammensatte hagemøbler og krakker, men heller et sted for hvile, rekreasjon og sosiale aktiviteter i skjønn forening ved hjelp av gjennomtenkt planlegging og stilige utemiljø produkter.

Les mer...
Salix integra

Slik lykkes du med prydtrær

En hage har behov for noen større vekster for å skape dybde og myke opp større flater enten i form av store hus eller store flate hagearealer.

Les mer...
Problemet med en vinduskarm som er beiset er at brunfargen stjeler mye lys.

Fra beis til maling

Når karmene og listverket ved vinduene innvendig er beiset brune og skal males hvite, må et systemskifte til. Slik går du frem da!

Les mer...
1

- pressemelding fra Relekta

Miljøvennlig fuging

Det blir mer og mer fokus på miljø i byggebransjen. Derfor har Relekta lansert fugemassen 101 Miljøfug. Den tilfredsstiller emisjonskravene til Breeam Nor. 

Les mer...
1

Verktøyguide til malejobben

Å male fasaden er en stor jobb som kan være kostbar - akkurat derfor er det viktig å være grundig i utførelsen. Med verktøy egnet for oppgaven går arbeidet raskere, og resultatet blir både penere og mer varig. God kvalitet er sjelden så lønnsomt som ved fasadebehandling. Her er en guide til hva du trenger.

Les mer...
Fig. 01Ulike komponenter i bindingsverksvegger

Oppdatert om bindingsverk

Byggforskseriens praktiske retningslinjer for dimensjonering og utførelse av bindingsverk i småhus er revidert og oppdatert etter gjeldende standarder. 

Les mer...
270

Pressemelding fra Gardena

Robotgressklipper: byens flotteste plen og fritid uten støy

En plen som klippes av en robot-gressklipper, er alltid velholdt.

Les mer...

Til toppen