Nullstill veggen med sparkel

Veien fra utdatert, blankmalt glassfiberstrie med fiskebeinsmønster til moderne matte og slette vegger er kortere enn du tror. Her er tre gode måter å nullstille veggen på!

1.jpg
Til glassfiberstrie som sitter godt fast på veggen kan skrapsparkling med fordel benyttes i kombinasjon med en slett vev med armerende egenskaper

Vevtapet, mønstret glassfiberstrie og strukturpuss har for lengst gått ut av interiørmoten, og stadig flere ønsker seg slette vegger å tapetsere eller male. Ved enten å bruke sparkel alene eller i kombinasjon med en duk, går vi enkelt fra mønstret til slett.

For å få til et godt resultat må du velge riktig sparkelmasse og ikke minst være nøye med påføring og sletting. Du kan velge mellom tre metoder: bredsparkling, rullesparkling og skrapsparkling i kombinasjon med duk.

Vær nøye med slettingen

Uansett metode er det bra å være nøye og å påføre sparkelmassen jevnt over veggen, samt å slette ut skikkelig. Da sparer du deg for mye pussing og sliping i etterkant.

– Sliping skal gi minst mulig støv, og slik blir det om man er nøye med slettingen. Godt utført sletting sparer deg for mye arbeid med slipebrettet, sier malermester Ole-Andreas Klaveness, Klaveness Maler- og Byggmesterforretning.

2.jpg
Ved rullesparkling brukes en lett og finkornet sparkelmasse som påføres med rosa malerull.

Bredsparkling:

Ved bredsparkling påføres sparkelmassen med en bred stålsparkel, og glattes ut med samme verktøy. Vi arbeider med fordel diagonalt over veggen, med start enten oppe ved taket eller nede ved gulvet.

– For den som kan det, er bredsparkling den raskeste og beste måten å nullstille en vegg på, men for den uvante kan det være vanskelig å få lagt på jevnt med sparkel, sier Geir Andor Andersen, teknisk service ingeniør i Jotun.

Bruk en mediumkornet sparkelmasse innerst, og avslutt med en finkornet sparkel. Ved pussede flater trekkes litt mindre sparkel av, slik at strukturen skjules.

Massen slettes jevn og fin med en bred stålsparkel. Den kan gjerne være opp mot 40 cm bred, men husk å ha smalere typer for hånden, som regel skal man jobbe på smale og litt mer kronglete steder også. Fjern overflødig masse fra verktøyet etter hvert.

Skrapsparkling:

Til glassfiberstrie som sitter godt fast på veggen kan skrapsparkling med fordel benyttes i kombinasjon med en slett vev med armerende egenskaper. Dette er en raskere metode, som bruker mindre sparkelmasse enn bredsparkling og rullesparkling.

Ved førstegangssparkling påføres massen i et normalt tykt sjikt og glattes ut. Etter andregangspåføring skrapes massen hardt av. Derav navnet.  Når sparkelmassen er herdet på veggen, monteres en forgrunnet vev, som deretter overmales i ønsket farge. At duken er grunnet sikrer et jevnt og skjoldfritt resultat med to strøk maling. Velger du en duk som ikke er grunnet, må du påregne på bruke tre strøk maling for å få til et jevnt resultat.

Rullesparkling:

Ved rullesparkling brukes en lett og finkornet sparkelmasse som påføres med rosa malerull. Rullen skal fuktes i vann før bruk. Rullpåføringen gjør det enklere å fordele sparkelen jevnt over veggen.

– Sparkelen dras av med en bred stålsparkel. Vi anbefaler å dra på skrå mot mønsteret i underlaget. Ved andregangspåføring dras på skrå den andre veien for å få et så glatt resultat som mulig, sier Geir Andor Andersen.

– Rullesparkelen er tynnere for å kunne la seg rulle, og bygger lite. Det medfører at vi ofte må legge på en ekstra runde og trekke av for å oppnå samme resultat, sier Ole-Andreas Klaveness.

Rullesparkel kan også med fordel brukes sammen med en duk.

ifi_450x70_1.jpg
www.ifi.no

 

Flere artikler fra alttilbolig.no

1

Male baderomsplatene?

Vårt bad fra 1976 fungerer helt fint. Ikke målt fukt og det er god ventilasjon der. På sikt skal vi totalrenovere det, men på kort sikt vil vi gjøre noen kosmetiske endringer. Veggene er kledd med baderomsplater med marmormønster, og spørsmålet mitt er om det går an å sparkle og male over disse?
Les mer...

water damaged basement

Færre vannskader med lekkasjestopper

Lekkasjestoppere registrerer lekkasje, stanser vanntilførselen og begrenser dermed følgeskadene etter lekkasjer fra løse vanninstallasjoner. Ved nyinstallasjoner er det nå påbudt å montere lekkasjestopper.

Les mer...
ildet viser en murvegg som er etterisolert utvendig med murt forblending. Forblendingen er lagt opp på konsoller med betongbjelke mellom. Illustrasjonsfoto: SINTEF Byggforsk

Etterisoler murvegger på riktig måte

En rekke forhold spiller inn når man skal etterisolere eldre vegger av mur. En ny anvisning i Byggforskserien gir gode råd. 

Les mer...
Bruk et fint slipepapir og tørk godt av alt støv etterpå, gjerne med en mikrofiberklut.

Nytt kjøkken til et par tusen kroner

Kjøkkenet er både et arbeidsrom og et hyggelig oppholdsrom. Her kan familien samle seg til måltidene, og her kan barna gjøre lekser på kjøkkenbordet mens de voksne lager mat. Rommet blir mye brukt - og mye slitt. En oppfriskning behøver ikke koste så mye.
Les mer...
utemiljø

Skap et gjennomtenkt uterom!

Dobbelgarasje og terrasse er kommet for å bli, og det samme er utemiljø! Hagen eller balkongen er ikke lenger et sted for tilfeldig 

sammensatte hagemøbler og krakker, men heller et sted for hvile, rekreasjon og sosiale aktiviteter i skjønn forening ved hjelp av gjennomtenkt planlegging og stilige utemiljø produkter.

Les mer...
Salix integra

Slik lykkes du med prydtrær

En hage har behov for noen større vekster for å skape dybde og myke opp større flater enten i form av store hus eller store flate hagearealer.

Les mer...
Problemet med en vinduskarm som er beiset er at brunfargen stjeler mye lys.

Fra beis til maling

Når karmene og listverket ved vinduene innvendig er beiset brune og skal males hvite, må et systemskifte til. Slik går du frem da!

Les mer...
1

- pressemelding fra Relekta

Miljøvennlig fuging

Det blir mer og mer fokus på miljø i byggebransjen. Derfor har Relekta lansert fugemassen 101 Miljøfug. Den tilfredsstiller emisjonskravene til Breeam Nor. 

Les mer...
1

Verktøyguide til malejobben

Å male fasaden er en stor jobb som kan være kostbar - akkurat derfor er det viktig å være grundig i utførelsen. Med verktøy egnet for oppgaven går arbeidet raskere, og resultatet blir både penere og mer varig. God kvalitet er sjelden så lønnsomt som ved fasadebehandling. Her er en guide til hva du trenger.

Les mer...
Fig. 01Ulike komponenter i bindingsverksvegger

Oppdatert om bindingsverk

Byggforskseriens praktiske retningslinjer for dimensjonering og utførelse av bindingsverk i småhus er revidert og oppdatert etter gjeldende standarder. 

Les mer...
270

Pressemelding fra Gardena

Robotgressklipper: byens flotteste plen og fritid uten støy

En plen som klippes av en robot-gressklipper, er alltid velholdt.

Les mer...

Til toppen