Økt status for badet

Nordmenns forhold til badet har endret seg de siste årene - fra et bruksrom til et nytelsesrom. Dette øker interessen for rommet.

Vinyl_badet_forbo1.jpg

Nok et år er passert, og vi kan se tilbake på 2013 som et litt ruskete år for mange av aktørene i bygg- og anleggsmarkedet.

Boligprisveksten stagnerte, og vi opplevde en viss tilbakegang i boligprisene i enkelte måneder. Boligbyggingen ble ikke så høy som forventet, og heller ikke i 2013 maktet vi å produsere nok boliger i forhold til det underliggende behovet.

Dette vil føre til at boligprisene igjen vil øke ganske kraftig om ikke altfor lang tid. Dette er en utvikling som må endres, all den tid vi blir så mange flere mennesker her til lands per år som vi blir.

Vi har beregnet det nasjonale boligbehovet til å være rundt 40.000 enheter per år, langt unna de rundt 30.000 enhetene som ble bygget i 2013.

Nedjustering

Tarkett_Aquarelle.jpg
Tarketts nyhet "Aquarelle" er en våtromskolleksjon.

 

Også i ROT-markedet har det gått noe tråere enn vi forventet for ett års tid siden. Tilbakemeldingene fra markedsaktørene er til dels svært sprikende, med alt fra en god stigning på 5 prosent, til stillstand og sågar tilbakegang for noen av de store aktørene.

Vi har ikke ferdigstilt all statistikk enda, men vi ser for oss at året som helhet kan ende med en svært forsiktig vekst for ROT-boligmarkedet.

Likevel er det klart at vi må nedjustere våre prognoser for boligbyggingen ganske kraftig, kanskje helt ned i 26.000 enheter.

For nye yrkesbygg er usikkerheten noe større, og det kan være at vi ender på rundt 5 millioner kvadratmeter som forventet.

Det er derimot heller ikke usannsynlig at vi må ned også her, kanskje til 4,7-4,8 millioner kvadratmeter. For ROT-bolig og ROT-yrkesbygg er vi fortsatt forsiktige optimister, og forventer en vekst på rundt 2-3 prosent i 2014.

Geberit_BlueTabs.jpg
"Blue Tabs" fra Geberit kan puttes i sisternen for frisk farge og forsiktig duft.

 

Planer på badet

 

Nordmenns planer for baderommet er derimot konstant høyt, og forsiktig stigende. Rundt 25 prosent av oss har konkrete planer om å gjøre noe med baderommet i 2014.

Ser vi på forskjellen mellom de som planlegger oppgraderinger av bad og de som faktisk gjør dette, ser vi at styrkeforholdet er nesten 1 til 1. Dette betyr at folk har et svært bevisst forhold til sine planer for badet, og ikke gjør noen «overilte» beslutninger.

Dette er vel kanskje ikke spesielt oppsiktsvekkende heller, all den tid oppussing av badet ofte er både kostbart og tidkrevende. Blant de som pusset opp badet i 2013, var det 43 prosent som pusset opp hele baderommet, mens 57 prosent pusset opp deler av rommet.

Ved siden av «enkle» arbeider som maling, er det bytting av armaturer og sanitærprodukter som er de arbeidene som oftest gjøres på badet, etterfulgt av badeskap.

Aldersmessig er fordelingen ganske lik når det gjelder oppussing av baderommet, med en liten overvekt av de yngre alderstrinnene. Dette kan være overraskende for noen da det ofte er kostnadskrevende arbeider.

Viktig rom

Tregulv_Flis_Chalet_farger_Hoganes.jpg
"Tregulv" i form av flis fra Höganäs. Kolleksjonen "Chalet" er her i ulike farger.

 

Hvordan vil så baderommet utvikle seg fremover? Badet har på mange måter opplevd den samme endringen som kjøkkenet – fra et rent bruksrom til et stadig viktigere rom for familien.

Badet er fristedet i boligen, der man med god samvittighet kan låse døren og bare være for seg selv. Dette har også flere menn oppdaget, og som vi alle vet – når mannen «kommer inn» i et rom, ender det som oftest med dyrere løsninger. Det kan blant annet nevnes at snittforbruket ved kjøp av sanitærprodukter det siste året var på nesten 10.000 kroner per husstand.

Det er ingenting som tyder på at interessen rundt badet vil minske, men som aktør i markedet er baderommet et av de mest konkurranseutsatte i disse dager. Ingen andre produktgrupper opplever større konkurranse fra netthandelen.

ifi_450x70_1.jpg
www.ifi.no

Flere artikler fra alttilbolig.no

1

Male baderomsplatene?

Vårt bad fra 1976 fungerer helt fint. Ikke målt fukt og det er god ventilasjon der. På sikt skal vi totalrenovere det, men på kort sikt vil vi gjøre noen kosmetiske endringer. Veggene er kledd med baderomsplater med marmormønster, og spørsmålet mitt er om det går an å sparkle og male over disse?
Les mer...

water damaged basement

Færre vannskader med lekkasjestopper

Lekkasjestoppere registrerer lekkasje, stanser vanntilførselen og begrenser dermed følgeskadene etter lekkasjer fra løse vanninstallasjoner. Ved nyinstallasjoner er det nå påbudt å montere lekkasjestopper.

Les mer...
ildet viser en murvegg som er etterisolert utvendig med murt forblending. Forblendingen er lagt opp på konsoller med betongbjelke mellom. Illustrasjonsfoto: SINTEF Byggforsk

Etterisoler murvegger på riktig måte

En rekke forhold spiller inn når man skal etterisolere eldre vegger av mur. En ny anvisning i Byggforskserien gir gode råd. 

Les mer...
Bruk et fint slipepapir og tørk godt av alt støv etterpå, gjerne med en mikrofiberklut.

Nytt kjøkken til et par tusen kroner

Kjøkkenet er både et arbeidsrom og et hyggelig oppholdsrom. Her kan familien samle seg til måltidene, og her kan barna gjøre lekser på kjøkkenbordet mens de voksne lager mat. Rommet blir mye brukt - og mye slitt. En oppfriskning behøver ikke koste så mye.
Les mer...
utemiljø

Skap et gjennomtenkt uterom!

Dobbelgarasje og terrasse er kommet for å bli, og det samme er utemiljø! Hagen eller balkongen er ikke lenger et sted for tilfeldig 

sammensatte hagemøbler og krakker, men heller et sted for hvile, rekreasjon og sosiale aktiviteter i skjønn forening ved hjelp av gjennomtenkt planlegging og stilige utemiljø produkter.

Les mer...
Salix integra

Slik lykkes du med prydtrær

En hage har behov for noen større vekster for å skape dybde og myke opp større flater enten i form av store hus eller store flate hagearealer.

Les mer...
Problemet med en vinduskarm som er beiset er at brunfargen stjeler mye lys.

Fra beis til maling

Når karmene og listverket ved vinduene innvendig er beiset brune og skal males hvite, må et systemskifte til. Slik går du frem da!

Les mer...
1

- pressemelding fra Relekta

Miljøvennlig fuging

Det blir mer og mer fokus på miljø i byggebransjen. Derfor har Relekta lansert fugemassen 101 Miljøfug. Den tilfredsstiller emisjonskravene til Breeam Nor. 

Les mer...
1

Verktøyguide til malejobben

Å male fasaden er en stor jobb som kan være kostbar - akkurat derfor er det viktig å være grundig i utførelsen. Med verktøy egnet for oppgaven går arbeidet raskere, og resultatet blir både penere og mer varig. God kvalitet er sjelden så lønnsomt som ved fasadebehandling. Her er en guide til hva du trenger.

Les mer...
Fig. 01Ulike komponenter i bindingsverksvegger

Oppdatert om bindingsverk

Byggforskseriens praktiske retningslinjer for dimensjonering og utførelse av bindingsverk i småhus er revidert og oppdatert etter gjeldende standarder. 

Les mer...
270

Pressemelding fra Gardena

Robotgressklipper: byens flotteste plen og fritid uten støy

En plen som klippes av en robot-gressklipper, er alltid velholdt.

Les mer...

Til toppen