Oppdatert om bindingsverk

Byggforskseriens praktiske retningslinjer for dimensjonering og utførelse av bindingsverk i småhus er revidert og oppdatert etter gjeldende standarder. 

523251_010x.jpg
Ulike komponenter i bindingsverksvegger. Illustrasjon: Byggforskserien 523.251. 

Den oppdaterte anvisningen 523.251 Bindingsverk av tre i småhus. Dimensjonering og utførelse beskriver hvordan man dimensjonerer og utfører bindingsverk av tre til vegger i småhus.

 

Småhus vil i denne sammenheng si bolighus, og bygninger med tilsvarende nyttelaster og egenlaster som bolighus, i maks to etasjer, og maks 12 m bredde. Det omfatter også hus som i tillegg til to etasjer har en frontvegg av tre i en underetasje som er delvis under terreng.

Anvisningen tar ikke for seg bærende vegger i større bygninger, som må dimensjoneres av byggeteknisk rådgiver.

 

Anvisningen bidrar til at småhus i stor grad kan dimensjoneres uten at man i hvert enkelt tilfelle behøver å gjøre omfattende statiske beregninger for vanlige veggkonstruksjoner, sier seniorrådgiver Trond Ø. Ramstad ved SINTEF Byggforsk.

 

23.251 Bindingsverk av tre i småhus. Dimensjonering og utførelse gjennomgår først stendertyper og krav til produktdokumentasjon.

 

Anvisningen tar for seg:
 

  • dimensjonering av stendere

  • dimensjonering av bjelker over dør- og vindusåpninger

  • konstruksjonsdetaljer for stenderplassering og sammenføyninger, tilslutninger, påfôringer og spikerslag, forankring og sideavstivning

Anvisningen er ajourført i henhold til siste utgave av konstruksjonsstandarden NS-EN 1995-1-1 for trekonstruksjoner og laststandardene i NS-EN 1991 serien.

 

Andre nye anvisninger

Andre nye og reviderte anvisninger er:

533.102 Vinduer. Typer og funksjoner

533.132 Vinduer av tre

554.022 Transformatorrom

 

Kilde: Sintef Byggforsk

Flere artikler fra alttilbolig.no

1

Male baderomsplatene?

Vårt bad fra 1976 fungerer helt fint. Ikke målt fukt og det er god ventilasjon der. På sikt skal vi totalrenovere det, men på kort sikt vil vi gjøre noen kosmetiske endringer. Veggene er kledd med baderomsplater med marmormønster, og spørsmålet mitt er om det går an å sparkle og male over disse?
Les mer...

water damaged basement

Færre vannskader med lekkasjestopper

Lekkasjestoppere registrerer lekkasje, stanser vanntilførselen og begrenser dermed følgeskadene etter lekkasjer fra løse vanninstallasjoner. Ved nyinstallasjoner er det nå påbudt å montere lekkasjestopper.

Les mer...
ildet viser en murvegg som er etterisolert utvendig med murt forblending. Forblendingen er lagt opp på konsoller med betongbjelke mellom. Illustrasjonsfoto: SINTEF Byggforsk

Etterisoler murvegger på riktig måte

En rekke forhold spiller inn når man skal etterisolere eldre vegger av mur. En ny anvisning i Byggforskserien gir gode råd. 

Les mer...
Bruk et fint slipepapir og tørk godt av alt støv etterpå, gjerne med en mikrofiberklut.

Nytt kjøkken til et par tusen kroner

Kjøkkenet er både et arbeidsrom og et hyggelig oppholdsrom. Her kan familien samle seg til måltidene, og her kan barna gjøre lekser på kjøkkenbordet mens de voksne lager mat. Rommet blir mye brukt - og mye slitt. En oppfriskning behøver ikke koste så mye.
Les mer...
utemiljø

Skap et gjennomtenkt uterom!

Dobbelgarasje og terrasse er kommet for å bli, og det samme er utemiljø! Hagen eller balkongen er ikke lenger et sted for tilfeldig 

sammensatte hagemøbler og krakker, men heller et sted for hvile, rekreasjon og sosiale aktiviteter i skjønn forening ved hjelp av gjennomtenkt planlegging og stilige utemiljø produkter.

Les mer...
Salix integra

Slik lykkes du med prydtrær

En hage har behov for noen større vekster for å skape dybde og myke opp større flater enten i form av store hus eller store flate hagearealer.

Les mer...
Problemet med en vinduskarm som er beiset er at brunfargen stjeler mye lys.

Fra beis til maling

Når karmene og listverket ved vinduene innvendig er beiset brune og skal males hvite, må et systemskifte til. Slik går du frem da!

Les mer...
1

- pressemelding fra Relekta

Miljøvennlig fuging

Det blir mer og mer fokus på miljø i byggebransjen. Derfor har Relekta lansert fugemassen 101 Miljøfug. Den tilfredsstiller emisjonskravene til Breeam Nor. 

Les mer...
1

Verktøyguide til malejobben

Å male fasaden er en stor jobb som kan være kostbar - akkurat derfor er det viktig å være grundig i utførelsen. Med verktøy egnet for oppgaven går arbeidet raskere, og resultatet blir både penere og mer varig. God kvalitet er sjelden så lønnsomt som ved fasadebehandling. Her er en guide til hva du trenger.

Les mer...
Fig. 01Ulike komponenter i bindingsverksvegger

Oppdatert om bindingsverk

Byggforskseriens praktiske retningslinjer for dimensjonering og utførelse av bindingsverk i småhus er revidert og oppdatert etter gjeldende standarder. 

Les mer...
270

Pressemelding fra Gardena

Robotgressklipper: byens flotteste plen og fritid uten støy

En plen som klippes av en robot-gressklipper, er alltid velholdt.

Les mer...

Til toppen