Pene gangveier til en rimelig pris

De våte og kalde månedene er endelig her. Gresset og plantene i hagen blir pyntet med dugg. Hvem ville ikke like å spasere gjennom høsthagen, og sitte på en benk og nyte de siste solstrålene?

gardena1.jpg
Foto: gardena

Eller høste inn de siste grønnsakene uten at skoene blir skitne? Med litt kunnskap og ferdigheter kan man lage pene stier og gangveier til en rimelig pris. Gangveiene kan være svingete eller rette, smale eller brede – bare la kreativiteten få fritt spillerom og bestem deg for hva som passer best i din hage.

gardena gangvei.pngJobben kan gjøres med litt forhåndsplanlegging og én dags arbeid. Før du begynner å lage gangveien, må du tenke over hvor den skal gå og hvilket materiale du foretrekker. Å legge enkle trefliser eller stokker er enkelt og rimelig, og kan være et godt alternativ til tradisjonell steinlegging. Stier som er laget av trefliser eller grus trenger ikke betongfundament. De ser naturlige ut, og kan enkelt forandres hvis du får andre ideer eller behov senere. Hvis gangveien skal brukes ofte, er det en fordel å bruke holdbare og bestandige materialer. 

Når du vet hva du vil ha, utstyrer du deg med snorer og trepinner. Først må naturligvis gangveien merkes opp. Husk at gangstien bør være minst 60 cm bred for å gi plass til én person. Hvis to personer skal kunne passere hverandre, bør du overveie en bredde på 120 cm. 
Neste trinn er å bruke en spade til å grave en linje langs kanten av stien inntil snorene. Fjern jorden mellom snorene i en dybde på ca. 10 cm. Utstikkende steiner og røtter må fjernes, slik at gangstien blir jevn og behagelig å gå på. Dumper og hulrom kan fylles med grus, sand eller jord. Deretter kan bakken komprimeres med en jordrulle. 
Hvis du vil legge kantsteiner på begge sider av gangstien, må det graves ut en grøft. Grøftene skal være litt større enn kantsteinene som skal legges der senere. Hvis du fyller grøften med sand, blir det lett å korrigere plasseringen av kantsteinene. Pass på at det blir minst mulig plass mellom steinene. Når kantsteinene er lagt på plass, slår du dem ned og fyller mellomrommene med sand. Nå kan gangstien gjøres ferdig ved å fordele det ønskede materialet, for eksempel grus, mellom kantsteinene. 

Det var det! Nå kan du nyte hagen og bruke den nye gangstien når du går til ditt favoritthjørne i hagen.

Artikkel hentet fra Gardena
http://www.gardena.com/no

Flere artikler fra alttilbolig.no

1

Male baderomsplatene?

Vårt bad fra 1976 fungerer helt fint. Ikke målt fukt og det er god ventilasjon der. På sikt skal vi totalrenovere det, men på kort sikt vil vi gjøre noen kosmetiske endringer. Veggene er kledd med baderomsplater med marmormønster, og spørsmålet mitt er om det går an å sparkle og male over disse?
Les mer...

water damaged basement

Færre vannskader med lekkasjestopper

Lekkasjestoppere registrerer lekkasje, stanser vanntilførselen og begrenser dermed følgeskadene etter lekkasjer fra løse vanninstallasjoner. Ved nyinstallasjoner er det nå påbudt å montere lekkasjestopper.

Les mer...
ildet viser en murvegg som er etterisolert utvendig med murt forblending. Forblendingen er lagt opp på konsoller med betongbjelke mellom. Illustrasjonsfoto: SINTEF Byggforsk

Etterisoler murvegger på riktig måte

En rekke forhold spiller inn når man skal etterisolere eldre vegger av mur. En ny anvisning i Byggforskserien gir gode råd. 

Les mer...
Bruk et fint slipepapir og tørk godt av alt støv etterpå, gjerne med en mikrofiberklut.

Nytt kjøkken til et par tusen kroner

Kjøkkenet er både et arbeidsrom og et hyggelig oppholdsrom. Her kan familien samle seg til måltidene, og her kan barna gjøre lekser på kjøkkenbordet mens de voksne lager mat. Rommet blir mye brukt - og mye slitt. En oppfriskning behøver ikke koste så mye.
Les mer...
utemiljø

Skap et gjennomtenkt uterom!

Dobbelgarasje og terrasse er kommet for å bli, og det samme er utemiljø! Hagen eller balkongen er ikke lenger et sted for tilfeldig 

sammensatte hagemøbler og krakker, men heller et sted for hvile, rekreasjon og sosiale aktiviteter i skjønn forening ved hjelp av gjennomtenkt planlegging og stilige utemiljø produkter.

Les mer...
Salix integra

Slik lykkes du med prydtrær

En hage har behov for noen større vekster for å skape dybde og myke opp større flater enten i form av store hus eller store flate hagearealer.

Les mer...
Problemet med en vinduskarm som er beiset er at brunfargen stjeler mye lys.

Fra beis til maling

Når karmene og listverket ved vinduene innvendig er beiset brune og skal males hvite, må et systemskifte til. Slik går du frem da!

Les mer...
1

- pressemelding fra Relekta

Miljøvennlig fuging

Det blir mer og mer fokus på miljø i byggebransjen. Derfor har Relekta lansert fugemassen 101 Miljøfug. Den tilfredsstiller emisjonskravene til Breeam Nor. 

Les mer...
1

Verktøyguide til malejobben

Å male fasaden er en stor jobb som kan være kostbar - akkurat derfor er det viktig å være grundig i utførelsen. Med verktøy egnet for oppgaven går arbeidet raskere, og resultatet blir både penere og mer varig. God kvalitet er sjelden så lønnsomt som ved fasadebehandling. Her er en guide til hva du trenger.

Les mer...
Fig. 01Ulike komponenter i bindingsverksvegger

Oppdatert om bindingsverk

Byggforskseriens praktiske retningslinjer for dimensjonering og utførelse av bindingsverk i småhus er revidert og oppdatert etter gjeldende standarder. 

Les mer...
270

Pressemelding fra Gardena

Robotgressklipper: byens flotteste plen og fritid uten støy

En plen som klippes av en robot-gressklipper, er alltid velholdt.

Les mer...

Til toppen