Poler vekk hvite flekker

Å sette et varmt krus med gløgg eller kaffe på bordplaten kan resultere i stygge hvite ringer og flekker i lakken. Merkene kan ikke tørkes vekk - men det finnes en annen metode som fungerer! Her viser vi hvordan.
1.jpg
Varme krus og gjenstander kan sette merker i en lakkert flate.

Setter du kruset med varm gløgg, kakao eller en kaffekopp direkte på en eldre, lakkert flate, kan lakken ta skade. Det oppstår små fordypninger eller blærer i lakken, og såkalte glassmerker oppstår. De fremstår som melkehvite ringer eller flekker. Det samme kan skje hvis du søler med alkoholholdige drikkevarer.

Dessverre kan de skjemmende flekkene ikke tørkes vekk med vanlige rengjøringsmidler og klut. Men det finnes andre måter å gjenskape fordums glans på! Liberon Ringfjerner gjør akkurat det navnet tilsier – fjerner ringer i overflaten.

Fremgangsmåte:

Hvite ringer i lakkens overflate på et møbel fjernes i to trinn – rengjøring og polering.

Start med å gjøre grundig rent. Til det brukes Liberon Møbelrenser og en universalklut eller fin stålull (finhetsgrad 0). Rensemidlet løser opp fett, skitt og smuss i overflaten. Tørk av med ren klut etterpå.

Ryst flasken med Liberon Ringfjerner skikkelig, slik at innholdet blandes godt. Bruk en myk, lofri klut og poler så flekken med midlet. Du skal ta kraftig i, slik at det oppstår friksjonsvarme og at ringfjerneren blir godt gnidd inn.

Etter en stunds arbeid vil du merke at flekken forsvinner! Samtidig blir overflaten blankere, fargen på treverket blir dypere og får tilbake løden.

Beskytter

Liberon Ringfjerner inneholder litt voks som beskytter overflaten. Når flekken er fjernet, poleres hele overflaten med Ringfjerner – det gir jevn glans og farge og forsegler porene og sprekkene i lakken, slik at overflaten ikke skades like lett i fremtiden.

2.jpg
Gni deretter inn flaten med Ringfjerer.

Skader i treverk

Hvite ringer og flekker i overflaten kan også oppstå på grunn av vannsøl som trekker ned gjennom små sprekker i lakken og gjør at treverket under sveller.

Når det tørker igjen, kan det oppstå luftlommer mellom treverk og lakkfilm. Resultatet av dette er også hvite ringer eller skjolder. Disse flekker fjernes imidlertid ikke av Ringfjerneren – her må andre midler til!

Ved å gni inn overflaten med Antikkvoks, fylles de mikroskopiske sprekkene opp, og skjoldene blir usynlige. Se til at flaten er skikkelig tørr, slik at du ikke stenger fukt inne.

Er flaten lakkert med skjellakk, og det hvite merket har kommet grunnet litt vannsøl, kan Ringfjerneren allikevel bøte på problemet. Det beror på at fargeforandringen kun sitter i toppen av skjellakkfilmen.

3.jpg
Når lakken er sprekket opp, kan vannsøl trekke ned og skade treverket under lakken. Disse flekkene fjernes ikke med Ringfjerneren.


ifi_450x70_1.jpg
www.ifi.no

 

Flere artikler fra alttilbolig.no

1

Male baderomsplatene?

Vårt bad fra 1976 fungerer helt fint. Ikke målt fukt og det er god ventilasjon der. På sikt skal vi totalrenovere det, men på kort sikt vil vi gjøre noen kosmetiske endringer. Veggene er kledd med baderomsplater med marmormønster, og spørsmålet mitt er om det går an å sparkle og male over disse?
Les mer...

water damaged basement

Færre vannskader med lekkasjestopper

Lekkasjestoppere registrerer lekkasje, stanser vanntilførselen og begrenser dermed følgeskadene etter lekkasjer fra løse vanninstallasjoner. Ved nyinstallasjoner er det nå påbudt å montere lekkasjestopper.

Les mer...
ildet viser en murvegg som er etterisolert utvendig med murt forblending. Forblendingen er lagt opp på konsoller med betongbjelke mellom. Illustrasjonsfoto: SINTEF Byggforsk

Etterisoler murvegger på riktig måte

En rekke forhold spiller inn når man skal etterisolere eldre vegger av mur. En ny anvisning i Byggforskserien gir gode råd. 

Les mer...
Bruk et fint slipepapir og tørk godt av alt støv etterpå, gjerne med en mikrofiberklut.

Nytt kjøkken til et par tusen kroner

Kjøkkenet er både et arbeidsrom og et hyggelig oppholdsrom. Her kan familien samle seg til måltidene, og her kan barna gjøre lekser på kjøkkenbordet mens de voksne lager mat. Rommet blir mye brukt - og mye slitt. En oppfriskning behøver ikke koste så mye.
Les mer...
utemiljø

Skap et gjennomtenkt uterom!

Dobbelgarasje og terrasse er kommet for å bli, og det samme er utemiljø! Hagen eller balkongen er ikke lenger et sted for tilfeldig 

sammensatte hagemøbler og krakker, men heller et sted for hvile, rekreasjon og sosiale aktiviteter i skjønn forening ved hjelp av gjennomtenkt planlegging og stilige utemiljø produkter.

Les mer...
Salix integra

Slik lykkes du med prydtrær

En hage har behov for noen større vekster for å skape dybde og myke opp større flater enten i form av store hus eller store flate hagearealer.

Les mer...
Problemet med en vinduskarm som er beiset er at brunfargen stjeler mye lys.

Fra beis til maling

Når karmene og listverket ved vinduene innvendig er beiset brune og skal males hvite, må et systemskifte til. Slik går du frem da!

Les mer...
1

- pressemelding fra Relekta

Miljøvennlig fuging

Det blir mer og mer fokus på miljø i byggebransjen. Derfor har Relekta lansert fugemassen 101 Miljøfug. Den tilfredsstiller emisjonskravene til Breeam Nor. 

Les mer...
1

Verktøyguide til malejobben

Å male fasaden er en stor jobb som kan være kostbar - akkurat derfor er det viktig å være grundig i utførelsen. Med verktøy egnet for oppgaven går arbeidet raskere, og resultatet blir både penere og mer varig. God kvalitet er sjelden så lønnsomt som ved fasadebehandling. Her er en guide til hva du trenger.

Les mer...
Fig. 01Ulike komponenter i bindingsverksvegger

Oppdatert om bindingsverk

Byggforskseriens praktiske retningslinjer for dimensjonering og utførelse av bindingsverk i småhus er revidert og oppdatert etter gjeldende standarder. 

Les mer...
270

Pressemelding fra Gardena

Robotgressklipper: byens flotteste plen og fritid uten støy

En plen som klippes av en robot-gressklipper, er alltid velholdt.

Les mer...

Til toppen