Rengjøring hindrer at malingen flasser

Er det fristende å hoppe over forarbeidet og gå rett på med maling og pensel? – Det er dessverre ingen god ide, ifølge malermester Tina Juuhl hos malermester Bratfoss AS.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
  Tekst: Åshild Nyhus Tyssen/ifi.no Foto: Yvonne Wilhelmsen og produsenten

- Jeg har flere ganger sett at malingen har flasset av fordi underlaget ikke har vært vasket før man han malt, forteller hun. 

Maling krever rent underlag  

Malingsprodusentene bruker mye tid på å finne ut hvordan vedheften kan bli best mulig, og dagens malinger har veldig god heft. Men det hjelper ikke om malingen er aldri så god om ikke underlaget er rent.

- Hvis du maler oppå et lag med støv eller fett, blir det liggende en hinne mellom underlaget og den nye malingen, og heften blir mye dårligere. Til slutt vil malingen sprekke opp og flasse av, forklarer Juuhl. 

Har malingen først begynt å flasse, kreves det mye arbeid for å få det pent igjen. Du kan spare deg for mye ekstraarbeid ved å ta deg tid til å rengjøre underlaget grundig før du maler.

 Usynlig skitt  

Men det er da ikke SÅ møkkete, tenker du kanskje? Da kan det være greit å vite at selv små, usynlige partikler kan lage trøbbel for malingen. På kjøkkenet er matos og fett som regel det største problemet, mens det i stua og andre rom alltid vil danne seg et lag av støv og små, løse partikler på veggene. Alt dette må vekk før du maler. 

Tørr rengjøring  

At rengjøringen tar lang tid er en myte. Med moderne rengjøringsutstyr gjøres arbeidet raskt og effektivt. Mopp og mikrofiberklut er smarte hjelpemidler. 

- 90 prosent av all smuss består av tørre partikler. Disse fjernes også best tørt, og tørrmopping er en effektiv metode. Tørrmopping fungerer også perfekt for å fjerne slipestøv, forteller Mattias Olovsson, produktsjef i Jordan. 

I vanlige oppholdsrom er det derfor i følge produsenten nok med tørrengjøring. Den statiske effekten som oppstår i en tørrmopp når den dras over flater gjør at mikrostøv, hår og lo fester seg til klutens små fibre. Smuss og støv forblir i kluten inntil den skylles i varmt vann. 

Våt rengjøring  

Ellers er en Husvask et nyttig rengjøringsmiddel. Vanlig grønnsåpe er ikke egnet, ettersom det etterlater seg en fettfilm som gir dårlig heft til malingen. 

- I rom der det har vært røkt sigaretter eller i rom med peis eller matos bør man påføre Husvask ved hjelp av en liten sprayflaske, og deretter tørke av med en ren mopp som skylles jevnlig i rent vann. På kjøkken og våtrom kan moppekluten fuktes med rent, lunkent vann tilsatt Husvask eller tilsvarende, legger Olovsson til. 

Nikotin må sperres inne  

Hvis det har blitt røkt sigaretter i rommet som skal males, kan det hende du må sterkere til verks enn bare rengjøring. Nikotin legger seg som et gult belegg, og den vil trenge gjennom den nye malingen, og fortsatt være synlig. 

- Hvis du maler oppå et belegg av nikotin og opplever at det trenger igjennom, så er det for sent, og da hjelper det ikke lenger å vaske. Da må du gå over med et strøk isolergrunn, en spesiell grunning som ikke slipper partikler gjennom, for å holde nikotinen inne før du maler på nytt, sier Juuhl. 

Så hvis du vet at det har vært røkt mye i rommet du skal male, kan det kanskje være like greit og enkelt å male med isolergrunn først som sist. 

- Jeg har flere ganger sett at malingen har flasset av fordi underlaget ikke har vært vasket før man han malt, forteller Tina Juuhl.
 
Hvis du maler oppå et lag med støv eller fett, blir det liggende en hinne mellom underlaget og den nye malingen, og heften blir mye dårligere.
 
SONY DSC
Du kan spare deg for mye ekstraarbeid ved å ta deg tid til å rengjøre underlaget grundig før du maler.
 
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kilde: Ifi.no

Flere artikler fra alttilbolig.no

1

Male baderomsplatene?

Vårt bad fra 1976 fungerer helt fint. Ikke målt fukt og det er god ventilasjon der. På sikt skal vi totalrenovere det, men på kort sikt vil vi gjøre noen kosmetiske endringer. Veggene er kledd med baderomsplater med marmormønster, og spørsmålet mitt er om det går an å sparkle og male over disse?
Les mer...

water damaged basement

Færre vannskader med lekkasjestopper

Lekkasjestoppere registrerer lekkasje, stanser vanntilførselen og begrenser dermed følgeskadene etter lekkasjer fra løse vanninstallasjoner. Ved nyinstallasjoner er det nå påbudt å montere lekkasjestopper.

Les mer...
ildet viser en murvegg som er etterisolert utvendig med murt forblending. Forblendingen er lagt opp på konsoller med betongbjelke mellom. Illustrasjonsfoto: SINTEF Byggforsk

Etterisoler murvegger på riktig måte

En rekke forhold spiller inn når man skal etterisolere eldre vegger av mur. En ny anvisning i Byggforskserien gir gode råd. 

Les mer...
Bruk et fint slipepapir og tørk godt av alt støv etterpå, gjerne med en mikrofiberklut.

Nytt kjøkken til et par tusen kroner

Kjøkkenet er både et arbeidsrom og et hyggelig oppholdsrom. Her kan familien samle seg til måltidene, og her kan barna gjøre lekser på kjøkkenbordet mens de voksne lager mat. Rommet blir mye brukt - og mye slitt. En oppfriskning behøver ikke koste så mye.
Les mer...
utemiljø

Skap et gjennomtenkt uterom!

Dobbelgarasje og terrasse er kommet for å bli, og det samme er utemiljø! Hagen eller balkongen er ikke lenger et sted for tilfeldig 

sammensatte hagemøbler og krakker, men heller et sted for hvile, rekreasjon og sosiale aktiviteter i skjønn forening ved hjelp av gjennomtenkt planlegging og stilige utemiljø produkter.

Les mer...
Salix integra

Slik lykkes du med prydtrær

En hage har behov for noen større vekster for å skape dybde og myke opp større flater enten i form av store hus eller store flate hagearealer.

Les mer...
Problemet med en vinduskarm som er beiset er at brunfargen stjeler mye lys.

Fra beis til maling

Når karmene og listverket ved vinduene innvendig er beiset brune og skal males hvite, må et systemskifte til. Slik går du frem da!

Les mer...
1

- pressemelding fra Relekta

Miljøvennlig fuging

Det blir mer og mer fokus på miljø i byggebransjen. Derfor har Relekta lansert fugemassen 101 Miljøfug. Den tilfredsstiller emisjonskravene til Breeam Nor. 

Les mer...
1

Verktøyguide til malejobben

Å male fasaden er en stor jobb som kan være kostbar - akkurat derfor er det viktig å være grundig i utførelsen. Med verktøy egnet for oppgaven går arbeidet raskere, og resultatet blir både penere og mer varig. God kvalitet er sjelden så lønnsomt som ved fasadebehandling. Her er en guide til hva du trenger.

Les mer...
Fig. 01Ulike komponenter i bindingsverksvegger

Oppdatert om bindingsverk

Byggforskseriens praktiske retningslinjer for dimensjonering og utførelse av bindingsverk i småhus er revidert og oppdatert etter gjeldende standarder. 

Les mer...
270

Pressemelding fra Gardena

Robotgressklipper: byens flotteste plen og fritid uten støy

En plen som klippes av en robot-gressklipper, er alltid velholdt.

Les mer...

Til toppen