Sette opp anneks

Et anneks eller uthus i bindingsverk kan settes opp etter flere prinsipper. Her viser vi deg hvordan du kan sette opp et anneks etter plattformkonstruksjon.

 Tegningen nedenfor er en såkalt plattformkonstruksjon, som i de fleste tilfeller er en grei og enkel metode. Ofte benytter vi elementer fra flere metoder sammen.

Poenget med plattformen er at du bygger hele gulvet ferdig først, gjerne med eventuell isolasjon, gulvbord og det hele – og så setter veggene oppå. Er været ustabilt, sløyfer du isolasjon og gulvbord i første omgang, men legger et løst arbeidsgulv.

 

Kommentarer til tegningen

 

Vi har tenkt oss 6 pilarer, dermed blir spennet ca. 180 cm i lengderetningen, som bærer hele taklasten. Vi forutsetter vanlig bindingsverk av materialer i løpende meter.

Pilartoppene

 • På pilartoppene må det legges grunnmurpapp før hovedbjelkene (svill på høykant) legges som en ramme rundt.

Gulvbjelkene

 • Kapp alle gulvbjelkene slik at de blir like lange.
 • Du må aldri måle lengden på bjelke for bjelke, fordi hovedbjelkene nesten alltid vil ha en liten sving.
 • Gulvbjelkene festes med to stk. 4,2 x 150 mm spiker fra utsiden eller legges i bjelkesko.

Isolasjon av gulv

 • Du kan godt isolere gulvet og legge det ferdig med én gang, bare det dekkes godt til mot nedbør. 
 • Spikre først lekter på bjelkene som du legger stubbloftbord eller -plater på, deretter fyller du opp med isolasjon.
 • Velger du å vente med isoleringen, bør du legge et midlertidig arbeidsgulv.

Vegger

 • Veggene kan bygges liggende på gulvet, med alle stendene spikret mellom bunnsvill og toppsvill. 
 • Vindus- og døråpninger kan du avsette uten liggende spikerslag så lenge.
 • Når veggene er reist og forbundet, må de avstives midlertidig med lange skråbord, helst på innsiden.

Taket

 • Taket kan bestå av enkle sperrebind som lages ferdige på bakken. Enten forbindes delene med hullplater som spikres, eller du bruker trelasker. Det må sages ut et lite hakk i underkant av sperren, slik at anlegget på toppsvillen blir flatt.
 • Taksperrene festes til svillen med en stikkspiker fra hver side, eventuelt med bygningsbeslag hvis området er kraftig værutsatt.

Avstiving

 • Nå fjernes de midlertidige skråstøttene, og veggene stives av med for eksempel svarte asfaltimpregnerte vindsperreplater. Platene skal gå et stykke nedenfor svillen og stikke ovenfor toppsvillen, slik at takisolasjonen stenges.
 • Bruker du forhudningspapp, må veggene avstives med faste skråstøtter som felles inn over minst tre stendere, en på hver side i alle veggene.

Vindsperreplater og isolasjon

 • Utvendig legges det vindsperreplate, deretter kledning. Med stående kledning må du ha iallfall ett horisontalt spikerslag – det trenger du ikke med liggende kledning.
 • Velger du stående kledning, trenger du ikke de to støttene i gavlen opp mot taksperrene.
 • Veggene isoleres med mineralull, og kles innvending med dampsperre før panelbordene festes.


www.byggern.no

 

Flere artikler fra alttilbolig.no

1

Male baderomsplatene?

Vårt bad fra 1976 fungerer helt fint. Ikke målt fukt og det er god ventilasjon der. På sikt skal vi totalrenovere det, men på kort sikt vil vi gjøre noen kosmetiske endringer. Veggene er kledd med baderomsplater med marmormønster, og spørsmålet mitt er om det går an å sparkle og male over disse?
Les mer...

water damaged basement

Færre vannskader med lekkasjestopper

Lekkasjestoppere registrerer lekkasje, stanser vanntilførselen og begrenser dermed følgeskadene etter lekkasjer fra løse vanninstallasjoner. Ved nyinstallasjoner er det nå påbudt å montere lekkasjestopper.

Les mer...
ildet viser en murvegg som er etterisolert utvendig med murt forblending. Forblendingen er lagt opp på konsoller med betongbjelke mellom. Illustrasjonsfoto: SINTEF Byggforsk

Etterisoler murvegger på riktig måte

En rekke forhold spiller inn når man skal etterisolere eldre vegger av mur. En ny anvisning i Byggforskserien gir gode råd. 

Les mer...
Bruk et fint slipepapir og tørk godt av alt støv etterpå, gjerne med en mikrofiberklut.

Nytt kjøkken til et par tusen kroner

Kjøkkenet er både et arbeidsrom og et hyggelig oppholdsrom. Her kan familien samle seg til måltidene, og her kan barna gjøre lekser på kjøkkenbordet mens de voksne lager mat. Rommet blir mye brukt - og mye slitt. En oppfriskning behøver ikke koste så mye.
Les mer...
utemiljø

Skap et gjennomtenkt uterom!

Dobbelgarasje og terrasse er kommet for å bli, og det samme er utemiljø! Hagen eller balkongen er ikke lenger et sted for tilfeldig 

sammensatte hagemøbler og krakker, men heller et sted for hvile, rekreasjon og sosiale aktiviteter i skjønn forening ved hjelp av gjennomtenkt planlegging og stilige utemiljø produkter.

Les mer...
Salix integra

Slik lykkes du med prydtrær

En hage har behov for noen større vekster for å skape dybde og myke opp større flater enten i form av store hus eller store flate hagearealer.

Les mer...
Problemet med en vinduskarm som er beiset er at brunfargen stjeler mye lys.

Fra beis til maling

Når karmene og listverket ved vinduene innvendig er beiset brune og skal males hvite, må et systemskifte til. Slik går du frem da!

Les mer...
1

- pressemelding fra Relekta

Miljøvennlig fuging

Det blir mer og mer fokus på miljø i byggebransjen. Derfor har Relekta lansert fugemassen 101 Miljøfug. Den tilfredsstiller emisjonskravene til Breeam Nor. 

Les mer...
1

Verktøyguide til malejobben

Å male fasaden er en stor jobb som kan være kostbar - akkurat derfor er det viktig å være grundig i utførelsen. Med verktøy egnet for oppgaven går arbeidet raskere, og resultatet blir både penere og mer varig. God kvalitet er sjelden så lønnsomt som ved fasadebehandling. Her er en guide til hva du trenger.

Les mer...
Fig. 01Ulike komponenter i bindingsverksvegger

Oppdatert om bindingsverk

Byggforskseriens praktiske retningslinjer for dimensjonering og utførelse av bindingsverk i småhus er revidert og oppdatert etter gjeldende standarder. 

Les mer...
270

Pressemelding fra Gardena

Robotgressklipper: byens flotteste plen og fritid uten støy

En plen som klippes av en robot-gressklipper, er alltid velholdt.

Les mer...

Til toppen