Skap et gjennomtenkt uterom!

Dobbelgarasje og terrasse er kommet for å bli, og det samme er utemiljø! Hagen eller balkongen er ikke lenger et sted for tilfeldig 

sammensatte hagemøbler og krakker, men heller et sted for hvile, rekreasjon og sosiale aktiviteter i skjønn forening ved hjelp av gjennomtenkt planlegging og stilige utemiljø produkter.

utemiljø.jpg
Foto: Sundance

Oppgradering av ditt utemiljø koster både mindre i tid og penger enn hva konstruksjoner innendørs ville koste. Og siden et vakkert utemiljø hever verdien av din eiendom, vil du mest sannsynlig kunne legge det inn i boliglånet.

Fire tips til vakkert uterom:

1. Bestem deg for hvor stort og fantastisk du vil at ditt utemiljø skal bli. Tenk utover det vanlige. Lag en liste over hvordan du ser for deg at dere kommer til å bruke utemiljøet. Gjør deretter noen prioriteringer. Hvordan kommer dere mest til å bruke det? En liste vil gi deg et sted å starte, og et gjennomtenkt sted å ta beslutninger fra i forhold til hvilke møbler, størrelse og utvalg som passer best inn for at du skal kunne oppnå ønskelig resultat.

2. Velg riktig sted. Hvis eiendommen din gir deg flere muligheter i forhold til plassering, tenk spesielt nøye over hvilke steder som gir fin utsikt over hav, innsjø, skog eller hage. Tenk også på vindforhold og drenering, og selvfølgelig solforhold. Solen står jo ikke høyt på himmelen hele året her i landet. Hvilke rom som er i nærheten kan også være en viktig brikke – spesielt soverom.

3. Se på utemiljø som et eget rom. Mange har vanskeligheter med å se for seg hvordan et rom uten vegger kan dekoreres. Men så snart de forestiller seg en Pergola eller overbygg, så ser de mulighetene. Hvis man starter med et overbygg, så får man med en gang ideer til alt fra musikk-anlegg til gasspeis, utekjøkken, massasjebad og hagemøbler.

4. Fyr opp! Folk er naturlig tiltrukket av flammer og ildsteder. Så tenk på ilden som enten midtpunktet eller ”ankeret” til ditt utemiljø. En firepit i midten av rommet skaper et sjarmerende og romantisk midtpunkt som minner om å skape et bål i midten når man er ute i skog og mark, mens en utepeis i utkanten av utemiljøet skaper naturlig varme til hele rommet og gir deg maksimalt utbytte i forhold til dekorering.

Inkluder et uterom med utendørs massasjebad.

Et utendørs boblebad eller massasjebad øker verdien til et hvilket som helst hus eller hytte. Ung eller gammel - alle elsker det boblende, varme vannet som reduserer stress, lindrer såre og stive muskler og ledd, og fornyer sjel og sinn. Hager, terrasser og balkonger handler alle om å slappe av. Det er derfor et massasjebad passer så fint inn der. La oss anta at du vurderer et massasjebad til ditt uterom. Begynn gjerne med det grunnleggende:

Ta i betraktning at du kan bruke massasjebadet året rundt. Det er mer anvendelig enn et svømmebasseng.

Legg til plantekasser, hagemøbler eller solskjerming etterhvert som årstidene endrer seg.

Gjør det gjerne enkelt. Kanskje du kun trenger å legge til en matchende trapp til massasjebadet.

Lag et “spa i hagen”- miljø rundt massasjebadet med naturlige planter, steiner og klaterbusker.

Få oversikt over helheten.

Hagesentre som er fylt opp med fargerike og eksotiske planter er ofte fristende, spesielt om våren, men de passer ikke alltid inn når vi kommer hjem. De fleste hager er organisert rundt noen få sterke elementer, slik som en grønn gressplen, rader av hekker, terrasse med hagemøbler og lignende. Begynn med disse dominerende områdene, og bestem deg også for hvordan du vil bevege deg til og fra de ulike stedene. Deretter fyller du inn tomrommene med sesongvariasjoner av planter, møbler og lignende.

Kopier det du liker. Når du ser noe du liker, tenk over om du kan tilpasse ideen til din egen hage. Planter som vokser i ditt eget nærmområde er et sikkert valg (klimaet vil ta vare på dem). Beundrer du naboens helle-sti? Spør om navnet på leverandøren av hellene, og kanskje naboen har noen tips og råd til deg! Du kan finne mye informasjon på nettet om nesten alt fra landskapsarkitektur til utendørs renoveringsprosjekter.

Tekst og foto: Sundance

Flere artikler fra alttilbolig.no

1

Male baderomsplatene?

Vårt bad fra 1976 fungerer helt fint. Ikke målt fukt og det er god ventilasjon der. På sikt skal vi totalrenovere det, men på kort sikt vil vi gjøre noen kosmetiske endringer. Veggene er kledd med baderomsplater med marmormønster, og spørsmålet mitt er om det går an å sparkle og male over disse?
Les mer...

water damaged basement

Færre vannskader med lekkasjestopper

Lekkasjestoppere registrerer lekkasje, stanser vanntilførselen og begrenser dermed følgeskadene etter lekkasjer fra løse vanninstallasjoner. Ved nyinstallasjoner er det nå påbudt å montere lekkasjestopper.

Les mer...
ildet viser en murvegg som er etterisolert utvendig med murt forblending. Forblendingen er lagt opp på konsoller med betongbjelke mellom. Illustrasjonsfoto: SINTEF Byggforsk

Etterisoler murvegger på riktig måte

En rekke forhold spiller inn når man skal etterisolere eldre vegger av mur. En ny anvisning i Byggforskserien gir gode råd. 

Les mer...
Bruk et fint slipepapir og tørk godt av alt støv etterpå, gjerne med en mikrofiberklut.

Nytt kjøkken til et par tusen kroner

Kjøkkenet er både et arbeidsrom og et hyggelig oppholdsrom. Her kan familien samle seg til måltidene, og her kan barna gjøre lekser på kjøkkenbordet mens de voksne lager mat. Rommet blir mye brukt - og mye slitt. En oppfriskning behøver ikke koste så mye.
Les mer...
utemiljø

Skap et gjennomtenkt uterom!

Dobbelgarasje og terrasse er kommet for å bli, og det samme er utemiljø! Hagen eller balkongen er ikke lenger et sted for tilfeldig 

sammensatte hagemøbler og krakker, men heller et sted for hvile, rekreasjon og sosiale aktiviteter i skjønn forening ved hjelp av gjennomtenkt planlegging og stilige utemiljø produkter.

Les mer...
Salix integra

Slik lykkes du med prydtrær

En hage har behov for noen større vekster for å skape dybde og myke opp større flater enten i form av store hus eller store flate hagearealer.

Les mer...
Problemet med en vinduskarm som er beiset er at brunfargen stjeler mye lys.

Fra beis til maling

Når karmene og listverket ved vinduene innvendig er beiset brune og skal males hvite, må et systemskifte til. Slik går du frem da!

Les mer...
1

- pressemelding fra Relekta

Miljøvennlig fuging

Det blir mer og mer fokus på miljø i byggebransjen. Derfor har Relekta lansert fugemassen 101 Miljøfug. Den tilfredsstiller emisjonskravene til Breeam Nor. 

Les mer...
1

Verktøyguide til malejobben

Å male fasaden er en stor jobb som kan være kostbar - akkurat derfor er det viktig å være grundig i utførelsen. Med verktøy egnet for oppgaven går arbeidet raskere, og resultatet blir både penere og mer varig. God kvalitet er sjelden så lønnsomt som ved fasadebehandling. Her er en guide til hva du trenger.

Les mer...
Fig. 01Ulike komponenter i bindingsverksvegger

Oppdatert om bindingsverk

Byggforskseriens praktiske retningslinjer for dimensjonering og utførelse av bindingsverk i småhus er revidert og oppdatert etter gjeldende standarder. 

Les mer...
270

Pressemelding fra Gardena

Robotgressklipper: byens flotteste plen og fritid uten støy

En plen som klippes av en robot-gressklipper, er alltid velholdt.

Les mer...

Til toppen