Slik behandler du utemøbler.

Alle hagemøbler av tre må vedlikeholdes. Dette gjelder også for trykkimpregnerte materialer.

 

Trykkimpregneringen hindrer treet i å råtne og beskytter mot soppangrep, men det hindrer ikke treverket i å tørke ut og dermed sprekke eller slå seg. Kombinasjonen fukt og ultrafiolette stråler fra solen vil også bryte ned fibrene i veden, og treet vil gradvis slipes ned og bli grått.

Slik går du frem:

Olje og beis


For å hindre nedbrytningsprosessen kan det påføres en uteolje.Denne fås som klar eller pigmentert. Dermed kan man friske opp tidligere farge, samtidig som pigmentene hindrer solstrålene i å fortsette nedbrytningen. Behandling med klar treolje på uimpregnert virke frarådes. I stedet for olje kan det brukes beis.Utemøbler bør oljes hvert år, eventuelt både vår og høst dersom de virker tørre. Det skal ikke oljes så ofte at oljen danner film (som senere kan flasse av). Tørk av det som ikke trekker inn i treverket.Det er normalt ikke behov for annet forarbeid enn rengjøring. Men er overflaten stygg og sprukken bør den slipes. Deretter strykes oljen på til treet er mettet. Benytt en fille gjennomtrukket med olje.Til store flater benyttes en bred flat pensel. For at møblene ikke skal bli for mørke over tid, kan man veksle mellom pigmenterte og klare behandlinger.

Furumøbler kan behandles med olje beregnet for trebåter. Først påføres en tyntflytende, penetrerende olje. Følg bruksanvisningen og påfør olje helt til treverket er mettet. Deretter påføres 5-6 strøk med en tørrende toppolje.

For å hindre vanninntrengning i sår og merker, skal møblene hvert år påføres et strøk gjennomtrengende olje, etterfulgt av toppstrøkolje. Vær nøye med at bena suger opp tilstrekkelig med olje slik at de ikke får vannopptak etter regnvær. Det samme gjelder møbler som står på plen.

Olje og beis

Tidligere var hagebenker og andre utemøbler hvite. Mange ønsker fortsatt malte møbler, enten det er hvitt eller en annen farge. For å hindre oppsprekking og avflassing, er det viktig å velge riktig malingstype og utføre grunnarbeidet skikkelig. Er møblene først nedslitt, er det viktig at løse trefibre slipes bort og treet impregneres mot fuktighet og soppangrep. Til dette kan det brukes beis. Spesielt er det viktig at elementer som er i kontakt med bakken får skikkelig behandling.La gjerne stol- og bordben stå i en boks fylt med beis eller impregneringsvæske en stund slik at veden blir mettet. Når det gjelder maling er det en fordel å bruke en halvåpen type, dvs en maling som kan slippe eventuell fuktighet i materiellet gjennom uten å flasse opp eller sprekke. Utemalinger på akrylbasis har vist seg velegnet, samtidig som disse malingene gir meget god vedheft.

Teakmøbler


Teak er mettet med oljer og harpiks fra naturens side og råtner derfor sent selv i relativt fuktig miljø. Men overflaten brytes likevel ned av regn, sol og vind. Det ytterste laget tørker ut og gir treverket en sølvgrå patina. Det kan i seg selv være vakkert, men på utemøbler er vi mer tilbøyelige til å bevare den varme gløden. La møblene få jevnlig tilførsel av teakolje, men ikke så mye og så ofte at oljen danner film. Oljen skal trekke inn og ikke ligge på overflaten.


Start med å skrubbe med et spesialrensemiddel som fjerner skitt og løse trefibre. Etter tørk blir teaken nesten som ny. For å hindre ny nedbryting tilføres olje. Et alternativ til tradisjonell teakolje er olje som inneholder voks. Voksen gjør at overflaten kan poleres opp dersom det ønskes mer glans. Tørk alltid av overskytende olje.

Plastmøbler


Nye plastmøbler bør behandles med plastvoks. Ved rengjøring benyttes kun fete såper. Syntetiske såper tørker ut fettstoffene i plasten. Bruk heller ikke skuremiddel da dette lager riper overflaten.

Plastmøbler med nedbrutt overflate kan få tilbake glansen ved hjelp av et spesialrensemiddel for plastmøbler. Arbeid rensemiddelet inn i overflaten med poleringsstålull. Tørk skitten av etter hvert med bomullsfiller. Etter rengjøring og opptørk påføres plastvoks for å hindre ny tilsmussing og friske opp falmede farger.Har møblene allerede blitt stygge, eller du ønsker en annen farge på dem, kan de spraymales. Vask møblene først. Bruk deretter en avfettingsvæske for å fjerne olje, fett, silicon eller andre stoffer som hindrer heft. Riper fjernes med fint slipepapir, grad 150- 200. Grovere riper fylles med universalsparkel og slipes før de grunnes med universalgrunning. Som toppstrøk bruker du spraymaling. Ikke ha på for mye lakk av gangen, da du lett kan få sig som må slipes bort ettet at malingen er blitt tørr. Bruk støvmaske og dekk til omgivelsene.

Sjekkliste for verktøy/utstyr:

Skrape
Slipepapir
Bøtte
Skurekost
Arbeidshansker
Male-/lakkpensel
Kluter/filler
Støvmaske
Skrujern/skiftenøkkel
Pussemaskin
Poleringsmaskin

Sjekkliste for materialer:

Beis
Utemaling
Treolje
Rødsprit
Plastrensemiddel
Voks
Poleringsstålull
Spraymaling
Avfettingsvæske

Artikkelen er hentet fra www.byggmakker.no

Flere artikler fra alttilbolig.no

270

Pressemelding fra Gardena

Robotgressklipper: byens flotteste plen og fritid uten støy

En plen som klippes av en robot-gressklipper, er alltid velholdt.

Les mer...

image002

Ubehandlet gran og furu mest klimavennlig

En studie av trefasader viser at norsk furu og gran uten overflatebehandling medfører lavest utslipp av klimagasser gjennom levetiden.

Les mer...
hybrid lettbetong

Hybrid betongkonstruksjon like god

En fersk doktoravhandling viser hvordan lettbetong kan benyttes i kombinasjon med normal betong for å oppnå et lettere, men like bra konstruksjonselement. I tillegg isolerer lettbetongen bedre.

Les mer...
2

Klar for husvask

Et nyvasket hus gir en god følelse, både om vasken er inne eller ute! Særlig før 17. mai og sommer, når du skal oppholde deg mye ute, er det fint med rene husvegger. Nå som det har blitt lysere i været, er det dessuten på tide å sjekke husveggen.

Les mer...
Vinyl_badet_forbo1

Økt status for badet

Nordmenns forhold til badet har endret seg de siste årene - fra et bruksrom til et nytelsesrom. Dette øker interessen for rommet.

Les mer...
montering av takpanel

Montering av invendig takpanel - video fra Maxbo

Video som viser deg hvordan du monterer monterer takpanel.

Les mer...
velge riktig drill

Hvilken drill skal jeg velge? - video fra Coop Bygg

Video som gir deg tips for hvilken drill du skal velge.

Les mer...
sette inn garasjedør

Slik setter du inn garasjedør - video fra Maxbo

Video som viser deg hvordan du monterer dør i garasjen.

Les mer...
Teppeabo_halvsirkel

Slik unngår du å skli i trappa

Med to små barn har jeg hjertet i halsen hver gang de løper opp og ned vår gamle tretrapp. De løper hele tiden i stedet for å gå. Hvilke muligheter har vi for å gjøre trappen mer sklisikker, og samtidig gjøre at det ser fint ut?

Les mer...
1

Slik maler du kjøkkenskapene

Forny kjøkkenskapene med maling! Slik gjøres det; steg-for-steg.

Les mer...
En anelse rødt tilfører temperament til den sobre skalaen av sort, hvitt og naturtoner

Funkis med kontraster

Oppussingsentusiasten Stewart L. Stjernholm er perfeksjonist. Han forvandlet sin ærverdige funkisbolig med millimeterpresisjon.

Les mer...

Til toppen