Slik behandler du utemøbler.

Alle hagemøbler av tre må vedlikeholdes. Dette gjelder også for trykkimpregnerte materialer.

 

Trykkimpregneringen hindrer treet i å råtne og beskytter mot soppangrep, men det hindrer ikke treverket i å tørke ut og dermed sprekke eller slå seg. Kombinasjonen fukt og ultrafiolette stråler fra solen vil også bryte ned fibrene i veden, og treet vil gradvis slipes ned og bli grått.

Slik går du frem:

Olje og beis


For å hindre nedbrytningsprosessen kan det påføres en uteolje.Denne fås som klar eller pigmentert. Dermed kan man friske opp tidligere farge, samtidig som pigmentene hindrer solstrålene i å fortsette nedbrytningen. Behandling med klar treolje på uimpregnert virke frarådes. I stedet for olje kan det brukes beis.Utemøbler bør oljes hvert år, eventuelt både vår og høst dersom de virker tørre. Det skal ikke oljes så ofte at oljen danner film (som senere kan flasse av). Tørk av det som ikke trekker inn i treverket.Det er normalt ikke behov for annet forarbeid enn rengjøring. Men er overflaten stygg og sprukken bør den slipes. Deretter strykes oljen på til treet er mettet. Benytt en fille gjennomtrukket med olje.Til store flater benyttes en bred flat pensel. For at møblene ikke skal bli for mørke over tid, kan man veksle mellom pigmenterte og klare behandlinger.

Furumøbler kan behandles med olje beregnet for trebåter. Først påføres en tyntflytende, penetrerende olje. Følg bruksanvisningen og påfør olje helt til treverket er mettet. Deretter påføres 5-6 strøk med en tørrende toppolje.

For å hindre vanninntrengning i sår og merker, skal møblene hvert år påføres et strøk gjennomtrengende olje, etterfulgt av toppstrøkolje. Vær nøye med at bena suger opp tilstrekkelig med olje slik at de ikke får vannopptak etter regnvær. Det samme gjelder møbler som står på plen.

Olje og beis

Tidligere var hagebenker og andre utemøbler hvite. Mange ønsker fortsatt malte møbler, enten det er hvitt eller en annen farge. For å hindre oppsprekking og avflassing, er det viktig å velge riktig malingstype og utføre grunnarbeidet skikkelig. Er møblene først nedslitt, er det viktig at løse trefibre slipes bort og treet impregneres mot fuktighet og soppangrep. Til dette kan det brukes beis. Spesielt er det viktig at elementer som er i kontakt med bakken får skikkelig behandling.La gjerne stol- og bordben stå i en boks fylt med beis eller impregneringsvæske en stund slik at veden blir mettet. Når det gjelder maling er det en fordel å bruke en halvåpen type, dvs en maling som kan slippe eventuell fuktighet i materiellet gjennom uten å flasse opp eller sprekke. Utemalinger på akrylbasis har vist seg velegnet, samtidig som disse malingene gir meget god vedheft.

Teakmøbler


Teak er mettet med oljer og harpiks fra naturens side og råtner derfor sent selv i relativt fuktig miljø. Men overflaten brytes likevel ned av regn, sol og vind. Det ytterste laget tørker ut og gir treverket en sølvgrå patina. Det kan i seg selv være vakkert, men på utemøbler er vi mer tilbøyelige til å bevare den varme gløden. La møblene få jevnlig tilførsel av teakolje, men ikke så mye og så ofte at oljen danner film. Oljen skal trekke inn og ikke ligge på overflaten.


Start med å skrubbe med et spesialrensemiddel som fjerner skitt og løse trefibre. Etter tørk blir teaken nesten som ny. For å hindre ny nedbryting tilføres olje. Et alternativ til tradisjonell teakolje er olje som inneholder voks. Voksen gjør at overflaten kan poleres opp dersom det ønskes mer glans. Tørk alltid av overskytende olje.

Plastmøbler


Nye plastmøbler bør behandles med plastvoks. Ved rengjøring benyttes kun fete såper. Syntetiske såper tørker ut fettstoffene i plasten. Bruk heller ikke skuremiddel da dette lager riper overflaten.

Plastmøbler med nedbrutt overflate kan få tilbake glansen ved hjelp av et spesialrensemiddel for plastmøbler. Arbeid rensemiddelet inn i overflaten med poleringsstålull. Tørk skitten av etter hvert med bomullsfiller. Etter rengjøring og opptørk påføres plastvoks for å hindre ny tilsmussing og friske opp falmede farger.Har møblene allerede blitt stygge, eller du ønsker en annen farge på dem, kan de spraymales. Vask møblene først. Bruk deretter en avfettingsvæske for å fjerne olje, fett, silicon eller andre stoffer som hindrer heft. Riper fjernes med fint slipepapir, grad 150- 200. Grovere riper fylles med universalsparkel og slipes før de grunnes med universalgrunning. Som toppstrøk bruker du spraymaling. Ikke ha på for mye lakk av gangen, da du lett kan få sig som må slipes bort ettet at malingen er blitt tørr. Bruk støvmaske og dekk til omgivelsene.

Sjekkliste for verktøy/utstyr:

Skrape
Slipepapir
Bøtte
Skurekost
Arbeidshansker
Male-/lakkpensel
Kluter/filler
Støvmaske
Skrujern/skiftenøkkel
Pussemaskin
Poleringsmaskin

Sjekkliste for materialer:

Beis
Utemaling
Treolje
Rødsprit
Plastrensemiddel
Voks
Poleringsstålull
Spraymaling
Avfettingsvæske

Artikkelen er hentet fra www.byggmakker.no

Flere artikler fra alttilbolig.no

1

Male baderomsplatene?

Vårt bad fra 1976 fungerer helt fint. Ikke målt fukt og det er god ventilasjon der. På sikt skal vi totalrenovere det, men på kort sikt vil vi gjøre noen kosmetiske endringer. Veggene er kledd med baderomsplater med marmormønster, og spørsmålet mitt er om det går an å sparkle og male over disse?
Les mer...

water damaged basement

Færre vannskader med lekkasjestopper

Lekkasjestoppere registrerer lekkasje, stanser vanntilførselen og begrenser dermed følgeskadene etter lekkasjer fra løse vanninstallasjoner. Ved nyinstallasjoner er det nå påbudt å montere lekkasjestopper.

Les mer...
ildet viser en murvegg som er etterisolert utvendig med murt forblending. Forblendingen er lagt opp på konsoller med betongbjelke mellom. Illustrasjonsfoto: SINTEF Byggforsk

Etterisoler murvegger på riktig måte

En rekke forhold spiller inn når man skal etterisolere eldre vegger av mur. En ny anvisning i Byggforskserien gir gode råd. 

Les mer...
Bruk et fint slipepapir og tørk godt av alt støv etterpå, gjerne med en mikrofiberklut.

Nytt kjøkken til et par tusen kroner

Kjøkkenet er både et arbeidsrom og et hyggelig oppholdsrom. Her kan familien samle seg til måltidene, og her kan barna gjøre lekser på kjøkkenbordet mens de voksne lager mat. Rommet blir mye brukt - og mye slitt. En oppfriskning behøver ikke koste så mye.
Les mer...
utemiljø

Skap et gjennomtenkt uterom!

Dobbelgarasje og terrasse er kommet for å bli, og det samme er utemiljø! Hagen eller balkongen er ikke lenger et sted for tilfeldig 

sammensatte hagemøbler og krakker, men heller et sted for hvile, rekreasjon og sosiale aktiviteter i skjønn forening ved hjelp av gjennomtenkt planlegging og stilige utemiljø produkter.

Les mer...
Salix integra

Slik lykkes du med prydtrær

En hage har behov for noen større vekster for å skape dybde og myke opp større flater enten i form av store hus eller store flate hagearealer.

Les mer...
Problemet med en vinduskarm som er beiset er at brunfargen stjeler mye lys.

Fra beis til maling

Når karmene og listverket ved vinduene innvendig er beiset brune og skal males hvite, må et systemskifte til. Slik går du frem da!

Les mer...
1

- pressemelding fra Relekta

Miljøvennlig fuging

Det blir mer og mer fokus på miljø i byggebransjen. Derfor har Relekta lansert fugemassen 101 Miljøfug. Den tilfredsstiller emisjonskravene til Breeam Nor. 

Les mer...
1

Verktøyguide til malejobben

Å male fasaden er en stor jobb som kan være kostbar - akkurat derfor er det viktig å være grundig i utførelsen. Med verktøy egnet for oppgaven går arbeidet raskere, og resultatet blir både penere og mer varig. God kvalitet er sjelden så lønnsomt som ved fasadebehandling. Her er en guide til hva du trenger.

Les mer...
Fig. 01Ulike komponenter i bindingsverksvegger

Oppdatert om bindingsverk

Byggforskseriens praktiske retningslinjer for dimensjonering og utførelse av bindingsverk i småhus er revidert og oppdatert etter gjeldende standarder. 

Les mer...
270

Pressemelding fra Gardena

Robotgressklipper: byens flotteste plen og fritid uten støy

En plen som klippes av en robot-gressklipper, er alltid velholdt.

Les mer...

Til toppen