Slik lakker du gulv.

Lakkerte gulv trenger nye strøk med lakk en gang i blant. Hvor ofte avhenger helt av slitasjen gulvet blir utsatt for.

Slik_lakker_du_gulv_1

Det viktigste er at gulvet behandles før nye skader kommer gjennom til selve treverket. Hovedregelen er at gulvet bør lakkes hvert fjerde til femte år.

Ubehandlede gulv i heltre bør lakkes så raskt som mulig etter legging for å unngå misfarging etter kort tids bruk. Legger du parkettgulv bør du forhøre deg med leverandørens anbefalinger. Som regel er det ikke nødvendig å lakke nylagt parkett da lakken som brukes ofte er av høy kvalitet. Moderne klikksystemer er ofte så tette at det er liten fare for at noe siger ned i skjøtene og skader parketten.

Forberedelser:

1. Før gulvet lakkeres må det rengjøres med et spesialrengjøringsmiddel (gulv- og panelrens) som sikrer at voks, skitt og såperester fjernes. Produktet påføres med klut og bearbeides med skrubb. Ikke bruk for mye vann. Rødsprit bør unngås da det kan løse opp voks i underliggende lakk og forårsake senere heftproblemer.

2. Maskering av listverket hindrer søl av lakk på disse. Kan listene fjernes før lakkering, bør dette vurderes.

3. Et slipebrett påmontert forlengerskaft kan brukes for å matte ned gulvet. Dette er best egnet til mindre gulv. Ved nedmatting av større gulvflater, bør du bruke plansliper/eksentersliper eller poleringsmaskin. Dette sikrer vedheft for ny lakk. Støvsug gulvet etter nedmatting. Husk å fjerne støv ved listverk og dørterskler. Ved nedmatting av nyere UV-lakk er det spesielt viktig å bruke maskin. Denne type lakk er svært hard og nedmatting med slipebrett er ofte ikke tilstrekkelig. Start med grov korning på slipepapiret (150 til 180) og avslutt med fin. OBS! Skal du slipe ned til bart treverk, må egnet maskin benyttes. Dette er en jobb for fagfolk.

4. Tørk deretter gulvet med en ren, tørr mikrofiberklut. Denne tar med seg reststøvet. NB: Gulvet skal være helt tørt før lakkering.

Slik går du frem:

1. Når gulvet er rent og tørt kan det lakkeres. Lakken hentes fra rullebrett/bøtte eller helles utover gulvet og fordeles videre med pensel eller rull.

2. Bruk forlengerskaft og bred rull beregnet på lakkering. Hvis du skal lakke med pensel, bruker du en bred gulvlakkpensel av god kvalitet. Disse kan også kobles til forlengerskaft. Ved bruk av rull er det viktig å bruke rolige bevegelser, slik at du unngår luftbobler i lakken og tørr-rulling. Lakking med pensel bør foregå i motlys, slik at du ser hvor jevnt du fordeler lakken. Noen typer lakk setter seg raskt. Spesielt vil vanntynnede lakker ha kortere tørketid enn løsemiddelbaserte lakker. Det er viktig å legge på riktig mengde, og ikke lakke når det er for varmt og tørt i rommet. Unngå direkte sollys, og arbeid i samme retning som veden går i parketten.

3. Når lakken har tørket, nedmattes fiberreisningen med slipebrett og slipepapir (korning 180). Støvsug på nytt, og tørr helt rent med mikrofiberklut før påføring av neste lakkstrøk. Du bør påføre minst to strøk lakk på gulv som tidligere er lakkert. Slipte gulv påføres minimum tre strøk lakk. Lett nedmatting anbefales mellom strøkene på oljelakker for å bedre vedheften.

Sjekkliste for verktøy/utstyr:

Slipebrett, Mikrofibermopp, Slipepapir, Forlengelsesskaft, Dusjflaske m/vann, 450 mm bredsparkel,, gulvlakkpensel eller rull, Lofrie kluter, Plansliper/eksentersliper, Skrubb, Rullebrett

Sjekkliste for materialer:

Gulvlakk, Gulv- og panelrens

Artikkelen er hentet hos www.byggmakker.no

 

Flere artikler fra alttilbolig.no

1

Male baderomsplatene?

Vårt bad fra 1976 fungerer helt fint. Ikke målt fukt og det er god ventilasjon der. På sikt skal vi totalrenovere det, men på kort sikt vil vi gjøre noen kosmetiske endringer. Veggene er kledd med baderomsplater med marmormønster, og spørsmålet mitt er om det går an å sparkle og male over disse?
Les mer...

water damaged basement

Færre vannskader med lekkasjestopper

Lekkasjestoppere registrerer lekkasje, stanser vanntilførselen og begrenser dermed følgeskadene etter lekkasjer fra løse vanninstallasjoner. Ved nyinstallasjoner er det nå påbudt å montere lekkasjestopper.

Les mer...
ildet viser en murvegg som er etterisolert utvendig med murt forblending. Forblendingen er lagt opp på konsoller med betongbjelke mellom. Illustrasjonsfoto: SINTEF Byggforsk

Etterisoler murvegger på riktig måte

En rekke forhold spiller inn når man skal etterisolere eldre vegger av mur. En ny anvisning i Byggforskserien gir gode råd. 

Les mer...
Bruk et fint slipepapir og tørk godt av alt støv etterpå, gjerne med en mikrofiberklut.

Nytt kjøkken til et par tusen kroner

Kjøkkenet er både et arbeidsrom og et hyggelig oppholdsrom. Her kan familien samle seg til måltidene, og her kan barna gjøre lekser på kjøkkenbordet mens de voksne lager mat. Rommet blir mye brukt - og mye slitt. En oppfriskning behøver ikke koste så mye.
Les mer...
utemiljø

Skap et gjennomtenkt uterom!

Dobbelgarasje og terrasse er kommet for å bli, og det samme er utemiljø! Hagen eller balkongen er ikke lenger et sted for tilfeldig 

sammensatte hagemøbler og krakker, men heller et sted for hvile, rekreasjon og sosiale aktiviteter i skjønn forening ved hjelp av gjennomtenkt planlegging og stilige utemiljø produkter.

Les mer...
Salix integra

Slik lykkes du med prydtrær

En hage har behov for noen større vekster for å skape dybde og myke opp større flater enten i form av store hus eller store flate hagearealer.

Les mer...
Problemet med en vinduskarm som er beiset er at brunfargen stjeler mye lys.

Fra beis til maling

Når karmene og listverket ved vinduene innvendig er beiset brune og skal males hvite, må et systemskifte til. Slik går du frem da!

Les mer...
1

- pressemelding fra Relekta

Miljøvennlig fuging

Det blir mer og mer fokus på miljø i byggebransjen. Derfor har Relekta lansert fugemassen 101 Miljøfug. Den tilfredsstiller emisjonskravene til Breeam Nor. 

Les mer...
1

Verktøyguide til malejobben

Å male fasaden er en stor jobb som kan være kostbar - akkurat derfor er det viktig å være grundig i utførelsen. Med verktøy egnet for oppgaven går arbeidet raskere, og resultatet blir både penere og mer varig. God kvalitet er sjelden så lønnsomt som ved fasadebehandling. Her er en guide til hva du trenger.

Les mer...
Fig. 01Ulike komponenter i bindingsverksvegger

Oppdatert om bindingsverk

Byggforskseriens praktiske retningslinjer for dimensjonering og utførelse av bindingsverk i småhus er revidert og oppdatert etter gjeldende standarder. 

Les mer...
270

Pressemelding fra Gardena

Robotgressklipper: byens flotteste plen og fritid uten støy

En plen som klippes av en robot-gressklipper, er alltid velholdt.

Les mer...

Til toppen