Slik lykkes du med Hagehortensia

Det er få planter som kan konkurrere med en blomstrende Hortensia. Utvalget av Hortensia er stort og bredt, og spenner fra små potteplanter til klatrende varianter.

hortensia.jpg
 

Hortensiaen kan dyrkes som små og lave stueplanter eller som uteplanter både i potter og utplantet i hagen. Hagehortensia, Hydrangea machropylla, blir omtrent en meter høy og vokser som en tett, rund busk.

Vokseplass:

De fleste hortensiaer trives best i halvskygge eller sol. Står de i sterk sol midt på dagen så kan de bli slappe selv om de har nok fuktighet i jorda. De reiser seg igjen når temperaturen synker, men for å unngå dette stressmomentet kan det være lurt å beskytte de mot den varmeste sola på dagen. Spesielt for ’Forever & Ever’ og ’Endless Summer’ kan dette være viktig.

 

Blomstring:

Å få Hortensia til å blomstre igjen kan være vanskelig. De danner blomsteranlegg året før. Når nattetemperaturen faller under 15-16 grader bør man ikke gjødsle mer, og vanne sparsomt. Vegetativ vekst bør minske så blomsterdannelsen får prioritet. Dekk planten med torv oppover stammen og dekk til med løv, grankvister og lignende. Det beste er å dekke til hele planten. La det stå tildekket så lenge det er fare for sterk frost på vårparten. De nye skuddene har kanskje begynt å spire og de er skjøre, så ha is i magen.

 

Jordforhold:

Jorden skal være løs, porøs og humusrik.

 

Vannbehov:

Hortensia er en plante som liker jevnt fuktig jord, så pass på at planten ikke tørker ut ved å vanne jevnlig. Det er meget viktig å vanne planten på tørre og solfylte sommerdager. Men husk at de ikke liker å stå i vann.

 

Næringsbehov:

Mange har god erfaring med kugjødselkompost. Den kan brukes alene eller i tillegg til langtidsvirkende balansert gjødsel. Benytt gjerne gjødsel for surjordsplanter for å sikre god næring til jorden. Det er meget viktig at du ikke kalker hvis du ønsker å beholde blåfargen på din Hortensia. Hvilken farge planten får avhenger av surhetsgraden i jorda i kombinasjon med tilgengelighet av aluminium. I nøytral eller svakt sur jord kan blå blomster gå over til rosa eller røde, mens surere jord gir blomstene en blålig eller lilla farge. Hvite sorter endrer ikke farge.

Hortensia som også blomstrer på årsskudd, og som er klipt/fryst ned på våren bør drives raskt fram med ukentlig gjødsling. Når den har fått størrelsen den trenger for å kunne blomstre, bør man gi den en næring som er rik på fosfor og fattig på nitrogen. Fosfor er bra for blomstersettingen.

 

Beskjæring:

Når hortensiaen har avblomstret er tiden inne for å beskjære den. Det er viktig at du ikke venter for lenge da hortensia setter knopp året før blomstring. Dersom du beskjærer de for sent om høsten, eller på våren, vil du miste blomstringen det året. Blomstersettingen skjer når nattetemperaturen faller under 15-16 grader, så beskjæring etter dette tidspunktet bør unngås.

 

Nye sorter:

Det har kommet nye sorter på markedet som også blomstrer på årsskudd. Hydrangea ’For Ever & Ever’ og ’Endless Summer’ er slike sorter. Fryser de tilbake vil du kun få en blomstring sent på sommeren, hvis ikke, kan de glede deg med blomster også tidligere på sommeren.

Følg rådene for stell nøye og unngå beskjæring de første årene, ikke klipp visne blomsterhoder heller. Fryser de mye tilbake er det lurt å drive de fram til den størrelsen de trenger for å begynne å danne blomsteranlegg så raskt som mulig. Gå deretter over til næring som fremmer blomsterdannelse.

 

Planting:

 Skal du plante Hortsensia ut i hagen, er det viktig at du før utplanting holder den fuktig og plasserer den på et lunt og skyggefullt sted vekk fra direkte sollys og vind. Grav et hull som er like dypt som rotballen og minst 2 ganger diameteren så bred. Løsne røttene og klipp gjerne de ytre røttene for å bryte eventuell ringvekst hos røttene.  Bland kugjødselkompost i jorden og vann godt før du setter planten i hullet. Fyll opp med jord. Dekk til hullet slik at det så vidt dekker toppen av rotballen til planten. Vann godt og pass på at planten får nok vann de første ukene etter utplanting.

Plantasjen logo.gif
www.plantasjen.no

 

Flere artikler fra alttilbolig.no

1

Male baderomsplatene?

Vårt bad fra 1976 fungerer helt fint. Ikke målt fukt og det er god ventilasjon der. På sikt skal vi totalrenovere det, men på kort sikt vil vi gjøre noen kosmetiske endringer. Veggene er kledd med baderomsplater med marmormønster, og spørsmålet mitt er om det går an å sparkle og male over disse?
Les mer...

water damaged basement

Færre vannskader med lekkasjestopper

Lekkasjestoppere registrerer lekkasje, stanser vanntilførselen og begrenser dermed følgeskadene etter lekkasjer fra løse vanninstallasjoner. Ved nyinstallasjoner er det nå påbudt å montere lekkasjestopper.

Les mer...
ildet viser en murvegg som er etterisolert utvendig med murt forblending. Forblendingen er lagt opp på konsoller med betongbjelke mellom. Illustrasjonsfoto: SINTEF Byggforsk

Etterisoler murvegger på riktig måte

En rekke forhold spiller inn når man skal etterisolere eldre vegger av mur. En ny anvisning i Byggforskserien gir gode råd. 

Les mer...
Bruk et fint slipepapir og tørk godt av alt støv etterpå, gjerne med en mikrofiberklut.

Nytt kjøkken til et par tusen kroner

Kjøkkenet er både et arbeidsrom og et hyggelig oppholdsrom. Her kan familien samle seg til måltidene, og her kan barna gjøre lekser på kjøkkenbordet mens de voksne lager mat. Rommet blir mye brukt - og mye slitt. En oppfriskning behøver ikke koste så mye.
Les mer...
utemiljø

Skap et gjennomtenkt uterom!

Dobbelgarasje og terrasse er kommet for å bli, og det samme er utemiljø! Hagen eller balkongen er ikke lenger et sted for tilfeldig 

sammensatte hagemøbler og krakker, men heller et sted for hvile, rekreasjon og sosiale aktiviteter i skjønn forening ved hjelp av gjennomtenkt planlegging og stilige utemiljø produkter.

Les mer...
Salix integra

Slik lykkes du med prydtrær

En hage har behov for noen større vekster for å skape dybde og myke opp større flater enten i form av store hus eller store flate hagearealer.

Les mer...
Problemet med en vinduskarm som er beiset er at brunfargen stjeler mye lys.

Fra beis til maling

Når karmene og listverket ved vinduene innvendig er beiset brune og skal males hvite, må et systemskifte til. Slik går du frem da!

Les mer...
1

- pressemelding fra Relekta

Miljøvennlig fuging

Det blir mer og mer fokus på miljø i byggebransjen. Derfor har Relekta lansert fugemassen 101 Miljøfug. Den tilfredsstiller emisjonskravene til Breeam Nor. 

Les mer...
1

Verktøyguide til malejobben

Å male fasaden er en stor jobb som kan være kostbar - akkurat derfor er det viktig å være grundig i utførelsen. Med verktøy egnet for oppgaven går arbeidet raskere, og resultatet blir både penere og mer varig. God kvalitet er sjelden så lønnsomt som ved fasadebehandling. Her er en guide til hva du trenger.

Les mer...
Fig. 01Ulike komponenter i bindingsverksvegger

Oppdatert om bindingsverk

Byggforskseriens praktiske retningslinjer for dimensjonering og utførelse av bindingsverk i småhus er revidert og oppdatert etter gjeldende standarder. 

Les mer...
270

Pressemelding fra Gardena

Robotgressklipper: byens flotteste plen og fritid uten støy

En plen som klippes av en robot-gressklipper, er alltid velholdt.

Les mer...

Til toppen