Slik lykkes du med klatreplanter

Klatreplanter finnes i alle varianter. De er dekorative og gir hagen en ny dimensjon, nemlig den vertikale, uten å ta for mye av plassen i hagen.

bergeføy.jpg
 

Spesielt fordelaktig i små hager, men også viktig hvis du ønsker å dele opp større hager i mindre rom. De egner seg perfekt til å dekke mindre dekorative arealer og myke opp bygninger og flater. Mange har et utrolig blomsterflor, mens andre skaper flotte grønne vegger med sitt dekorative bladverk, ofte med fantastiske flotte høstfarger på tampen av sesongen.

Klatremåter:

Klatreplanter klatrer ved hjelp av ulike teknikker.

Noen, som sjasmin og trillingblomst trenger støtte fra andre planter og har bøyelige stengler som vikler seg inn i andre vekster for å få støtte i ferden oppover.

Slyngende vekster slynger stenglene rundt det de klatrer oppetter, enten med eller mot klokka. Dette gjør for eksempel pipeholurt, humle og blåregn.

Andre, som pasjonsblomst, klatrer ved hjelp av slyngtråder som vokser ut og vikler seg rundt planter, espalier og lignende, eller som Klematis som har slyngende bladskaft som snor seg rundt klatremediet. Villvin har slyngtråder som i tillegg har hefteputer i endene som suger seg fast til underlag. Eføy har luft eller sugerøtter som suger seg fast til underlaget.

Roser henger seg fast på andre planter eller underlag ved hjelp av store torner.

 

Vokseplasser:

Klatreplanter passer fint å dyrke oppetter vegger, gjerder, gamle trestammer, fjell, buer og lignende.

Det finnes klatreplanter for både skyggefulle og solfylte steder. Ta hensyn til herdighet, krav til sol/skygge og fuktighet når du velger sort. Du kan selvfølgelig plante mindre hardføre sorter i krukker som du overvintrer kjølig og/eller frostfritt. Ta også hensyn til om plantesorten du velger er en kraftig og tung, vedaktig plante som trenger noe solid å vokse oppover eller om det er lette sorter som kan klatre oppover tynne snorer på veggen.

 

Kort beskrivelse av noen sorter:

Bergeføy – Hedera helix:

Eviggrønn klatreplante som klatrer med luftrøtter/hefterøtter. 3-5 lappede blader, ofte med hvite tegninger. Fin til markdekke, fjell- og murvegger, trestammer og lignende. Trenger en lun, gjerne noe skyggefull plass med jevnt fuktig jord. Kan vokse opptil 20 m. Som bunndekker og ved kysten blir den mer hardfør, gjerne opptil sone 5, mens i innlandet på en mer eksponert plass klarer den seg til sone 3.

 

Klengevillvin – Parthenocissus inserta:  Klatrer med slyngtråder og trenger noe å slynge seg rundt. Røde og gule høsfarger. Nøysom og tåler skygge, men får bedre høstfarger i sol. 10-15m høy. H6

 

Klatrevillvin - Parthenocissus quinuefolia:  Klatrer med slyngtråder og hefteskiver. Lysende til mørkt røde høstfarger. Nøysom og tåler skygge, men får bedre høstfarger i sol. Høyde: 15-20m. H4. ’Engelmanni har mindre blad og sterk høstfarge.

 

Rådhusvillvin – Parthenocissustricuspidata:  Klatrer med slyngtråder og hefteskiver. Oransjerøde og skarlagenrøde høstfarger. Nøysom og tåler skygge, men får bedre høstfarger i sol. Høyde: 15-20m. H4. ’Veitchii’ har mindre, mattere, kortlappede blad og sterk høstfarge.


Slyngkaprifol - Lonicera:

Nøysom klatreplante som tåler både sol og skygge. Kan bli 3-6m avhengig av sort. Herdighet varierer fra 3-6 avhengig av sort.

 

Blåregn - Wisteria:

W. floribunda slynger til høyre, mens W. sinensis slynger til venstre. Blomstrer i mai-juni og august.  Kan bli 3-10m høy, her i landet må den overvintres inne de fleste steder så man bør holde den på en høyde som passer i krukke. Den trenger en varm, lun plass med dyp og næringsrik jord. Floribunda er hardfør fra sone 3-4 og sinensis til sone 3.

 

Pipeholurt – Aristolocia durior: Slyngplante med store, brede grønne blader. Blomstene er brune, med krokpipeform, og ligger ofte gjemt under bladene. Slynger seg på tau, stammer, greiner eller avløpsrør. Tåler mye skygge og krever næringsrik, jevnt fuktig jord. Kan være treg i starten før den får etablert seg. Bryter også sent på våren. Høyde: 8-10m. H5.

 

Rødkattebusk - Actinidia kolomikta:

Slyngplante eller busk med kraftige slyngende greiner med spisse, eggformede blader med hvite/rosa fargede spisser. Trenger en lys og varm plass med godt drenert jord. Tåler også skygge. Hannplanter i sol får ofte best bladfarge(hvite til rosa spisser). Høyde: 3-5m. H6.

Plantasjen logo.gif
www.plantasjen.no

 

Flere artikler fra alttilbolig.no

1

Male baderomsplatene?

Vårt bad fra 1976 fungerer helt fint. Ikke målt fukt og det er god ventilasjon der. På sikt skal vi totalrenovere det, men på kort sikt vil vi gjøre noen kosmetiske endringer. Veggene er kledd med baderomsplater med marmormønster, og spørsmålet mitt er om det går an å sparkle og male over disse?
Les mer...

water damaged basement

Færre vannskader med lekkasjestopper

Lekkasjestoppere registrerer lekkasje, stanser vanntilførselen og begrenser dermed følgeskadene etter lekkasjer fra løse vanninstallasjoner. Ved nyinstallasjoner er det nå påbudt å montere lekkasjestopper.

Les mer...
ildet viser en murvegg som er etterisolert utvendig med murt forblending. Forblendingen er lagt opp på konsoller med betongbjelke mellom. Illustrasjonsfoto: SINTEF Byggforsk

Etterisoler murvegger på riktig måte

En rekke forhold spiller inn når man skal etterisolere eldre vegger av mur. En ny anvisning i Byggforskserien gir gode råd. 

Les mer...
Bruk et fint slipepapir og tørk godt av alt støv etterpå, gjerne med en mikrofiberklut.

Nytt kjøkken til et par tusen kroner

Kjøkkenet er både et arbeidsrom og et hyggelig oppholdsrom. Her kan familien samle seg til måltidene, og her kan barna gjøre lekser på kjøkkenbordet mens de voksne lager mat. Rommet blir mye brukt - og mye slitt. En oppfriskning behøver ikke koste så mye.
Les mer...
utemiljø

Skap et gjennomtenkt uterom!

Dobbelgarasje og terrasse er kommet for å bli, og det samme er utemiljø! Hagen eller balkongen er ikke lenger et sted for tilfeldig 

sammensatte hagemøbler og krakker, men heller et sted for hvile, rekreasjon og sosiale aktiviteter i skjønn forening ved hjelp av gjennomtenkt planlegging og stilige utemiljø produkter.

Les mer...
Salix integra

Slik lykkes du med prydtrær

En hage har behov for noen større vekster for å skape dybde og myke opp større flater enten i form av store hus eller store flate hagearealer.

Les mer...
Problemet med en vinduskarm som er beiset er at brunfargen stjeler mye lys.

Fra beis til maling

Når karmene og listverket ved vinduene innvendig er beiset brune og skal males hvite, må et systemskifte til. Slik går du frem da!

Les mer...
1

- pressemelding fra Relekta

Miljøvennlig fuging

Det blir mer og mer fokus på miljø i byggebransjen. Derfor har Relekta lansert fugemassen 101 Miljøfug. Den tilfredsstiller emisjonskravene til Breeam Nor. 

Les mer...
1

Verktøyguide til malejobben

Å male fasaden er en stor jobb som kan være kostbar - akkurat derfor er det viktig å være grundig i utførelsen. Med verktøy egnet for oppgaven går arbeidet raskere, og resultatet blir både penere og mer varig. God kvalitet er sjelden så lønnsomt som ved fasadebehandling. Her er en guide til hva du trenger.

Les mer...
Fig. 01Ulike komponenter i bindingsverksvegger

Oppdatert om bindingsverk

Byggforskseriens praktiske retningslinjer for dimensjonering og utførelse av bindingsverk i småhus er revidert og oppdatert etter gjeldende standarder. 

Les mer...
270

Pressemelding fra Gardena

Robotgressklipper: byens flotteste plen og fritid uten støy

En plen som klippes av en robot-gressklipper, er alltid velholdt.

Les mer...

Til toppen