Slik lykkes du med roser

En vakker roserabatt kan ta pusten fra de fleste. Det finnes et fantastisk stort utvalg av roser og de fleste lider valgets kvaler når de skal anlegge et rosebed i sin egen hage. Mange ser på roser som krevende, men gir du de riktige vekstvilkår og velger planter med rett herdighet, har du langt på vei startet et langt og lykkelig samliv med roser.

beskjering av hageroser.jpg
 

Vokseplass:

Roser ønsker en solrik plassering med minst 6 timer sol hver dag. Det finnes sorter som klarer seg med noe mindre sol og fortsatt blomstrer fint, selv om de blomstrer mindre enn de ville gjort i full sol.

Jordforhold:

Fine forhold for roser er mineralrik leirjord som er blandet med grov sand, torvmuld og kompost og gjødslet med kugjødselkompost eller godt brent stallgjødsel. Ellers bør den være godt drenert og gjødsles jevnlig. Roser liker ikke sur jord.

Vannbehov:

Roser trenger jevnt fuktig jord. Vær obs på dette når du planter inntil en husvegg hvor det blir varmt, tørt og naturlig nedbør ikke kommer til. Vann jevnlig for å kompensere.

Mange roser kan lide av teletørke på våren. Sola tørker ut greinene og planta får ikke tatt opp vann pga. is i jorda. Dekk til greinene mot sterk vårsol fram til du kan vanne rosen. Ofte er det uttørking av greinene og ikke kulda som tar knekken på rosene.

Gjødsling:

Roser trenger jevn tilgang på vann og næring. Nyplantinger som har fått god ny jord og kompost ved planting trenger ikke så mye næring første året. Unntaket er hvis det regner veldig mye eller vannes veldig mye.

Start sesongen med å tilføre kugjødselkompost i jorda. Bruk for eksempel fullgjødsel eller rosegjødsel ved første gjødselrunde, og deretter 1-2 omganger med kalksalpeter.  Det er bedre å gjødsle mindre og ofte, gjerne hver 4-6. uke. Unngå å gjødsle for sent, spesielt nitrogenholdig næring bør ikke brukes etter 1.juli. Unngå å bruke klorholdig gjødsel. Remonterende roser trenger generelt mer næring enn engangsblomstrende roser.

Beskjæring:

Ulike roser beskjæres forskjellig. Men felles er at man beskjærer på våren. Vent til knoppene svulmer. Fjern døde, skadde greiner og tynn ut busken. Deretter former vi og korter ned greiner. Bruk en skarp saks og klipp skrått 3-6 mm fra knoppen.

Planting:

Grav et hull som er like bred som dyp (min. 50 cm), løsne jorden i bunnen med en greip og tilfør kugjødselkompost, sand og muldjord i den rekkefølgen. Sett planten på plass og se til at podestedet blir liggende ca. 10 cm under jorden(gjerne mer i kalde strøk) Røttene bres godt utover jorden, beskjær heller enn å la røttene bøyes oppover. Har røttene begynt å snurre i potten kan du løsne de forsiktig eller snitte 4-5 snitt rundt potteklumpen. Fyll på med litt rosejord og pakk det godt inntil røttene. Vann godt og vent. Fyll deretter opp resten av hullet med rosejord, og vann godt igjen.  Vi anbefaler Giva rosegjødsel som er både korttids- og langtidsvirkende.

Plantasjen logo.gif
www.plantasjen.no

 

Flere artikler fra alttilbolig.no

1

Male baderomsplatene?

Vårt bad fra 1976 fungerer helt fint. Ikke målt fukt og det er god ventilasjon der. På sikt skal vi totalrenovere det, men på kort sikt vil vi gjøre noen kosmetiske endringer. Veggene er kledd med baderomsplater med marmormønster, og spørsmålet mitt er om det går an å sparkle og male over disse?
Les mer...

water damaged basement

Færre vannskader med lekkasjestopper

Lekkasjestoppere registrerer lekkasje, stanser vanntilførselen og begrenser dermed følgeskadene etter lekkasjer fra løse vanninstallasjoner. Ved nyinstallasjoner er det nå påbudt å montere lekkasjestopper.

Les mer...
ildet viser en murvegg som er etterisolert utvendig med murt forblending. Forblendingen er lagt opp på konsoller med betongbjelke mellom. Illustrasjonsfoto: SINTEF Byggforsk

Etterisoler murvegger på riktig måte

En rekke forhold spiller inn når man skal etterisolere eldre vegger av mur. En ny anvisning i Byggforskserien gir gode råd. 

Les mer...
Bruk et fint slipepapir og tørk godt av alt støv etterpå, gjerne med en mikrofiberklut.

Nytt kjøkken til et par tusen kroner

Kjøkkenet er både et arbeidsrom og et hyggelig oppholdsrom. Her kan familien samle seg til måltidene, og her kan barna gjøre lekser på kjøkkenbordet mens de voksne lager mat. Rommet blir mye brukt - og mye slitt. En oppfriskning behøver ikke koste så mye.
Les mer...
utemiljø

Skap et gjennomtenkt uterom!

Dobbelgarasje og terrasse er kommet for å bli, og det samme er utemiljø! Hagen eller balkongen er ikke lenger et sted for tilfeldig 

sammensatte hagemøbler og krakker, men heller et sted for hvile, rekreasjon og sosiale aktiviteter i skjønn forening ved hjelp av gjennomtenkt planlegging og stilige utemiljø produkter.

Les mer...
Salix integra

Slik lykkes du med prydtrær

En hage har behov for noen større vekster for å skape dybde og myke opp større flater enten i form av store hus eller store flate hagearealer.

Les mer...
Problemet med en vinduskarm som er beiset er at brunfargen stjeler mye lys.

Fra beis til maling

Når karmene og listverket ved vinduene innvendig er beiset brune og skal males hvite, må et systemskifte til. Slik går du frem da!

Les mer...
1

- pressemelding fra Relekta

Miljøvennlig fuging

Det blir mer og mer fokus på miljø i byggebransjen. Derfor har Relekta lansert fugemassen 101 Miljøfug. Den tilfredsstiller emisjonskravene til Breeam Nor. 

Les mer...
1

Verktøyguide til malejobben

Å male fasaden er en stor jobb som kan være kostbar - akkurat derfor er det viktig å være grundig i utførelsen. Med verktøy egnet for oppgaven går arbeidet raskere, og resultatet blir både penere og mer varig. God kvalitet er sjelden så lønnsomt som ved fasadebehandling. Her er en guide til hva du trenger.

Les mer...
Fig. 01Ulike komponenter i bindingsverksvegger

Oppdatert om bindingsverk

Byggforskseriens praktiske retningslinjer for dimensjonering og utførelse av bindingsverk i småhus er revidert og oppdatert etter gjeldende standarder. 

Les mer...
270

Pressemelding fra Gardena

Robotgressklipper: byens flotteste plen og fritid uten støy

En plen som klippes av en robot-gressklipper, er alltid velholdt.

Les mer...

Til toppen