Slik lykkes du med stauder

Stauder er et fellesbegrep på flerårige, urteaktige planter som fryser helt tilbake om vinteren og kommer opp fra roten om våren igjen. Det finnes en mengde forskjellige sorter og velge mellom.

Husk å kombinere sorter som blomstrer til ulik tid så forlenger du staudebedets blomstringstid.

Vokseplass og jordforhold:

Det finnes stauder for alle vokseplasser, fra helskygge til varmeste solsteik. De trives i ulike typer jord, fra næringsfattig, sandholdig jord til næringsrik leirjord. De fleste foretrekker veldrenert jord. Se temainndelingen på staudesortimentet vårt for å få en idé om hvor de trives og se på etiketten for nærmere informasjon om hva som gjelder spesielt for hver sort.
 

Vannbehov:

Ulike sorter behøver ulike mengder vann, noen trives i steinpartiet mens andre hører hjemme i dammens sumpområde. En tommelfingerregel er at jo mer sølv- og blåfarger, og jo mer lodne og hårete blader en plante har, desto tørrere og mer solrikt vil den stå. Er bladene mørkegrønne og store trives den oftere i fuktigere omgivelser. Men ingen regel uten unntak, se på etikettene for konkret informasjon.
 

Næringsbehov:

3-4 uker etter at du har plantet et staudebed er det på tide å gjødsle. Vann og gjødsle deretter med jevne mellomrom. Fjern ugress regelmessig for å hindre sterk konkurranse om næringen slik at plantene kan vokse og fylle plassen i sitt eget tempo. På høsten lar du staudene stå som de er,mange stauder har også en vakker prydverdi om vinteren. De visne plantedelene gir også en naturlig vinterbeskyttelse for planterøttene.
 

Beskjæring og fornyelse:

Rens opp i staudebedet før plantene begynner å vokse. Klipp bort alt det visne. Du kan med fordel klippe det opp og la det ligge i bedet, legg det gjerne under et lag med kugjødsel eller ny jord om du synes det ser lite pent ut. Snart vil staudene dekke det likevel. Eller legg det på komposten.
 
En del stauder som blomstrer tidlig kan du klippe helt eller delvis ned rett etter blomstring. Da får du en frisk og grønn nyvekst og muligens en blomstring til.
 
Etter et par år kan det være aktuellt å friske opp et staudebed. Dels har staudene vokst seg store og det begynner å bli trangt, en del sorter har kanskje gått ut og noen trenger å deles pga. avtagende blomstring. Del sommer- eller høstblomstrende stauder tidlig på våren. Del røttene med et greip, iblandt trenger du en spiss spade for å dele store rotklumper. Vårblomstrende stauder deles sent på høsten. Om du ønsker å bygge om et helt bed med både vår og høstblomstrende stauder så gjør det helst på på våren. De som skulle blomstre den våren kommer ikke til å blomster like rikt som vanlig, men neste år er de på plass igjen.
 

Plantasjen anbefaler:  

Plantejord, kugjødsel, perennajord, plantespade, greip og beskjæringssaks. 
 

Flere artikler fra alttilbolig.no

1

Male baderomsplatene?

Vårt bad fra 1976 fungerer helt fint. Ikke målt fukt og det er god ventilasjon der. På sikt skal vi totalrenovere det, men på kort sikt vil vi gjøre noen kosmetiske endringer. Veggene er kledd med baderomsplater med marmormønster, og spørsmålet mitt er om det går an å sparkle og male over disse?
Les mer...

water damaged basement

Færre vannskader med lekkasjestopper

Lekkasjestoppere registrerer lekkasje, stanser vanntilførselen og begrenser dermed følgeskadene etter lekkasjer fra løse vanninstallasjoner. Ved nyinstallasjoner er det nå påbudt å montere lekkasjestopper.

Les mer...
ildet viser en murvegg som er etterisolert utvendig med murt forblending. Forblendingen er lagt opp på konsoller med betongbjelke mellom. Illustrasjonsfoto: SINTEF Byggforsk

Etterisoler murvegger på riktig måte

En rekke forhold spiller inn når man skal etterisolere eldre vegger av mur. En ny anvisning i Byggforskserien gir gode råd. 

Les mer...
Bruk et fint slipepapir og tørk godt av alt støv etterpå, gjerne med en mikrofiberklut.

Nytt kjøkken til et par tusen kroner

Kjøkkenet er både et arbeidsrom og et hyggelig oppholdsrom. Her kan familien samle seg til måltidene, og her kan barna gjøre lekser på kjøkkenbordet mens de voksne lager mat. Rommet blir mye brukt - og mye slitt. En oppfriskning behøver ikke koste så mye.
Les mer...
utemiljø

Skap et gjennomtenkt uterom!

Dobbelgarasje og terrasse er kommet for å bli, og det samme er utemiljø! Hagen eller balkongen er ikke lenger et sted for tilfeldig 

sammensatte hagemøbler og krakker, men heller et sted for hvile, rekreasjon og sosiale aktiviteter i skjønn forening ved hjelp av gjennomtenkt planlegging og stilige utemiljø produkter.

Les mer...
Salix integra

Slik lykkes du med prydtrær

En hage har behov for noen større vekster for å skape dybde og myke opp større flater enten i form av store hus eller store flate hagearealer.

Les mer...
Problemet med en vinduskarm som er beiset er at brunfargen stjeler mye lys.

Fra beis til maling

Når karmene og listverket ved vinduene innvendig er beiset brune og skal males hvite, må et systemskifte til. Slik går du frem da!

Les mer...
1

- pressemelding fra Relekta

Miljøvennlig fuging

Det blir mer og mer fokus på miljø i byggebransjen. Derfor har Relekta lansert fugemassen 101 Miljøfug. Den tilfredsstiller emisjonskravene til Breeam Nor. 

Les mer...
1

Verktøyguide til malejobben

Å male fasaden er en stor jobb som kan være kostbar - akkurat derfor er det viktig å være grundig i utførelsen. Med verktøy egnet for oppgaven går arbeidet raskere, og resultatet blir både penere og mer varig. God kvalitet er sjelden så lønnsomt som ved fasadebehandling. Her er en guide til hva du trenger.

Les mer...
Fig. 01Ulike komponenter i bindingsverksvegger

Oppdatert om bindingsverk

Byggforskseriens praktiske retningslinjer for dimensjonering og utførelse av bindingsverk i småhus er revidert og oppdatert etter gjeldende standarder. 

Les mer...
270

Pressemelding fra Gardena

Robotgressklipper: byens flotteste plen og fritid uten støy

En plen som klippes av en robot-gressklipper, er alltid velholdt.

Les mer...

Til toppen