Slik lysner du gulnet furu

En gulnet panelvegg kan lysnes med enkle midler og et minimum av arbeidsinnsats. Alternativene er flere; panellakk, beis, lasur, lut eller voks kan gi resultat som varierer fra kalklignende slør til nærmest dekkende behandlinger.
 

 Å male gulnet furu er ikke et alternativ for dem som ønsker å beholde trematerialets unike ådring, naturlige utseende og struktur. Men det finnes andre muligheter for å gi et lysere panel. Panellakk, interiørbeiser, lasur og panelvoks er noen av produktene som kan brukes i ett eller flere strøk, noe som gir en varierende grad av hvitting til underlaget.
Den endelige fargen er alltid en kombinasjon av produktets farge og den underliggende trefargen! For å velge hvilket middel du vil bruke, kan du lage egne oppstrøksprøver et lite synlig. Hva du velger, er til sist et spørsmål om smak og behag, og hvor mye arbeid du ønsker å legge i prosjektet.
Men én ting er sikkert: vil du ha et helhvitt panel – og sikre deg mot fremtidig gulning og gjennomblødning fra kvister - er det bare kvistforsegling etter kunstens alle regler, grunning og maling som gjelder!

Fremgangsmåte

Uansett behandling er forvask nødvendig. Vask og skyll nøye med trerens, panelrens eller annet vaskemiddel egnet for vask av treverk før maling. Overflater som har vært utsatt for nikotin og sot krever ekstra grundig rengjøring og ettervask med vann.
Arbeid systematisk i treet lengderetning med 2-3 bord om gangen. Avslutt aldri midt på et bord, da det kan gi uønskede overlappingseffekter.
Øvrig fremgangsmåte varierer etter hva slags type produkt man velger. Følg derfor alltid produsentens anvisninger.

Ulike behandlinger for lysning av panel

 

PANELLAKK
Panellakk gir et matt eller halvmatt, nærmest hvitkalket og transparent utseende som bevarer trestrukturen. Produktene er vanntynnbar og inneholder UV-filter som bremser videre gulning og skal påføres ubehandlet treverk. Panellakken gir en lettstelt overflate som beskytter treverket mot smuss og fingermerker. Kan brukes på nytt panel for å beholde den lyse fargen lengre. Kan også brukes for å gi en lysnende effekt til gammel gulnet panel. For å unngå at gulfargene fra kraftig gulnet panel slår gjennom og gir et rosaaktig skinn, kan noen lakker tilsettes mer hvit brekkfarge. Kan påføres i ett eller flere strøk for sterkere effekt. 

 

KLAR OG PIGMENTERT LAKK
Vanntynnet lakk som påføres i tre eller flere sjikt gir liten risiko for et skjoldete resultat. Til første strøk brukes da en klar, upigmentert, vanntynnet lakk som gir et ensartet underlag for videre behandling med pigmentert lakk. For etterfølgende strøk tilsettes lakken hvite pigmenter. Behandlingen gjentas til ønsket lysning eller hvitfarge er oppnådd. Overflaten får en silkematt glans og blir bestandig mot smuss, fett og husholdningskjemikalier. Lakken inneholder lysfilter som utsetter videre gulning.

 

 

INTERIØRBEIS - PANELHVITT
Beiser innfarger og fremhever treets naturlige struktur. Vanntynnede interiørbeiser finnes i mange ulike fargenyanser – og under flere navn, blant annet panelhvitt og interiørbeis. Noen er bare beregnet for nytt treverk, mens andre også kan brukes for å lysne gammelt tre. Beisen påføres med rull eller pensel og kan arbeides inn i underlaget med en fille. Ved påføring av flere strøk, trer trestrukturen frem med dybde, siden beisen fremhever ådringen. For god vaskbarhet og større slitestyrke bør flaten lakkeres med en klar lakk, olje eller voks. Beisen er avhengig av kunne trekke inn i treverket, og kan bare brukes på tidligere ubehandlet og godt renset treverk. 

 

TAK- OG PANELHVITT - LASUR
Tak- og Panelhvitt er en vannbasert, akrylbasert lasur (en meget tynn maling) som finnes i tre grader av hvitpigmentering – hvit, ekstra hvit og dekkende. Behandlingen lar treverkets naturlige struktur være synlig, og påføres i to eller flere strøk etter ønsket hvithet. Produktet drypper ikke, lysner gammel gulning og bremser fremtidig, samtidig som gjennomblødning fra kvister utsettes. Overflaten blir silkematt, og den kan brukes på både ubehandlede og tidligere lakkerte flater.


  

 

PANELVOKS
Navnet til tross – panelvoks er ikke en voks, og den kan overmales ved en senere anledning. Behandlingen beskytter treverket og gir en jevn, matt finish og en overflate som tåler rengjøring. Panelvoks finnes i flere farger, hvorav hvitt er én. Resultatet blir halvtransparent i et strøk, og mer dekkende etter to påføringer. Produktet har en gelelignende konsistens, drypper ikke og kan brukes både på ubehandlet og tidligere malt eller lakkert tre. 

BLEKING MED LUT
Syrevasking eller lutbehandling bleker tre slik at det blir tilnærmet nytt i fargen, men luting er i seg selv ingen overflatebehandling. Etterpå må underlaget såpes eller oljes, og behandlingen bør gjentas ved vedlikehold. Ved å vaske med en hvitpigmentert såpe, opprettholdes fargen i overflaten.
Noen produkter har tilsatt hvite pigmenter, og det finnes alternativer med mild lut, såpe og olje i én og samme behandling. For et hvitere resultat påføres produktet i to strøk. Produktet er tilsatt UV-filter og antioksiderende midler som beskytter mot fremtidig gulning og gir et hvittonet, lyst og naturlig utseende. Kan ikke utføres på tidligere lakkert eller malt tre. Underlaget bør renses godt før påføring.
Flere artikler fra alttilbolig.no

1

Male baderomsplatene?

Vårt bad fra 1976 fungerer helt fint. Ikke målt fukt og det er god ventilasjon der. På sikt skal vi totalrenovere det, men på kort sikt vil vi gjøre noen kosmetiske endringer. Veggene er kledd med baderomsplater med marmormønster, og spørsmålet mitt er om det går an å sparkle og male over disse?
Les mer...

water damaged basement

Færre vannskader med lekkasjestopper

Lekkasjestoppere registrerer lekkasje, stanser vanntilførselen og begrenser dermed følgeskadene etter lekkasjer fra løse vanninstallasjoner. Ved nyinstallasjoner er det nå påbudt å montere lekkasjestopper.

Les mer...
ildet viser en murvegg som er etterisolert utvendig med murt forblending. Forblendingen er lagt opp på konsoller med betongbjelke mellom. Illustrasjonsfoto: SINTEF Byggforsk

Etterisoler murvegger på riktig måte

En rekke forhold spiller inn når man skal etterisolere eldre vegger av mur. En ny anvisning i Byggforskserien gir gode råd. 

Les mer...
Bruk et fint slipepapir og tørk godt av alt støv etterpå, gjerne med en mikrofiberklut.

Nytt kjøkken til et par tusen kroner

Kjøkkenet er både et arbeidsrom og et hyggelig oppholdsrom. Her kan familien samle seg til måltidene, og her kan barna gjøre lekser på kjøkkenbordet mens de voksne lager mat. Rommet blir mye brukt - og mye slitt. En oppfriskning behøver ikke koste så mye.
Les mer...
utemiljø

Skap et gjennomtenkt uterom!

Dobbelgarasje og terrasse er kommet for å bli, og det samme er utemiljø! Hagen eller balkongen er ikke lenger et sted for tilfeldig 

sammensatte hagemøbler og krakker, men heller et sted for hvile, rekreasjon og sosiale aktiviteter i skjønn forening ved hjelp av gjennomtenkt planlegging og stilige utemiljø produkter.

Les mer...
Salix integra

Slik lykkes du med prydtrær

En hage har behov for noen større vekster for å skape dybde og myke opp større flater enten i form av store hus eller store flate hagearealer.

Les mer...
Problemet med en vinduskarm som er beiset er at brunfargen stjeler mye lys.

Fra beis til maling

Når karmene og listverket ved vinduene innvendig er beiset brune og skal males hvite, må et systemskifte til. Slik går du frem da!

Les mer...
1

- pressemelding fra Relekta

Miljøvennlig fuging

Det blir mer og mer fokus på miljø i byggebransjen. Derfor har Relekta lansert fugemassen 101 Miljøfug. Den tilfredsstiller emisjonskravene til Breeam Nor. 

Les mer...
1

Verktøyguide til malejobben

Å male fasaden er en stor jobb som kan være kostbar - akkurat derfor er det viktig å være grundig i utførelsen. Med verktøy egnet for oppgaven går arbeidet raskere, og resultatet blir både penere og mer varig. God kvalitet er sjelden så lønnsomt som ved fasadebehandling. Her er en guide til hva du trenger.

Les mer...
Fig. 01Ulike komponenter i bindingsverksvegger

Oppdatert om bindingsverk

Byggforskseriens praktiske retningslinjer for dimensjonering og utførelse av bindingsverk i småhus er revidert og oppdatert etter gjeldende standarder. 

Les mer...
270

Pressemelding fra Gardena

Robotgressklipper: byens flotteste plen og fritid uten støy

En plen som klippes av en robot-gressklipper, er alltid velholdt.

Les mer...

Til toppen